A kevesebb játék jobb

gyerekjátékok

A kisbabák nagyon korán elkezdenek játszani. Kíváncsiak és vonzza őket minden fényes, színes játék és bármi, amit meglátnak és felkelti az érdeklődésüket. A babák a játékon keresztül tanulják meg értelmezni a világot, fejlesztik mentális, szociális, érzelmi és fizikai képességeiket.

Milyen a minőségi játék?

Régi kérdés, hogy milyen játék a legjobb a gyermekeknek. Egy új kutatásban viszont azt vizsgálták, hogy a minőségi játékhoz a kevesebb vagy a több játékszer visz közelebb.

A kutatásba 24 hónapos kor körüli totyogósokat vontak be, összesen 36-ot, nagyjából a felük egyke volt. A felmérésben 32 féle játékot használtak, köztük oktató jellegűeket, tematikus játékszcenáriókat sugallókat és akció típusúakat. Kétféle helyzetben engedték játszani a kicsiket, az egyikben négy, a másikban 16 féle játék állt a rendelkezésükre. Minden típusú játékból véletlenszerűen válogattak. A két helyzetben a játékok nem ismétlődtek. Ha az egyik helyzetben a gyermek valamelyik játékszer iránt különleges vonzalmat mutatott, azt a következő kísérleti szituációban kicserélték egy másikra.

A baba játékai – 7-9 hónapos kor

A kutatók háromszor találkoztak a gyermekekkel. Első alkalommal kiválasztották a kísérletre alkalmas kicsiket, akik a szülőjükkel együtt játszhattak, a másik két alkalom már a kutatás volt. „Szeretnél ma játszani?” – kérdezték minden alkalommal, majd elmondták neki, hogy a szobában lévő bármelyik játékkal játszhat. A kísérletvezető nem befolyásolta a gyermeket, de ha az be akarta őt vonni, nem állt ellen. Minden találkozást videóra rögzítettek és elemeztek. A kutatókat 3 dolog érdekelte: Hány játékkal játszott a gyermek? Milyen hosszú ideig játszott az egyes játékokkal? Mennyi akció történt a játékkal, amíg azzal foglalkozott a gyermek?

Fontosabb a közös játék, mint hittük

A kevesebb több

Kiderült, hogy a játék minősége jobb lett, amikor a szobában kevesebb játékszer volt. A 16 játék esetében több eszközzel játszottak, de rövidebb ideig. A játék mélysége és hossza a négy játékos helyzetben volt a legjobb. A gyermekek figyelme ebben a korban rövidebb ideig tartható fenn, ezért jobb, ha azt kevesebb játék között osztják meg.

A kutatásban résztvevő szülők egyébként átlag 90 darab játékszert számoltak össze a gyermekük szobájában. A nyugati háztartások túlcsordulnak a játékoktól. A szülők gyakran panaszkodnak amiatt, hogy már nem tudják mederbe terelni a házban a gyermekek holmijait.

Most bebizonyosodott: mindenkinek, gyermeknek, szülőnek is jobb lenne, ha nem vásárolnának össze ennyi felesleges játékszert. Ami viszont már összegyűlt, azt hetente rotálva és ne ömlesztve adjuk a gyermek kezébe!

forrás: csalad.hu

Erről a témáról még a Baba fejlődése rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÚjabb baráttal gazdagodik az M2 csatorna
Következő cikkFogadd el, nem akarok második gyermeket!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..