Így válassz közös játékot, ha különböző korú gyermekeid vannak!

közös játék

Amikor felkértek, hogy írjak ebben a témában cikket, akkor átgondoltam, hogy mi mit is és hogyan játszunk itthon a fiúkkal. A kettejük közti korkülönbség 4 év ezért bizony régebben komoly kihívást jelentett a közös játék, de mára már belerázódtunk.

Közös alkotás

A leginkább bevált játékok, amit együtt is szívesen játszottak már kicsi koruk óta az az alkotás. Mindenféle kreatív játék, amikből az alábbiakban be is mutatok párat.

 • Nyuszi ugratás:
  Ehhez szükség lesz egy sablonra. Színezzétek ki a nyuszikákat, majd állítsátok össze őket. Mielőtt teljesen beragasztanátok, tegyetek bele két-három üveggolyót. Ferde felületre helyezve a nyuszók ugrálni fognak. A sima felületen csak kúsznak, a textillel bevont (érdesebb) felületen ugrálnak lefelé a nyuszik. Fergeteges nyúlfuttató versenyt lehet rendezni.
 • Papírrepülőzés
 • Gyurmázás
  Ha kisebbek a gyerekek, én a házi készítésű só-liszt gyurmát ajánlom. Az alábbi recept kipróbált és bevált recept, bátran ajánlom mindenkinek.

GYURMA
20 dkg liszt,
10 dkg só,
3 dl víz,
1 evőkanál olaj,
2 teáskanál citromsav (patikában kapható).

Pontosan mérd ki a hozzávalókat, keverd össze csomómentesen, majd kevergetés mellett tedd fel főni.
Egy idő után összeáll az egész, és ha felemeled, a fakanalad a teljes massza feljön vele.  Akkor hagyd kicsit lehűlni, majd jól gyúrd át, és nejlon zacskóba zárva tárold. Ételszínezékkel színezhető is, ha több részre osztod és a részekhez külön-külön adod a színeket. Meg is lehet szárítani, így megőrizve a műveket. Egyszerűen kint kell hagyni a levegőn és megkeményedik.

 • Festés
 • Kőfestés
 • Régészeti játék: ez inkább részemről igényelt némi kreativitást … a részleteket megtalálod a Lurkóságok blogban
 • Közös süti sütés
 • Szappanbuborék fújás
 • Homokozás
 • Ujjfestékezés

A fenti játékokat már kisebb kortól is közösen tudják játszani a gyerekek, persze kell a szülői felügyelet vagy játékmesterkedés. Amikor már kicsit nagyobbak, akkor vagy akár mostanában is mi úgy játszunk együtt, hogy a kicsi, még kicsi ahhoz, hogy egyedül megépítsen egy nagy legót, vagy egyedül összerakjon egy nagy JAVA építményt. Ilyenkor ő a kis segéd, aki megkeresi az alkatrészeket, szétszedi a korábban összerakott szerkezetet vagy szétválogatja az alkatrészeket. Amikor elkészült a LEGÓ vagy JAVA építmény akkor mehet a közös szerepjáték.

Jó játékot kívánok!

fotó: pixabay.com

Erről a témáról még a Kreatív ötletek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A gyermeknevelésben a szeretet a leghatékonyabb eszköz, a szeretetünket pedig a közös játékkal, élményekkel és egymásra figyeléssel tudjuk a leghatékonyabban kifejezni. Szívesen segítek a játékválasztásban, játékos nevelésben. Várom kérdéseiteket a témában.
Előző cikkAz állapotosság 16 korai jele
Következő cikkJó móka a szeptemberi borfesztivál a Budai Várban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!