Kevesebb a beavatkozás az alternatív szülőszobákban

szülészet-300x186.jpg

A kórházban működő alternatív szülőszobák éppoly biztonságosak az egészséges kismamák és újszülöttjeik számára, mint a hagyományos kórházi szobák. Az édesanyáknak így sokkal jobb élmény marad a szülés, derül ki egy összefoglalóból. Az alternatív szülőszobákban 18 százalékkal kevesebb érzéstelenítőre van szükség, 22 százalékkal kevesebb oxitocint használnak, és a negyedik hónapban 4 százalékkal több édesanya szoptatja még gyermekét. A császármetszések aránya 11 százalékkal kevesebb.

9 tanulmány 10 ezer kismamáját vizsgálták, akiknek véletlenszerű besorolással hagyományos illetve alternatív szülőszobában (ágynélküli szobák vagy otthoni körülményeket idéző szülőszobák) kellett szülniük.

– “A szülés körülményei nemcsak a kismamákra hatnak, hanem az egészségügyi személyzetre is” – derül ki a torontói Dr. Ellen Hodnett által vezetett kutatásból. Az alternatív körülmények között dolgozó bábák jobban odafigyelnek a kismamák igényeire, bátorítják őket, hogy válasszák ki a számukra legkényelmesebb vajúdási formát.

A kismamák annak ellenére jó véleménnyel voltak az alternatív szülőszobáról, hogy 50-66 százalékukat vajúdás közben hagyományos szülőszobába kellett áthelyezni. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a szülés nem haladt kellő ütemben vagy mégis fájdalomcsillapítást szerettek volna. A nőknek már az is jó érzést okoz, hogy megpróbálkozhatnak az alternatív szüléssel. Ha szükség is van orvosi beavatkozásra, megvan a választás lehetősége, ami csökkenti a stresszt és a fájdalomérzetet. A nők többsége ma alternatív módon szeretne szülni, de szükség esetén az orvosi segítséget is igénybe kívánják venni. Sajnos azonban a kórházi gyakorlatot nagyon nehéz megváltoztatni.

Hodnett egy tanulságos ausztráliai esetet mesélt el. A személyzet elkezdte csökkenteni a szülés közbeni orvosi eszközök alkalmazását – mint például a folyamatos magzati szívhanghallgatást, mert akadályozta a nőket a szabad mozgásban, ráadásul megemelte a fölöslegesen elvégzett császármetszések számát is. A szülészeten nemrégiben átalakító munkálatok zajlottak, barátságos szülőszobákat alakítottak ki, nagy kádakkal, szép bútorokkal és egy hosszú, padlószőnyeggel borított folyosóval. A CTG készülékeket ide helyezték, messze, ráadásul a szőnyegen nehéz volt őket  húzni is. A folyamatos használat drámaian lecsökkent. Mindezt azért tették, mert fontos, hogy már a légkör is hangsúlyozza, hogy a szülés egy természetes, élettani folyamat.

Az összefoglaló a The Cochrane Library aktuális számában jelent meg. Ez az újság tudományos összehasonlításokat közöl egyes orvosi tevékenységek eredményességéről.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA szorongás öröklődhet
Következő cikkBepisilés és óvodakezdés

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. megérne egy tanulmányt a baranyai helyzet. pár éve bezárták az összes kisebb korház szülészetét, most pedig a klinika és megyei kórház összevonásának ürügyén a 9 éve átadott új, modern, alternatív szobával is rendelkező megyei kórház szülészetét bezárták.
    a klinikán van ugyan 1 db alternatív szoba, de ki jut be oda? a megye összes szülése itt történik, van, hogy a folyóson születik meg a gyerek. ha meg 2 óra alatt nem születik meg az a fránya csöppség,mehetnek császárra. kinek van itt ideje várni? lassan a szülés napján ki is dobják az embert, mert kell a hely a következőnek.de ez most biztos gazdaságosabb. haladunk, haladunk, csak hova? nem csoda ha sokan inkább otthon szülnek, én is csak azért mentem be mert 2 császár után nagy esély volt a 3.ra. nem is engedték, hogy megpróbáljuk hagyományos úton. így nem nézhettem meg van-e alternatív szoba…

  2. Sziasztok!

    Én a Szent Imre kórházban szültem alternatív szülőszobában, 4 hónapja. Nagyszerű élmény volt mindhármunk számára. Apucink nagy segítség volt a vajúdás alatt is, végig zuhanyozta a fincsi meleg vizet a hátamra, pocakomra, végül Zsombi babánk tatamin született meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A vajúdás ugyan hosszúra sikeredett, de aztán szerencsére minden rendben ment, nem volt szükség orvosi beavatkozásra, még oxitocinra sem. A szopizás jól működött már a “szülőágyon” is, mint ahogy most is zajlik.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..