Divat a magyar!

“Gombold újra! Divat a magyar” pályázat

A punk, a rock és a dunántúli magyar népviselet jegyeit ötvöző ruhák, népművészeti varrástechnológiával készített szoknyák, valamint a népi motívumokat modern szabással életre keltő kollekciók győztek a Gombold újra! – Divat a magyar öltözéktervezési pályázat nagyszabású vasárnap esti divatbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban.

A “Gombold újra! Divat a magyar” pályázatot az országmárka alakításért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hirdette meg. Célja, a magyar divathagyományok megújítása, a kreatív gazdaság ösztönzése volt, így a versenyben induló divattervezők a hazai öltözködési tradíció bármelyik elemét felhasználó ötletekkel indulhattak.

A 2011 februárjában meghirdetett pályázatra – minden várakozást felülmúlva – közel 400 koncepció érkezett, melyek közül 35 jutott a május 8-ai, a nemzetközi Európa Nap keretében megrendezett divatshow döntőjébe.

A pályázaton a zsűri döntése alapján, első helyen Gyöngyösi Renáta Metallic-Folklór című alkotása végzett. A hagyományos és a punk kultúra elemeinek ötvözésével modern öltözet született, amely amellett, hogy artisztikus, akár utcai viseletként is elképzelhető.

Gyöngyösi Renáta Metallic-Folklór (Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)

A második helyen végzett Surányi Szilárd BAIWERT elnevezésű pályamunkájában a zsűri a kollekcióban megtestesülő magas szintű kézműves kultúrát értékelte, valamint az egyes darabok bravúros kivitelezését.

Surányi Szilárd BAIWERT (Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)

A harmadik helyen végzett Náfrádi Márta Levendula című kollekciójának  minden darabja klasszikus üzenetet hordoz korszerű feldolgozásban. A világ bármely részén divatosak lennének ezek a kivételes szintű iparművészi gonddal megvalósított ruhák, s akár több generáció is otthonosan mozoghat bennük.

Náfrádi Márta Levendula (Fotó: gomboldujra.hu)

A WAMP különdíját a The Beta Version (Rainer-Micsinyei Zsófia, Varga Cecília) vihette haza Pixelfolk című kollekciójával, a Fashion Issue divatmagazin felajánlásából pedig Baranyai Ádám, Gálvölgyi Anett Evelin, Kormos Anna Zsófia és Miovácz Márton Zsolt Patyolat című pályamunkája kerül bemutatásra két oldalon.

Hagyomány, stílus és praktikum

Az este különlegessége volt, hogy Mihalik Enikő, nemzetközi szinten elismert modell személyében megválasztották Magyarország első hivatalos divat nagykövetét is, aki ezentúl a világ minden táján népszerűsítheti hazánk fiatal tehetségekben gazdag divatvilágát.

Mihalik Enikő és Navracsics Tibor (Fotó: gomboldujra.hu)

A divatshowról további információ a gomboldujra.hu honlapon és a Facebookon érhető el.

Erről a témáról még az Anya, de mégis nő! rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMindennapi mérgeink meddőséget okozhatnak
Következő cikkCsodagyerekek a pódiumon

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..