Egyszerűbb lesz a gyesen lévők diákhitel-törlesztésének szüneteltetése

Egyszerűbb lesz a gyermekgondozási segélyben (gyes) részesülők diákhitel-törlesztésének szüneteltetése és célzott kamattámogatásának igénylése, mivel a Diákhitel Központ ezentúl közvetlenül ellenőrizheti, hogy mely ügyfelek vannak gyesen – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány elfogadta a hallgatói hitelrendszerre vonatkozó kormányrendelet módosítását, melynek elsődleges célja – a Magyary Egyszerűsítési Program keretében – a diákhitellel kapcsolatos eljárások ügyfélbarát továbbfejlesztése, egyszerűsítése, az elektronizáltság növelése.

A módosítás lényege, hogy a Diákhitel Központ a Magyar Államkincstár egységes szociális nyilvántartási rendszerében közvetlen lekérdezéssel ellenőrizheti az ügyfél célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére való jogosultságát, ha annak jogcíme a gyes. Az ügyfélnek ebben az esetben ezért nem kell beszereznie az ellátást folyósító szerv külön igazolását.

A rendelet kiegészítésével meghatározták továbbá, milyen bejelentéseket és kérelmeket nyújthat be az ügyfél a diákhitel-szervezet elektronikus rendszerén keresztül, ennek révén kényelmesebb, egyszerűbb lesz az ügyintézés – tették hozzá.

A tárca megjegyezte, hogy az úgynevezett kapcsolati kód használatának biztosításával a jövőben – további jogszabályi feltételek megléte esetén – a diákhitel-szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő adatainak változásáról, ennek megvalósulásával az ügyfelek elektronikus úton is bejelenthetnék a változásokat.

MTI

fotó: sxc.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA terhesség nyolcadik hónapja utáni munka káros lehet a magzatra
Következő cikkÓriásbaba született Debrecenben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..