Bepisilés és óvodakezdés

Az óvoda- és iskolakezdés jelentősen ronthatja az éjszakai bevizelés tüneteit, de a szülők néhány egyszerű fogással sokat segíthetnek gyermekeiknek. „A tanévkezdés mind az óvodában, mind az iskolában óriási fizikai és lelki stresszt jelent sok gyermek számára” – mondta el Dr. Ming-Hsien Wang, a Johns Hopkins Egyetem gyermekurológusa az egyetem sajtóközleményében. „Ilyenkor hirtelen megváltozik az alvásritmus, felborul a napirend, ez pedig kihat az étkezésre és más szokásokra is.”

Az éjszakai bevizeléssel küszködő gyermekeknek a tünetek rosszabbodásakor érdemes napközben rendszeres vizelési szokásokat kialakítani. Ilyen esetekben a szülő vagy a gyermekorvos írásban tájékoztassa az óvónőt, illetve tanítónőt a gyermek állapotáról, továbbá arról, hogy a gyermeknek kétóránként ki kell mennie a mosdóba.

Mivel a húgyhólyag működését az agy szabályozza, ha napközben rendszeresen ürítjük a hólyagot, javul az agy és a hólyag közötti kommunikáció.

Mind a fizikai, mind az érzelmi stresszről jól tudjuk, hogy hozzájárulnak a gyermekek éjszakai és nappali bevizeléshez.

A legtöbb éjszakai bevizeléses esetben életmódbeli tényezők okolhatók, például az, hogy a gyermek nem megy ki rendszeresen a mosdóba, nem iszik elegendő folyadékot vagy nem megfelelően táplálkozik.

Életmódváltással az ilyen problémák 80 százaléka kezelhető” – állítja a szakember.

Azt javasolja, hogy az érzelmi támogatás mellett biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt, hogy elősegítsük a vizelet ürülését, lefekvés előtt három órával azonban már ne adjunk inni.

Emellett mindig biztosítsuk, hogy gyermekünk menjen el wc-re, mielőtt ágyba kerül.

Ezelőtt azonban minden esetben meg kell győződni arról, nem állnak-e biológiai és/vagy anatómiai okok a bevizelés hátterében.

Medipress

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKevesebb a beavatkozás az alternatív szülőszobákban
Következő cikkHordozókendős és szoptatós flash mob – képgaléria

1 KÉRDÉS

  1. Van egy 3 éves gyermekem és nap kőszben is sokat be pisil, Szeptenberben kezdődik asz óvoda.egyszerűen nem tudom mit tudok tenni ez ellen, szégyelem mert nem tudunk el menni senkinél sem mert be pisil és nem szol.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..