Passzív dohányzás: asztma és allergia gyerekeknél

Az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek, a dohányzás visszaszorítását célzó kampányok dacára. Pedig a passzív dohányzás is jelentősen megbolygatja, hosszú távon erőteljesen roncsolja szervezetünket.  Ennek különös jelentősége van a gyerekeknél, mivel a gyermekkori légzőrendszeri problémák áthúzódhatnak felnőttkorra is.

Ennélfogva nem meglepő, hogy azok a gyerekek, akik kénytelenek elszenvedni a passzív dohányzást, akár méhen belül, akár születésük után, sokkal nagyobb eséllyel lesznek allergiások vagy asztmások.

Természetesen a passzív dohányzás konkrét vizsgálata számos összetett ok miatt behatárolt, elsősorban nyilván etikai korlátok szabnak határt. Holott a passzív dohányzás hatásainak megismerése nagyon fontos lehet, mivel a dózisfüggő hatások hosszú távon egyfajta alkalmazkodáshoz vezetnek, amely kitűnő táptalaj az allergia és az asztma számára. Az aktuális adatok azt mutatják, hogy a dohány kémiai és karcinogén alkotórészei erőteljes hatással vannak a gyerekek egészségére és megzavarhatják a normális biológiai fejlődést.

A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, amely jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák. Vagyis a passzív dohányzás előretörését mindenképpen meg kell állítani, és a kutatóknak olyan eljárásokat kell kifejleszteniük, amelyek éppúgy támogatják a dohányzás megszüntetését, mint ahogyan minimalizálják a méhen belül és a gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás roncsoló hatásait.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA csecsemő beszédfejlődése az első életévben
Következő cikkDr. Füredi Gabriella jogtanácsos

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Előrebocsátom, hogy gyűlölöm a dohányfüstöt! Ráadásul gyakran vagyok egy olyan országban, ahol a felnőttek 90%-a dohányzik. Megkérdeztem a nőgyógyászomat, hogy akkor most mit csináljak, ha majd babát várok. Megnyugtatott, hogy habár bagóznak, mint a gyárkémény, abban az országban szmog viszont nincs nagyon, így a környezeti ártalom valamennyire kiegyenlítődik. Persze vigyázni fogok, de legalább rettegnem nem kell majd. Ezt javaslom a kismamáknak is: hacsak megtehetik, kerüljék a füstöt (és a cigizők is figyelembe vehetnék ám pl. a szélirányt a buszmegállóban!!!), viszont ha kénytelenek elszenvedni, legalább ne rettegjenek: pár alkalom még talán nem lesz végzetes.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..