Az igaz szeretet második titka: a tisztelet

2titok-tisztelet.jpg

Most, hogy már tudod, hogy a szeretet a gondolattal kezdődik, és gyakorolod a szeretetteli gondolatokat, ideje, hogy megismerkedj a második titokkal. Ez a következő lépcsőfok, hogy elérhesd az igaz szeretetet.

A második titok lényege az a megállapítás, hogy nem lehet szeretni valamit, vagy valakit, ha nem tiszteltük korábban. A tisztelet szó tulajdonképpeni jelentése: méltósággal lát el, nagyra becsül valakit, elismerést tanúsít valaki iránt, elismeri valakinek a tekintélyét, rangjának, állásának megfelelően viszonyul embertársához, elismeri valaminek a valós és az eszmei értékét. De ahhoz, hogy ez az érzés áramolhasson belőlünk a külvilág felé, elsősorban önmagunkat kell tisztelnünk.

De mi kell ahhoz, hogy tiszteletet tudjunk ébreszteni magunkban önmagunk iránt? Ehhez a lenti feladatokat kell majd végrehajtanod, úgy, ahogy az első leckénél tetted.

Ha már magadat tiszteled, képes leszel másokat is tisztelni. És ezzel megnyílik majd az út folytatása előtted. De ez nem is olyan könnyű – védekezhetsz, de hidd el, nem nehezebb ez a lépés sem, mint az első volt. A szeretetteli gondolatok másokról már kellő alapot teremt ahhoz, hogy felismerd, hogy mindannyian egyedüli, megismételhetetlen példányok vagyunk. Olyanok vagyunk, mint egy puzzle darabjai – csak akkor lehet teljes a kép, ha mindenki a helyén van. Tehát mindenki felbecsülhetetlen érték – és ez épp elég ahhoz, hogy tisztelni tudjunk mindent és mindenkit.

Gondold végig a következőket!

  • Mit tisztelek magamban?
  • Mit tisztelek a körülöttem lévő emberekben?

Feladatod:

  • Vedd elő a már megírt (első lecke) pozitív listát önmagadról, és ez alapján írj mondatokat a következő séma alapján: Tisztelem önmagamat azért… (pontok helyére jöhet egy jó tulajdonság)! Hetente többször emlékeztesd magad ezekre, és meglátod, a listád folyamatosan bővülni fog.
  • Tanuld meg elfogadni és értékelni önmagad! Ehhez minden reggel állj szembe a tükörrel és 20x ismételd el a következő megerősítő mondatot: „Nem érdekel, hogy ki mit mond vagy tesz a testemmel, mit gondol rólam én akkor is értékes ember vagyok!”
  • Jósággal és figyelemmel fordulj a körülötted lévő emberekkel! Ha megbántottak is mosolyogj rájuk, és csak pozitív gondolatok legyenek a fejedbe!
  • Nézz mélyen önmagadba és a számodra fontos emberekről írj listát, hogy miért tiszteled őt! Én tisztelem benned, hogy… (pontok helyére a megfelelő kifejezés) kezdetű mondat, amely hetente 3x elhangzik egy beszélgetésben kiváló alapot jelent a másik iránti tisztelet felélesztésében.
  • Minden este gondold végig a napodat, és adj hálát minden pozitívumért és a negatívumokat engedd el!

A sorozat cikkeit itt találod>>