Dr. Füredi Gabriella jogtanácsos

Babafalva.hu - baba-mama-gyerek portál

Témakör: családjog, munkajog, ingatlanjog, örökösödés, kártérítés, szerződések, követeléskezelés

A szakértő elérhetőségei:
gabi.furedi@gmail.com

A szakértő cikkei >>

A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szereztem diplomát 2004 nyarán jogász szakon. Az elmúlt években dolgoztam ügyvédjelöltként, ahol főleg családjog, a munkajog, az ingatlanjog, az örökösödés, a kártérítés, a szerződések terén szereztem peres és peren kívüli tapasztalatot.

Az ügyvédjelölti időszakot követően egy pénzügyi szolgáltatónál folytattam pályafutásom, ahol követeléskezeléssel („bedőlt” és „menthető hitelek”, végrehajtás, fizetési meghagyás stb.) cégügyekkel, büntetőügyekkel foglalkoztam, amíg elsőszülött gyermekem világra nem jött 2009-ben.

Főleg a fenti témákban várom kérdéseiteket, azonban bármilyen jogi jellegű megkeresésnek megpróbálok eleget tenni, tudásom, tapasztalatom és lelkiismeretem felelőssége szerint.

Felhívjuk szíves figyelmed, hogy szakértőink válaszai nem minősülnek a Ptk. alapján megbízásnak, a válaszokban foglaltakat az általad, saját felelősségedre felvázolt adatközlésen alapulnak, melyekért felelősséget vállalni nem tudunk.

1104 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Gabriella!

  Kölcsönzött munkavállaló vagyok. Hamarosan jelzem a munkáltató felé, hogy babát várok.
  A kölcsönbe vevő cég leépítéseket végez.
  Mivel nem az ő alkalmazàsukban állok, gondolom, az én kölcsönzésemre sem kell igényt tartaniuk,ha szülni megyek. Mit tehet velem a kölcsönbe adó cég akinek az alkalmazásában vagyok? És minek kellene történnie, ha vissza kell mennem dolgozni? Először vagyok kölcsönzött munkaerő, nem tudom, ez mennyire speciális eset.
  Várom szíves válaszát.

  Köszönettel,
  Panni

 2. Kedves Gabriella ,

  Olyan kérdésem lenne ,hogy tavaly kezdtem munkahelyemen a próbaidőm rég lejárt és már a határozatlan szerződést is aláírtam. Ez elött már tájékoztattam főnökömet, hogy terhes vagyok. Első gyermekemet várom. És azt szeretném tudni , hogy ha az orvos kiírt ,mert veszélyeztetett terhes vagyok, akkor nem kötelezhetnek e arra,hogy vissza menjek dolgozni? Gondolom ilyenkor már jár a védettség is. Meg nem tett a főnököm arra említést ,hogy tudnak olyan munkát adni ami nekem és a pocakomban lévő babámnak is jó lenne. Azért kérdezem mindezt mert, beszéltem főnökömmel telefonon és eléggé tajtékzott ,hogy nem megyek vissza még ,mert az orvos nem engedélyezi!

  Válaszát előre is köszönöm.

 3. Jó estét olyan kérdésem lenne hogy barátnőmről most derült ki hogy várandós egy állandó szerződésben van egy jó itthoni céggel de sajnos olyan munkát végez amit terhesen nem lehet.nem akar felmondani ,külföldön szeretne más munkát végezni (anglia) de mivel otthon nem szűnik meg a munkaviszonya ezért nem tud munkát vállalni mivel 2 helyre nem lehet fizetni a tb-t.ebben kérném a segítségét hogy adott helyzetben mit lehet csinálni?válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves GErgő,

   Nem értem, ha Angliába akarnak menni, miért nem mennek Angliába és mondják fel az itthoni munkahelyet?

   Gabi

 4. Kedves Dóra,

  Tegye össze a két kezét, hogy próbaidő alatt nem rakták ki… Ilyenkor nincs védelem…

  Én az Ön helyében nem azt sakkoznám, hogy mennyi a hivatal költsége, hanem azt, hogy én mit tudok ajánlani a gyedért cserébe.

  Gondolja végig, meddig tud és akar dolgozni, és ennek fényében egyezzenek meg a hivatallal.

  Ezt a témát nem érdemes jogilag megfogni, mert jogilag nincs igaza, próbaidős, próbaidő közös kockázat, ilyenkor nincs várandós védelem.

  Ezt a közös megegyezést lovagolja meg, hogy minél többet kapjon időben.

  Sok sikert és jó egészséget.

  Gabi

 5. Kedves Gabriella,

  A segítségét szeretném kérni érdeklődés szintjén az alábbi esetemhez.

  2015. szeptember 7-én kezdtem jelenlegi munkahelyemen dolgozni, egy polgármesteri hivatalban, ahol még próbaidős vagyok márciusig, és kiderült, hogy babát várok 2016 májusra. Előtte sajnos januártól augusztusig nem volt munkaviszonyom, korábban már 6 évet dolgoztam, 2014-ben januártól októberig vállalatnál, októbertől decemberig pedig munkanélküli ellátást kaptam. A jelenlegi munkáltató közös megegyezéssel szeretne tőlem megválni, én ebbe nem szeretnék belemenni, ha bármi kis esélyem is van rá, hogy nem csak az alanyi jogon járó GYES-t kapjam, hanem egy kicsivel többet.

  Nem igazodok ki a jogszabályok között, hogy most akkor hány nap munkaviszonnyal kell rendelkeznem, ha elmennék januártól veszélyeztetett terhességi táppénzre (amire egyébként már most is lehetőségem lenne, csak kell a pénz), akkor a szülés utántól kapnék GYES-en kívül ellátást (CSED, GYED)?

  Valamint azt szeretném kérdezni, hogy a munkáltatót milyen költségek terhelik? Mert ők arra hivatkozva akarják a közös megegyezést, hogy nem akarnak 3 évig állományban tartani és fizetni utánam, de ahogy tudom, ők maximum a táppénz harmadát kötelesek fizetni szülésig, ez igaz?

  Várom válaszát, köszönöm előre is,
  Dóra

Comments are closed.