A koraszülött-mentésről nyílt fotókiállítás Szegeden

A Koraszülött Világnap alkalmából november 16-án Szegeden a Szolgálat szervezésében egyedülálló szabadtéri fotókiállítás nyílt, amely az életveszélyben lévő koraszülöttek mentését mutatja be. A „Koraszülött-mentés Dél-Magyarországon képekben” című tárlat november 23-ig látható a szegedi Klauzál téren.

November 17-én világszerte megrendezik a Koraszülött Világnapot, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen súlyos következményekkel jár, ha egy újszülött túl korán jön világra. A koraszülöttek kilátásait tekintve kritikus szerepe van a szakszerű mentésnek. A dél-magyarországi régióban tevékenykedő Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány és Sütő Zsanett, a Vodafone Alapítvány egyik Főállású Angyala közreműködésével Szegeden november 16-23. között látható fotókiállítás erre a témára hívja fel a figyelmet.

„Az élet első perceiben történő szakszerű mentésen múlhat, hogy egy koraszülött életben marad vagy meghal, szellemileg és testileg ép vagy károsodott lesz. Magyarországon kilenc, újszülöttet mentő szolgálat tevékenykedik, amelyek közül a második legtöbb riasztást a dél-magyarországi régió ellátásáért felelős Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány regisztrálja” – mondta el a megnyitón Prof. Dr. Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az eseményen részt vett Prof. Dr. Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára is, aki a koraszülésről és annak magyarországi helyzetéről beszélt: „Magyarországon az újszülöttek 8,6%-a koraszülött, azaz a 37. terhességi hét előtt jön világra vagy 2,5 kilogrammnál kisebb súllyal születik; ez évente kb. 8500 gyermeket jelent. A koraszülés sok veszéllyel járhat a baba számára, akár életre szóló testi és szellemi károsodást okozhat, emellett pedig ez az újszülöttkori halálozás fő oka.”

A Szolgálat munkáját a Vodafone Alapítvány jóvoltából egy éven keresztül támogatja Sütő Zsanett, a Vodafone Főállású Angyala azzal a céllal, hogy segítsen megteremteni az újszülött életmentés biztos jövőjét a dél-magyarországi régióban.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkInzulinrezisztencia – a cukorbetegség és a PCOS előszobája
Következő cikkCsodálatos adventi naptár fából

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..