Delfinterápia – gyógyulás a tenger angyalaival

A delfinterápia segítségével számos betegség és állapot kezelhető, ill. javítható. Eredményesen alkalmazzák az autizmus, magatartás- és kommunikációs zavarok, depresszió, poszttraumás állapotok kezelésére, valamint halmozottan sérült gyermekeknél is.

„Találkozni a delfinekkel, különleges élmény. Ahogy látod a hatalmas állatokat kecsesen felugrani, majd elmerülni a hullámzó, végtelen kék vízben. Ahogy nézed őket, a felfokozott öröm és felszabadultság érzése tölt el és úgy érzed, te is szabad vagy.”

A vadon élő állatok közül talán a delfin az egyetlen, aki csodálatos módon keresi az ember társaságát. A delfinek évezredek óta hatással vannak az emberre, őseink szent és különleges erővel bíró élőlényeknek tartották őket.

A delfin hatása az emberre

Bár még korán sem tudunk mindent a delfinek kifinomult szociális viselkedéséről és intelligenciájáról, mára már számos kutatás bizonyítja, hogy ezek a csodálatos élőlények sajátos, bonyolult nyelvvel és szokásrendszerrel rendelkeznek. Érdeklődésük, szociális érzékenységük, a játékra való állandó nyitottságuk és közvetlen, elfogadó jelenlétük megérinti az embereket.

Mi túl sok gátlást, félelmet, aggodalmat hordozunk magunkkal felnőtt korunkra, elfeledve a pillanatban való jelenlét, a tiszta, felszabadult boldogság, játék, öröm és szabadság önfeledt állapotát. A delfinek ezt adják nekünk, segítenek elengedni korlátainkat, elfogadni önmagunkat, játékosan felszabadítani a bennünk lakó, belső gyermeket.

De ennél sokkal többre is képesek. Az általuk kiadott hallható és nem hallható tartományba eső hangok és rezonanciák pozitív hatással vannak az ember ideg-és energiarendszerére, erősítik az immunrendszert, kiegyensúlyozó hatással vannak a belső szervek és mirigyek így végső soron az egész szervezet működésére. Ezt a delfinekkel való találkozásainkkor, a velük való együttúszás során közvetlenül is megtapasztalhatjuk.

Találkozás a delfinekkel

A delfinekkel való találkozásnak több módja van. A tengeri hajókirándulásaink során, véletlenszerű, spontán találkozásokon kívül, a tengeri akváriumok és aquaparkok egy része is kínál delfines programokat. Ezeket általában mindenki igénybe veheti. Itt testközelben találkozhatunk delfinekkel, illetve megérinthetjük őket, játszhatunk és úszhatunk is velük, annak megfelelően, hogy milyen programot választunk.

Azonban a gyógyításban is egyre gyakrabban segítenek a delfinek. A delfinterápiás központok speciális, komplex programokkal várják azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik valamilyen testi, lelki, szellemi problémával küzdenek.

A delfinterápia

Teljes nevén delfin asszisztált terápia (DAT), melyet az amerikai Dr. Nathanson kutatásai, módszere és munkásága tett méltán világhírűvé. Azóta számos terápiás központ alakult szerte a világon.  A gyógyításban elért eredmények, csakúgy, mint a delfinekkel való találkozást átélt emberek hosszú évtizedek óta összegyűjtött tapasztalatai igazolják e különleges terápia hatékonyságát.

Ezen a nyáron nekem is lehetőségem nyílt bepillantani egy delfinterápiás központ életébe, s személyesen is megtapasztalni a delfinekkel való együttúszás, illetve a delfinterápia hatásait.

 

A delfinterápia során többféle delfinfaj segíti a terapeuták munkáját, mégis leggyakrabban palackorrú delfineket alkalmaznak erre a munkára. A terápiás központokban dolgozó delfinek speciális, hosszas képzésben vesznek részt, csakúgy, mint az őket irányító trénerek és a velük dolgozó terapeuták.

Tapasztalataim szerint, bár a delfinek vadállatok, nagy érdeklődéssel és érzékenységgel reagálnak az ember érzelmi változásaira, érzékelik a beteg embereket és tudatosan, óvatosan közelednek feléjük. Láthatóan szeretik a terápiás foglakozásokat, szívesen dolgoznak együtt az emberrel.

