E-tetoválás figyelheti a magzat fejlődését

hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Egy amerikai találmány, az “elektronikus tetoválás” hajlékony áramköreivel képes egy EEG pontosságával rögzíteni az agytevékenységet és a fejlődésben lévő magzat megfigyelésére is alkalmas lehet – írja az sg.hu.

Az első elektronikus tetoválást a San Diego-i Kaliforniai Egyetemen alkotta meg  Todd Coleman és csapata 2011-ben.  Az átlátszó tapasz, melyben hajszálvékony áramkörök kígyóztak, a bőrre felragasztva képes volt a szívvel és az izmokkal kapcsolatos elektrofiziológiai jelek, valamint az alapvető agytevékenység figyelemmel kísérésére.

e-tetoválás
Forrás: www.coleman.ucsd.edu

Coleman csoportja mára optimalizálta az elektródák elhelyezkedését, ezáltal jóval összetettebb agyhullámok rögzítését teszik lehetővé. A tetoválás hatásfoka a kísérletek során megegyezett a hagyományos EEG-vel. A kutatók szerint a felnőttek szív és agytevékenységének monitorozásán kívül a koraszülött intenzíven is hasznos lenne az eszköz: kiválthatná a jelenleg használt különböző felszereléseket, melyekkel a koraszülöttek agytevékenységét, szívritmusát és vér-oxigén szintjét figyelik.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával Coleman csapata most olyan változaton dolgozik, amely képes lesz a méhösszehúzódások és a magzat szívverésének figyelésére. A tetoválás előállítása rendkívül olcsó lehet, mivel alkotóelemei jelenleg is tömeggyártásban készülnek. Ezért általánosan alkalmazhatnák a terhesség nyomon követésére, akár a fejlődő országokban is.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA méhen kívüli terhesség tünetei, okai és kezelése
Következő cikkAlmavirág Fesztivál Rácalmáson

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.