Egyedi gyümölcstál barkácsolóknak

Gyümölcstál vállfákból

Tálald vitaminkészleted igazán szokatlan módon – vállfákon! Lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan készíthetsz egyedi és formatervezett gyümölcskínálót.

Szükséges eszközök:

 • PST 700 E Szúrófűrész
 • PSM 80 a Csiszolók
 • PFS 65 Festékszóró rendszer
 • PSB 650 RE Fúrógép
 • Fából készült nyolc darab vállfa (a nyolc vállfát megveheted készen, vagy egy vállfát mintának használva, kivághatod saját magad is MDF lapból a formákat)
 • Menetes szár, 235 mm hosszú, 8 mm széles
 • Alumínium cső, amiből a távtartók készülnek
 • Satu
 • Szorítók
 • 10 mm-es fafúró központosító csúccsal
 • Két kis szorító
 • Csiszolópapír 240-es, 220-as, 180-as és 150-es szemcsézettel
 • Puha ceruza, filctoll, vonalzó
 • Takarófólia vagy régi újságok
 • 1200 x 30 x 40 mm-es párnafák vagy bakok
 • Szájvédő álarc, védőszemüveg és védőkesztyű

1. lépés – A sablon elkészítése és a vállfák előkészítése

Vásárolj nyolc fából készült vállfát és csavard ki belőlük a kampót – máris készen vannak a gyümölcskínáló bordái. Ha magad szeretnéd kivágni a sablonokat, szerezz be egy 8 mm átmérőjű MDF lapot. Vidd fel a sablont a munkalapra pontosan egymás fölé beállítva.

A vállfa bordák és a furatok kivágása

Minden egyes vállfán, illetve ha MDF lapból vágd ki formákat, akkor minden bordán jelöld be ceruza és vonalzó segítségével a két furat helyzetét, amelyeken később majd a menetes szárat fogod keresztülvezetni. A furatok elkészítéshez használd a fúrógépet a 10 mm-es fafúró fejjel.

Amennyiben MDF lapból vágod ki a vállfa formákat, a bordák kivágásához legjobb, ha egy szúrófűrészt használsz, olyan fűrészlappal, amely íves vágáshoz való. Mielőtt elkezded a bordák kivágását, a munkalapot rögzítsd csavarszorítókkal a munkaasztalhoz.

A vállfák csiszolása és felület-kezelése

Először kerekítsd le az összes MDF lapból kivágott vállfa-borda széleit 150-es csiszolópapírral, majd az éleket csiszold át és finomítsd a csiszológép és a 240-es csiszolópapír segítségével. Ezt követően henger vagy szórópisztoly használatával alapozd le az alapozó anyaggal a bordákat. Úgy tudod egyenletesen felhordani az alapozó anyagot a fafelületre, ha a szórópisztollyal keresztirányban dolgozol.

A vállfák festése

 

 

Állítsd be a festékszóró fúvókáján a sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. Teszteld próbalapon a helyes beállítást. A tesztelést követően a festéket egyenletes, párhuzamosan futó sávokban szórd fel. Az elkészült darabokat óvatosan tedd félre addig, amíg a felületük teljesen megszárad.

2. lépés – A távtartók és a menetes szár méretre vágása

Vedd elő az alumínium csövet, és jelölj be rajta ceruzával 14 darab 20-20 milliméter hosszúságú szakaszt. Fogd be a csövet a satuba és pontosan derékszögben vágd le a szakaszokat. Ezek a szakaszok lesznek a távtartók.

(Ahhoz, hogy később ne keletkezzen a menetes szárak végein kevéssé esztétikus túlnyúlás, vagy a szárak ne sikerüljenek túl rövidre és emiatt az anyák nem kapnak rá, a 235 mm-rel bőséges méretet adtunk meg a nyers munkadarabok hosszára.)

A pontos hosszméretet az összeépítés során te határozhatod meg: csavarj fel egy-egy anyát a nyers munkadarabok egyik végére. Dugj fel rá felváltva egy-egy bordát és távtartót. Az utolsó borda után csavard fel a maradék anyákat. Jelöljd be egy hegyes filctollal közvetlenül az anyák mögött a menetes szárak helyes hosszát. Ezután az egészet ismét szétszerelheted és a szárakat a satuban rövidebbre vághatod.

3. lépés – A gyümölcstartó összeszerelése

A menetes szár egyik végére tegyél egy anyacsavart és egy alátétet. Rögtön ezután helyezz fel egy vállfát, majd egy távtartót a menetes szárra. Ezt követően egy újabb vállfát és egy távtartót, és ezt addig folytasd tovább, amíg minden vállfát és távtartót fel nem helyeztél a szárra. A szár végére tegyél megint egy alátétet, amit rögzíts anyacsavarral.

Ezt követően semmi más feladatod nincs, mint az új, egyedi tartó kosarat megtölteni finom, friss gyümölcsökkel.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁsványviz ABC
Következő cikk5+1 tipp a biztonságos bringázásért

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..