Éjszakai ágyba vizelés

Nemzetközi adatok szerint az 5-14 éves korosztály több mint 7%-a szenved éjszakai ágybavizeléstől (enuresis nocturna). Az éjszakai ágybavizelés az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akarattalan bevizelését jelenti.

Az éjszakai ágybavizelés az asztma után a második leggyakrabban előforduló gyermekbetegség, amely Magyarországon is közel 90.000 gyermeket érint. A szégyen és a hallgatás falát kívánja áttörni a Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány, amely azért jött létre, hogy információk nyújtásával, felvilágosító munkával segítse a betegségben szenvedő gyermekek gyógyulását. Az Alapítvány elsődleges célja, hogy azok a gyermekek is megfelelő szakorvosi kezelést kapjanak, akik szüleik tájékozatlansága vagy egyéb okok miatt soha nem jutnának el orvoshoz.

Mi ez a betegség pontosan, mi okozza a problémát?

Az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében.

A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.

Viszonylag gyakori kiváltó ok a gyulladás is, viszont ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg, a korábban már szobatiszta gyermeknél jelentkezik.

A szülők gyakran gondolják -felmérések szerint az esetek 40%-ban -, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma. A gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető csak vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért olyan trauma, mint például válás, költözés, kistestvér megszületése. Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek nem pedig az okozója. Éppen ezért, a pszichés eltérések megelőzése miatt fontos az időben elkezdett kezelés (5 éves kor után).

Hogyan lehet kezelni, gyógyítani a betegséget?

A betegségre alapvetően kétféle kezelési módot fejlesztettek ki az évek során.

A nem gyógyszeres kezelési mód lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését.

Abban az esetben, ha a betegség kiváltó oka a vizeletmennyiséget szabályozó rendszer zavara, gyógyszer nélkül csak nagyon kis százalékban gyógyítható a betegség. A nagy mennyiségű vizelet termelődésének megakadályozására kifejlesztett gyógyszerek orrspray vagy tabletta formájában elérhetők a kis betegek részére.

A sikeres gyógymód megválasztása és a gyermek lehető leggyorsabb gyógyulása érdekében a szülők minden esetben keressék fel a gyermek háziorvosát vagy annak beutalójával a nefrológus szakorvost vagy az országban közel 40 helyen működő Enuresis Központok valamelyikét.

Miért hozták létre a Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítványt?

Az Alapítványt azért hozták létre nefrológus szakemberek, hogy segítsék az éjszakai ágybavizelésben (enuresis nocturna) szenvedő közel 70.000-90.000 gyermeket, valamint tájékoztassák családtagjaikat a betegség kezelésével kapcsolatos tudnivalókról, a lehetséges gyógymódokról, és a megfelelő  kezelés elmulasztása miatt esetlegesen fellépő későbbi  problémákról.

A betegség megfelelő gyógyítását leginkább a szülők (esetenként a szakemberek) tájékozatlansága akadályozza! A szülők jelentős része a betegséget egyértelműen pszichés eredetűnek tekinti (holott ez csak az ötödik leggyakoribb kiváltó tényező), így ha fel is keresik az orvost panaszukkal, az elsősorban pszichiáter, nem pedig gyermek nefrológus, vagy a gyermekorvos. Többen attól tartva maradnak távol az orvosi rendelőtől, hogy a kivizsgálás esetleg fájdalmas lesz gyermeküknek, holott pusztán vizelet fajsúly és vizelet rutin vizsgálattal, valamint a vesefunkció felmérésére szolgáló vérvétellel már önmagában is jól szűrhető a betegség. A fontos tényezőnek számító folyadékfogyasztási szokásokat és a vizeletürítés napi megoszlását pedig naptár vezetésével a szülő maga is tudja követni.

A sikeres gyógyulás gyermeknek és szülőnek egyaránt érdeke. Az Alapítvány a rendelkezésére álló minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a szülők értesüljenek a megfelelő gyógymódokról, a betegség megítélése javuljon, és a jövőben mind több gyermeknek legyen derűs a nappala.

Hol kaphatnak még segítséget, információt az érdeklődők?

A beteg gyermekek szülei kérdéseiket élőben is feltehetik 06 20/478-53-30-as telefonszámon 9-től 17 óráig, ahol szakember válaszol az érdeklődők kérdéseire.

A www.enuresis.hu, vagy www.szarazejszakak.hu címen, az Alapítvány honlapján az odalátogatók részletesen megismerkedhetnek a betegség okaival, a gyógymódokkal és hasznos tanácsokat kapnak arról, hogyan működhetnek együtt gyermekeikkel a betegség hatékony kezelésében.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikk2008. évi változások a lakástámogatásokban
Következő cikkSheila Kitzinger: Intézményi hatalom a modern szülészeti kultúrában

1 KÉRDÉS

  1. fiam enuresisben szenvedett, nagy harcot folytattunk az enuresissel. fiamnál a költözés / új ovi hozta ki valszeg a betegséget. minden érintett szülőnek javasolom az éjszakai pelenkát (pl. drynites), és nagyon fontos hogy mielőbb lássa orvos a kis beteget! a párommal anno homokba dugtuk a fejünket, ami a lehető legrosszabb.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..