Gyerekorvosi ajánlások a csecsemőkori hasfájás ellen

kólika, hasfájás, újszülött hasfájás

A csecsemőkori hasfájás, azaz kólika a velejáró sok-sok sírással megkeserítheti az egész család életét – de mit tehet, aminek valóban van értelme? Hogyan nyugtathatja meg a babát, milyen probiotikumot érdemes kipróbálni? Dr. Novák Hunor összefoglalójából kiderül.

A babák sírással kommunikálnak, egy nagy vizsgálat során azt találták, hogy az első hat héten egy baba átlagosan 120 percet sír naponta, ez három hónapos korra a felére csökken – és ezt teljesen normálisnak tekinthető. A csecsemőkori hasfájásnál, kólikánál még ennél is rosszabb a helyzet.

kólika
Éles hangú sírás, ami megfeszüléssel járhat – ez jellemző kólikában, hasfájásban, Fotó: Pixabay

A legújabb nemzetközi ajánlások alapján azt tekintjük csecsemőkori hasfájásnak, ha:

 • egy 3 hónaposnál fiatalabb, egészséges baba minden megmagyarázható ok nélkül
 • legalább a hét 3 napján
 • 3 óránál többet sír naponta.

Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor a baba az orvosi vizsgálat szerint egészséges, és a sírásnak nincs kézzel fogható oka, nincs bekakilva, nem éhes, nincs melege, nem fázik, nem tekeredett az anya hajszála a kéz/lábujja vagy pénisze köré, nincs tejallergiája stb.

A kólikás sírás villámcsapásszerűen, hirtelen kezdődik, rohamokban jön: a baba alszik, eszik vagy mosolyog, majd hirtelen jön a hasfájás és kólikás sírás, ez leggyakrabban délután és az esti órákban jelentkezik. A sírás hangja más a szokásoshoz képest: hangosabb, magasabb, szinte sikításszerű, mintha a babának tényleg fájna valami. Sírás közben gyakran vörös a fejük, száj körül sápadtság lehet, hasukat feszítik, testüket hátrafeszítik, lábukat felhúzzák, kezüket, karjukat megfeszítik, ökölbe szorítják, szó szerint vergődnek, nehezen vigasztalhatók. A kólika tipikusan 3-6 hetes kor között kezdődik 3-4 hónapos korra ér véget.

A kólika gyakori, a babák akár 40%-át is érintheti, egyformán gyakori a tápszeres, anyatejes, koraszülött, időre született babáknál is. Pontos oka mai napig ismeretlen, úgy tűnik, több tényező együttesen játszik szerepet kialakulásában: ilyen lehet az etetési probléma (túletetés, habzsolás, sok levegő nyelése); tehén tejfehérje intolerancia, esetleg laktóz intolerancia, a bélrendszer éretlensége stb. Fontos szerepet játszhat a megváltozott bélflóra, például akár a korábbi antibiotikumhasználat miatt, a bélben kevés lehet Lactobacillus baktérium. Az Uptodate.com, a világ egyik vezető orvostudományi szaklapja megjegyzi: a Lactobacillus reuterii baktérium (ami a Biogaia probiotikumban található) használata visszaszorítja az E. coli baktériumok számát, arányát a bélrendszerben, ami hozzájárulhat a kólika megszűnéséhez.

Ha elveszíted a türelmedet, akkor se rázd meg a babát!

Ha már idegileg nem bírod, ki is vagy merülve a kialvatlanság miatt, inkább zárd be a szobába és hagyd magára, de soha ne veszítsd el a kontrollt! A rázás következtében a baba agyvérzést kaphat, örökre nyomorék lehet, látása megszűnhet! Ezen a videón látszik, mi történhet:

Hogy miért jöhet létre ilyen a babánál és mik a tünetei, arról bővebben itt olvashat. 

Fontos a helyes táplálási technika és a jó megnyugtatás

Probléma lehet, ha:

 • keveset eszik a baba, vagy sokat
 • vagy nem büfiztetik eléggé (a pocakba került sok levegő hasfájást okozhat).