A delfinterápia felépítését minden központ saját metódusa határozza meg. A terápia általában 10 napos turnusokban zajlik, ahol a napi egy delfinterápia mellett (30- 40 perc), többféle, különböző terápiás eljárás közül választhatnak a jelentkezők. Ilyen pl. a lovas terápia, fizioterápia, craniosacralis terápia, játék- és családterápia stb. is. A választás előtt érdemes azonban alaposan tájékozódni a terápiás központ múltjáról, jelenéről, az eredményekről és tapasztalatokról, illetve az állatok tartási körülményeiről is.

A terápián nemcsak gyermekek vehetnek részt, a terápiás központok általában 4 és 55 év között fogadják a pácienseket.

Alkalmazási területek

Számos betegség és állapot kezelhető és javítható a delfinterápia segítségével. Kivételes eredményeket értek el a depresszió gyógyításában, a pszichoszomatikus betegségek és a poszttraumás állapotok kezelésében.

Eredményesen alkalmazzák a különböző, meghatározhatatlan eredetű magatartás– és kommunikációs zavarok, az autizmus kezelésében, de halmozottan sérült gyermekeknél, cp-s, Down- szindrómás pácienseknél is. Ilyenkor a delfinekkel való találkozás élménye hatalmas lökést adhat a páciens fejlődésében.

A gyermekek sokkal nyitottabbak és motiváltabbak lesznek, a személyes és külvilággal való kapcsolatukban, ill. mozgásos feladatok végrehajtásának tekintetében is. A terápia ideje alatt a gyermek és a vele dolgozó terápiás delfin között is „barátság alakul” ki, s a közös feladatok, élmények, emlékek a gyermeket hosszabb távon is elkísérhetik. A terápia által fejlődhet a kommunikáció, a páciensek, akikkel törökországi tartózkodásom alatt találkoztam, sokkal nyitottabbá és barátkozóbbá váltak a kezelések során. A változás sok esetben napról napra érezhető volt.

A delfinterápia a családok számára is nagy élmény. A terápia során szerzett élmények, a közös nyaralás, a delfinekkel való találkozás erősíti a családi kapcsolatokat.

Mindemellett fontos tudni, hogy a delfinterápia akkor igazán hatásos, ha egy terápiás folyamat része, és a páciens a számára szükséges, folyamatosan alkalmazott klasszikus terápiák (pl. fizioterápia, hidroterápia, hyppoterápia, logopédia stb.), illetve egyéb fejlesztő terápiák mellett részesül delfinterápiás kezelésben. Az elért eredmények megtartása és fejlesztése a terápiából való hazaérkezés után külön feladat. A családok által érzékelhető változásokon kívül, a központok általában részletes leírást és szakvéleményt adnak a terápia eredményeiről, melyet a hazai szakemberek a további fejlesztésben is eredményesen tudnak alkalmazni.

Európa szerte több, elismert delfinterápiás központ áll az európai, köztük a magyar családok rendelkezésére is. Kollégáimmal több éves munkánk és a központtal való közvetlen kapcsolatunk eredményeképpen, mostantól a delfinekkel való találkozás és a delfinterápia közvetlenül is elérhető hazánkból.

A delfinekkel való együttúszással és a delfinterápiával kapcsolatban bővebbet a www.mamavilag.hu oldalon olvashatsz.

Radnics Adrienn Aquanatal oktató, kismamajóga oktató | Kérdezz-felelek>>

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkSzőlős csirke
Következő cikkTóth Andrea Beáta, várandósság, szülés, családtervezés

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Igen, aki már valaha találkozott delfinekkel, másképp tekint a világra! Nagy hatással vannak ránk! A terápia pedig tényleg mélyen, az idegrendszer szintén hat, kinyitja a lelkünket, képes oldani az átélt traumákat, felszabadít, kiegyensúlyoz!
    Gyönyörű dolog!((:

  2. Nekem felnőtt fejjel volt részem a delfinekkel úszni Törökországban. Fantasztikus érzés,csodálatos élmény volt és utána a közérzetem is. Azóta is szívesen gondolok rá. Imádom a delfineket Napi szinten gondolok rájuk.Ajánlom mindenkinek, ha teheti próbálja ki ezt a csodálatos örök életre szóló érzést.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..