Csodálatos adventi naptár fából

lépcső alján ül egy kislány gyönyörű piros ünnepi ruhában

Minden gyermek izgatottan készül a Karácsonyra, a Szentestére. Tegye idén varázslatosabbá a várakozást, készítsen számukra csodálatos adventi naptárat! Reggelente örömmel fogja nézni, ahogy a gyermekek szaladni fognak, hogy megnézzék, mi rejtőzik aznap az adventi naptár ajtaja mögött.

A naptár elkészítéséhez használja a Dremel Moto-Saw lombfűrészt, valamint a Dremel 3000 multiszerszámot, és kövesse a Lépésről-lépésre útmutatót.

Szükséges eszközök:

Dremel Moto-Saw lombfűrész, általános fafűrész penge (MS51) és finom fafűrész penge (MS52).
Dremel 3000 multiszerszám a Dremel 561-es többcélú spirális marófejjel és a 628-as precíziós fúrószár készlettel (1,2 mm).
Precíziós csavarozó készlet, nullás méretű csavarozóval.

Szükséges alapanyagok:

25 db 16 mm x 19 mm méretű nyitható réz csuklópánt és a rögzítéshez szükséges csavarok.
1 db 64 mm méretű sárgaréz zsanér.
1 db 73 cm x 50 cm méretű, 18 mm vastag MDF lap, amiből a naptár előlapja lesz.
1 db 73 cm x 50 cm méretű, 3 mm vastag MDF lap, amiből az adventi naptár hátlapja lesz.
2 db 45 mm x 70 cm méretű, 9 mm széles MDF deszka, amelyet az alábbi méretűre kell majd tovább fűrészelnie:
25 db 45 mm x 45 mm méretű, 9 mm széles MDF lapokra a kis ajtókhoz.
1 db 8 cm x 50 cm méretű, 9 mm széles MDF lap a támasztékhoz.

Nehézségi fokozat: közepes

Első lépés

A fenti lista alapján a legközelebbi barkácsáruházban vásárolja meg a méretre vágott MDF lapokat. Ezt követően rajzoljon egy fenyőfa alakú ábrát a 73 cm x 50 cm nagyságú, 18 mm széles MDF lapra az alábbiak szerint: először húzzon ceruzával felülről lefelé egy függőleges, egyenes vonalat az MDF lap közepére. Az így kapott függőleges vonalon jelöljön be 10 centiméterenként 1-1 pontot, majd ezektől a pontoktól húzzon derékszögben jobbra és balra 1-1 vízszintes vonalat, a mellékelt fénykép szerint.

Folytassa a rajzolást úgy, hogy a legalsó vízszintes vonalon a középvonaltól 50 centiméterre jobbra és balra mérjen ki egy-egy pontot, majd ezeket a pontokat kösse össze a legfelső ponttal. Ezt követően húzzon 1-1 vonalat a felső középponttól az alsó vízszintes vonal bal és jobb szélére. A kapott kockákba rajzolja be az átlós vonalakat, a fotón látható módon. Ez lesz a fenyőfa lombja.

Második lépés

Miután elkészült a fenyőfa körvonalával, helyezze az MDF lapot a Dremel Moto-Saw lombfűrészre, és vágja körbe a külső körvonalat, a finom fafűrész penge (MS52) használatával. Ez az elem lesz az adventi naptár előlapja.

Harmadik lépés

A fenyőfa alakúra vágott előlapot tegye rá sablonkét a 73 cm x 50 cm nagyságú, 3 mm vastag MDF lapra, és rajzolja körbe. Ezt követően a körvonalat vágja ki ismét a Dremel Moto-Saw segítségével. Így két azonos méretű, fenyőfa alakú MDF lapja lesz.

Negyedik lépés

A két darab, 45 mm x 70 cm nagyságú, 9 mm vastag MDF csíkot a Dremel Moto-Saw segítségével vágja 25 x 45 mm méretű kockákra. Ezekből lesznek az adventi naptár kis ajtói.

Ötödik lépés

Tegye a kivágott ajtókat a 18 mm-es fenyőfa alakra, egymástól egyenlő távolságra az alábbiak szerint, alulról felfelé haladva (darabszámban): három, öt, három, négy, három, három, kettő, és a legtetejére egy-egy. Ezt követően rajzolja körbe az ajtókat, majd a megrajzolt körvonalak belső részére 2 vagy 3 milliméter távolságra párhuzamosan az eredeti vonaltól húzzon újabbakat. A belső vonalat kell majd körbevágnia a fűrésszel. Az így kapott kis négyzet alakú üregbe fogja tudni elrejteni a meglepetés csokoládét vagy a cukorkákat.

Hatodik lépés

Ahhoz, hogy belülről ki tudja vágni a megrajzolt négyzeteket, alakítson ki olyan lyukakat a négyzetek közepén, amelyeken a Dremel Moto-Saw fűrész finom fafűrész pengéje átférhet. Ezt követően vágja körbe a kis négyzet minden oldalát a fűrésszel úgy, hogy a fakocka kiessen a belsejéből. A lyukak kialakításához javasoljuk, hogy használja a Dremel 3000 multiszerszámot az 561-es többcélú spirális marófejjel.

Hetedik lépés

Tegye egymásra és rögzítse össze a fenyőfaformára vágott adventi naptár elő- és hátlapját a széleken és középen is. A rögzítéshez használjon tűzőgépet vagy kalapácsot. Alternatív megoldásként alkalmazhat fa ragasztót. Ebben az esetben erősen nyomja össze a két elemet és hagyja megszáradni.

Nyolcadik lépés

Csavarozzon 1-1 zsanért a kis ajtókhoz a nullás méretű csavarhozóval, majd rögzítse az ajtókat a zsanér másik részével az adventi naptár előlapjához. A rögzítéshez először egy kisebb méretű fúrófejjel végezzen előfúrást a fában annak érdekében, hogy a rögzítő csavart könnyebben bele tudja majd fúrni. Az előfúráshoz használja a Dremel 3000 multiszerszámot a 628-as precíziós fúrószár készlettel (1,2 mm).

Kilencedik lépés

Helyezze a 64 mm méretű réz zsanér egyik végét az 50 cm x 8 cm nagyságú 9 mm széles MDF lapra, és végezzen előfúrást a fán a Dremel 628-as precíziós fúrószár készlettel (2,0 mm), majd rögzítse a zsanért a csavarozóval az adventi naptár hátsó részének közepére. Ez lesz az a támaszték, amely segítségével a naptárat fel tudja állítani 10 fokos szögben az asztalra, vagy egyéb vízszintes felületre anélkül, hogy eldőlne.

Tizedik lépés

Utolsó lépésben fesse ki és dekorálja a naptárat saját ízlésének, elképzelésének megfelelően.

Az elkészült adventi naptár:

Mentés

Mentés

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA koraszülött-mentésről nyílt fotókiállítás Szegeden
Következő cikkTermészetes gyógymódok torokfájás ellen