Egyszerű, de nagyszerű: az epres pavlova receptje

Szeretjük. Bármikor is kerül az asztalra, rögtön ünneppé teszi a napot. Szeretjük kicsinek, nagynak, gyümölccsel, habbal, krémmel, csokival… És ami nagyszerű, hogy a hozzávalók szinte mindig fellelhetők a kamrában. Egy csoda, hogy néhány tojásfehérjéből mit lehet alkotni, a végtelen variációknak csak a kísérletezni való kedvünk szab határt. Vigyázat, függővé lehet válni! Mivel már itt a várva várt eperszezon, mi másból is készíthetnénk?

Pavlova alaprecept

Hozzávalók

  • 3 db tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál ecet

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A tojásfehérjéket a sóval egy nagy keverőtálban először kézzel felhabosítjuk, majd géppel fokozatosan a legnagyobb fokozatig addig verjük, amíg a keverőlapáton marad a hab. Ezután hozzáadjuk kanalanként a cukrot. Szintén addig verjük, míg szép jégcsapszerűen marad a kanálon. Ez eltarthat 5-10 percig is. Az utolsó pár keverésnél végül hozzáadjuk az ecetet. Ezután beolajozunk vékonyan egy tepsit, vagy sütőpapírt használunk. Kanállal a kívánt formára halmozzuk a habot, tetszés szerint lehet nyomózsákból (lehet több pici, vagy egy nagy kerek) és berakjuk a sütőbe.
A sütőt levesszük 100 fokra, és készre sütjük-szárítjuk az alapot. Nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni. A sütési idő nagy formánál 45-50 perc, kisebbnél elég 15-20 perc.

Tipp

Az alapot könnyű más arányban is elkészíteni, tojásfehérjénként 5 dkg cukorral számoljunk.
A megmaradt tojássárgájából krémet/sodót készíthetünk, amivel a pavlovát tálaljuk. Elkészítése gyors és egyszerű. 2,5 dl tejet vagy tejszínt felforralunk vaníliával és kevés cukorral. Levesszük a tűzről, és a habosra felvert tojássárgákat vékony sugárban hozzáöntjük, közben folyamatosan keverjük. A tűzre visszatesszük, amíg elkezd sűrűsödni, majd levesszük, keverjük (hogy ne csapódjon ki a tojás). Langyosan, kihűlve tálaljuk.

Epres Pavlova

Hozzávalók

  • 4 db nagyobb eper
  • 5-6 db díszítéshez

A 4 epret botmixerrel pürésítjük. Az alaprecept szerint elkészítjük a habot. Amikor elérjük a jégcsapszerű állagot, óvatosan spatulával beleforgatjuk 1-2 mozdulattal az eperpürét, ügyelve, hogy ne keverjük el teljesen. Ezután a habot az alaprecept szerint halmozzuk tetszés szerint. A kész pavlovákat friss eperrel, vanília krémmel, citromfűvel vagy mentával kínáljuk.

RECEPT LETÖLTÉSE

Tácsi Luca

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .