Együttműködő kommunikáció a családban

Hogyan kezelhetjük sikeresen a családban felmerülő konfliktusokat? Mik a jól működő, sikeres emberi kapcsolatok előfeltételei? Hogyan befolyásolják az életünket az első éveinkben a családban átélt tapasztalataink? Fontos kérdések, melyeken érdemes elgondolkodni, nemcsak a gyermekvállalás előtt álló pároknak.   

November 22-én, szombaton Katona Erzsébet, óvoda- és gyógypedagógus, önismereti tréning vezető Együttműködő kommunikáció a családban címmel tartott előadást a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége székházában. A Babafalva Szülőképző sorozatának negyedik meghívottja 29 éves pedagógiai tapasztalattal rendelkezik, cége, az Alitera Kft. vállalati ügyfélkapcsolatok fejlesztésével foglalkozik.

ID-10029114„Minden ember legmélyebb érzelmi szükséglete, hogy szeressen és viszontszeressék. Ha érezzük mások szeretetét, képessé válunk a bennünk rejlő lehetőségek kibontakozására, ennek hiányában azonban csupán a túlélésért küzdünk.” Katona Erzsébet ezzel a Gary Chapman (Az öt szeretetnyelv című bestseller szerzője) idézettel indította előadását, amely során részletesen beszélt az önismeret jelentőségéről, a személyiség jellemzőiről, az énképvédő mechanizmusokról, a kommunikáció sajátosságairól, a konfliktusok fajtáiról, az indulatkezelésről, valamint az empátia fontosságáról.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a család a szociális tanulás alapvető kerete, az ön- és társelfogadás tanulásának a színtere. „A családban tanuljuk meg az alapvető magatartási mintákat, az élet minden területét behálózó normákat, elvárásokat, szabályokat. Az emberi fejlődés legmeghatározóbb időszaka a 0-3 éves kor, ennek a hatása életünk végéig megmarad. A fő mintaadó a család, a kortársak hatása később jelentkezik” – mondta Erzsébet és hozzátette, hogy a családon kívüli társas kapcsolataink során derül ki, hogy mindaz, amit a családban addig megtanultunk az  ön- és a társelfogadásról, mennyire segíti vagy gátolja az emberi kapcsolataink kialakítását, sikeres működtetését.

Egy újszülött számára a világot az édesanyja jelenti, ő környezete legfontosabb tényezője. „Az anya-gyermek kapcsolat korai szakaszában, vagyis a csecsemőkorban a fizikai kapcsolat a meghatározó, melyben elsődleges szerep jut az érintésnek. A gyermek idegrendszeri fejlődését, magatartásának kialakulását alapvetően meghatározza az anyával való kapcsolata. Ha ez a kapcsolat kiegyensúlyozott, akkor a gyermek számára érzelmi kötődési biztonságot nyújt, ami a későbbiekben pozitívan befolyásolja a másokhoz való viszonyulását” – magyarázta Erzsébet.

ID-10063641Az érzelmi élet fejlődése óvodáskorban hat a legerősebben a személyiség egészének fejlődésére. „Az óvodáskorú gyermek egyik jellemző sajátossága a magatartás érzelmi vezéreltsége, ezért rendkívül fontos, hogy a gyermeket érzelmi biztonság, otthonosság, derűs, kiegyensúlyozott, szeretetteli, elfogadó, előítéletektől mentes légkör vegye körül az óvodában és otthon egyaránt – mondta az előadó, és arra is rámutatott, hogy míg a 4-5 éves korú gyerekek csak az öröm, a félelem és a harag kifejeződéseit ismerik fel, 7 éves kortól már az olyan metakommunikációs elemeket is értelmezni és használni tudják, mint a mimika, hangsúly, hangszín, gesztikuláció. Az óvodáskor végére a gyerekek szociálisan is éretté válnak az iskolai életre, fokozatosan kialakul az együttműködési képességük és a feladattudatuk, egyre több szabályhoz tudnak alkalmazkodni, nő az önállóságuk és az önfegyelmük.

„Nagyon fontos, hogy a párkapcsolatban már a gyerekek születése előtt kialakuljon az együttműködő kommunikáció, ami a társak, a családtagok és a rokonok egymás iránti elfogadó, szeretetteljes, összetartó kapcsolatát segíti. A működő, sikeres emberi kapcsolatok feltétele, hogy tiszteletben tartsuk a másik egyén személyiségét, nézőpontját, véleményét, miközben nem mondunk le saját magunk egyéniségéről, nézőpontunkról, véleményünkről” – fejtette ki Erzsébet.

Az előadás végén Erzsébet Óriásveszély! című blogját és néhány értékes, gyermekgondozással, gyermekpszichológiával és önismerettel foglalkozó könyvet ajánlott a hallgatóság figyelmébe.

Wilcsek Médea

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..