5+1 tipp a biztonságos bringázásért

biztonságos bringázás

Szinte minden gyerek tud biciklizni. De vajon biztonságosan is közlekedik? Az iskolai, kerékpározást népszerűsítő és oktató BringaSuli program idén is folytatódik: országszerte 10 iskolában a gyakorlatban tanítják a gyermekeket a biztonságos közlekedés alapjaira. 2011-ben az oktatás finanszírozója a McDonald’s BringaMánia. A BringaSuli és a BringaMánia programok szakértője, Eisenkrammer Károly tippjei segítenek, hogy gyermekünk körültekintő bringás legyen a városban.

1.  A kerékpársáv mellett gyakran parkolnak autók – ilyenkor tartsuk meg a biztonságos, ajtónyitásnyi távolságot! Tegyünk ugyanígy akkor is, ha nem kerékpársávon, hanem az út szélén haladunk!

2. Figyeljünk a szélső sávból jobbra kanyarodó autókra is, mert a kerékpárúton kevésbé vagyunk láthatóak az autóvezetők számára. Útkereszteződéseknél mindig nézzünk hátra, hogy tudjuk, mi jön mögöttünk!

3. Hiába vannak a járművek visszapillantó tükrökkel felszerelve, mellettük, mögöttük vannak olyan területek, amelyeket rosszul, vagy egyáltalán nem lát a vezető. Ezt nevezzük holttérnek. Ez főleg a nagyobb teherautók, buszok esetében jelent veszélyt: figyeljünk arra, hogy soha ne álljunk meg egy kereszteződés előtt ilyen nagy járművek mellett! Balesetet okozhat, hogy a vezetőfülkéből nem látszik a bringás, és így kanyarodáskor a jármű alá kerülhet.

Megérkezett a bringások álom applikációja!

4. Mindig ügyeljünk arra, hogy jól mérjük fel a féktávolságot, azaz a fékezés kezdete és a megállás közötti útszakaszt! Ez sok mindentől függhet, így a féktávolság megnőhet nedves, jeges úton, kaviccsal borított talajon, lejtőn. Természetesen a rosszul beállított fék is növeli a féktávolságot – indulás előtt mindig ellenőrizzük a fékek állapotát!

5. Tartsunk megfelelő távolságot az útpadkától! Sok úthiba, csatornafedél, egyéb akadály kerülhet utunkba az úttest szélén. Ha nem az út legszélén haladunk, nem kényszerülünk ezen akadályok miatt hirtelen irányváltoztatásra, így kiszámíthatóbb lesz a mozgásunk.

Eisenkrammer Károly

+1. Mindig figyeljünk oda a többi közlekedőre! Igyekezzünk szemkontaktust teremteni a forgalom résztvevőivel, így hamarabb láthatjuk, mi a szándékuk, és ők is látják rajtunk ugyanezt!

Idén 10 iskolához jut el a BringaSuli

2011-ben 3 hónapon át országszerte 10 iskolába (Budapest, Soroksár, Dunaharaszti, Dabas, Nyíregyháza, Karcag, Szeghalom, Kaposvár, Székesfehérvár és Győr) jut el a BringaSuli program. A gyermekeknek szóló, biztonságos biciklizés alapjaira gyakorlati feladatokkal tanító programot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízására a Vuelta Sportiroda hívta életre évekkel ezelőtt, melynek köszönhetően eddig több mint tízezer gyermek sajátíthatta el az alapvető közlekedési szabályokat, és a kerékpározást segítő ismereteket.

A gyakorlati programokat képzett oktatók vezetik. A gyerekek három lépésben válnak magabiztos és biztonságos kerékpáros közlekedőkké. Az oktatás során általános iskolák 2-6. osztályos tanulóival ismertetik meg gyakorlati foglalkozásokon a közlekedési alapismereteket, majd sikeres vizsga után felkészült oktatók vezetésével a kisforgalmú utcákon is gyakorolnak a gyermekek, hogy később önállóan is biztonsággal jussanak el az iskolától az otthonukig.

A Vuelta Sportiroda a BringaSuli program oktatási anyagát játékos kisfilmek segítségével mindenki számára hozzáférhetővé teszi a McDonald’s BringaMánia honlapon: www.bringamania.hu

Hurrá, biciklizünk!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgyedi gyümölcstál barkácsolóknak
Következő cikkIndia ízei: védikus fűszerek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..