India ízei: védikus fűszerek

India ízei: védikus fűszerek

Egy elmélet szerint a legjobb olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek az adott éghajlaton és térségben, ahol élünk, természetes módon megteremnek és könnyen beszerezhetők. Ugyanakkor vannak bizonyos fűszerek, amelyek leginkább India ízeiként ismertek és igazán hatékonyak emésztésünk javítására, az ételek ízesebbé tételére, és amelyek mértékkel fogyasztva természetes gyógyírként is alkalmazhatók, kiegészíthetik étrendünket.

A legtöbb fűszer, amelyet Európában használunk a só-bors-pirospaprika magyaros párosításán nyugszik vagy a leveles zöldfűszerek csoportjába tartozik. India illataira és ízeire azonban már a középkor embere is áhítozott, Amerika, az Újvilág felfedezése is éppen ennek a vágynak köszönhető. Az indiai fűszerek jó része ma már hazánkban is beszerezhető és egy-egy csomag kuriózum akár hónapokig vagy évekig is jól szolgál konyhánkban.

Az indiai konyhaművészetben a fűszerezésnek külön, sajátos hagyománya van. Az ízesítő és színesítő elemek itt ugyanis nem kerülnek rá közvetlenül az ételre, hanem a zsiradékba, a tisztított vajba vagy olajba elsőként sütik ki ezeket – vagyis alapozzák az ételeket. Először az egészen száraz, majd a porított fűszereket helyezik a felhevített olajba, néhány perc pirítás után a zöld, friss fűszerek következnek (pl. petrezselyem), s csak eztán következhet az étel fő alkotóanyaga. Így kevesebb fűszer is elegendő a menühöz, az ízhatás azonban jóval intenzívebb, markánsabb lesz.

A fűszereket csoportosítják is. Megkülönböztetnek pl. melegítő és hűtő fűszereket, figyelembe veszik, hogy a fűszer egészben vagy porrá őrölve ízesebb-e, és pirítási idő szerint adagolják azokat az edényekbe. Az ételek így, a gasztronómia tudományával karöltve lesznek ízletesek és valóban finomak – az egész család egészségének kovácsai.

A védikus konyhaművészet 7 leggyakrabban használt fűszere és élettani hatásaik:

  • Koriander: A bélproblémákat enyhítő, emésztésjavító (kismamáknak olaját csak óvatosan szabad alkalmazni!)
  • Mustármag: Béltisztító, zsírégető.
  • Lepkeszegmag: Étvágygerjesztő, gyomornyugtató, erősíti a legyengült szervezetet pl. szülés után, serkenti a kismamák tejelválasztását.
  • Kurkuma: Energetizál, vértisztító, serkenti a máj és az epe működését, hajlékonnyá teszi az izületeket, gyulladásgátló.
  • Római kömény: Szabályozza a bélflóra működését, javítja a bélműködést.
  • Gyömbér: Széleskörűen felhasználható, szíverősítő, csökkenti a koleszterint, megfázás ellen, immunrendszer erősítő, melegítő.
  • Kardamom: Étvágygerjesztő, görcsoldó, javítja az emlékezést, a szív és az agy erősítője, oldja a nyákot az arcüregben.

További információk: www.krisna.hu

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk5+1 tipp a biztonságos bringázásért
Következő cikkAz igaz szeretet második titka: a tisztelet