Ha cumisüvegből eszik, ne fekvő helyzetben egyen, hanem függőleges helyzetben, ülve, evés közben gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét. Cumiból ülve evéshez célszerű hajlított cumisüveget használni (csak ne fektetve, hanem ülve, függőlegesen legyen a gyerek – úgy kevesebb levegőt nyel.) Csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét az összeeső falú cumisüveg (vagy valamilyen speciális szelepes).

Ha a gyermeke szopik, profi szoptatási (laktációs) tanácsadó felkeresése javasolt, hogy átbeszéljék az esetleges problémákat, IBCLC szoptatási tanácsadók Magyarországon megyére bontva itt.

Másodsorban alkalmazni kell az alábbi megnyugtatási technikákat, amik kizökkentik a babát és sokszor abbahagyják a sírást. Sokféle módszer létezik, egyénre szabottan kell ezeket alkalmazni, azaz próbálgatni, és amelyik beválik, azt használni. Egy-egy hasfájás alkalmával néhány percig próbálják az egyik módszert, és ha nem segít, próbáljanak meg egy másikat. Az, hogy ha egyszer nem működött az egyik, a következő hasfájásnál lehet, hogy pont az fog segíteni, ezért nagyon fontos, hogy mindig próbálgassák, aznap melyik segít!

Javasolt módszerek:

   • Youtube-on játszd le ezeket szívveréseket, ez az anyaméhre emlékezteti őt, megnyugtathatja a babát!

   • Alkalmazz úgynevezett fehér zajt: kapcsolj be a mosógépet, porszívót, hajszárítót (persze a babától távolabb)!
   • Kipróbálhatod ezen a videón látható fogást és zötykölést:

  Mi a helyzet a probiotikumokkal, a Lactobacillus reuiterii-vel (Biogaia)? Érdemes lehet kipróbálni, de…

  BiogaiaAz Uptodate.com nem javasolja a Biogaia használatát, de csak azért, mert még nem készült kellő mennyiségű vizsgálat velük. És ahhoz, hogy ők biztosan ajánljanak valamit, szinte megkérdőjelezhetetlenül igazolni kell a hatásosságot, sok vizsgálattal a világ számos pontjáról. Az Uptodate.com kiemelni: a Lactobacillus reuterii-vel (Biogaia) több vizsgálat készült, amik azt mutatják, csökkenti a kólika időtartamát, fennállását, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy mindenkinek rutinszerűen ajánlhassák.

  A Biogaia probiotikum hasmenéses betegségben egyértelműen igazoltan hatásos és ajánlott, és csecsemőkori hasfájásban is kipróbálható (adagja napi 1×5 csepp).Csodát azonban senki ne várjon: ha önmagában ez a probiotikum elfújná a hasfájást teljesen, nem lenne hasfájós csecsemő a világon és Te sem ezt a cikket olvasgatnád… Az eddigi vizsgálatok alapján azonban a Biogaia úgy tűnik, hogy csökkenti a hasfájás időtartamát, intenzitását, így kiegészítheti a kólika komplex terápiáját. Hatása nem azonnal várható, legalább 1 hét szükséges.

  Gyógyszer okozza?

  Sok szülő azt hiszi, az általa szedett gyógyszer jut be az anyatejbe és okoz hasfájást a babánál. Ezen az oldalon Te is megnézheted, milyen gyógyszert lehet szedni szoptatás alatt, kell-e ilyentől félni.

  Forrás: dr. Novák Hunor, novakhunor.hu
dr. Novák Hunor gyermekorvos
Forrás:
Patient education: Colic (excessive crying) in infants (Beyond the Basics) – Uptodate.com, 2017
Colic – infantile- NICE (The National Institute for Health and Care Excellence) Guideline 2017
Pediatr. 2017 Jun;185:55-61.e4. doi: 10.1016/j.jpeds.2017.02.020. Epub 2017 Apr 3. Systematic Review and Meta-Analysis: Fussing and Crying Durations and Prevalence of Colic in Infants
Infantile colic: Clinical features and diagnosis – Uptodate.com, 2017
Infantile colic: Management and outcome – Uptodate.com, 2017

 

Erről a témáról még a Csecsemő, újszülött rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÚjrakezdés vetélés után
Következő cikkDigitális Gyermekvédelmi Stratégia

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..