A szorongás öröklődhet

szorongás

Amikor egy kisgyermek számára ismeretlennel találkozik, teljesen normális, ha megijed és pár percig csendben marad az idegen jelenlétében. Amikor azonban ez a viselkedésforma hosszan fenn áll, az akár komoly viselkedésproblémák előjele is lehet. A szorongó magatartásforma növeli a depresszió kialakulásának esélyeit. A pszichiáterek könnyedén diagnosztizálhatják a betegséget, kezelése azonban nehéz, mert kialakulásának pontos okát nem ismerjük.

A legnagyobb főemlősökön végzett kísérlet során a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai azonosították azokat az agyi régiókat, amelyek a leginkább szorongó majmoknál a szorongás forrását jelentették. Ezek a túlzott aktivitást mutató agyi területek valószínűleg öröklött tényezők miatt viselkednek abnormálisan. A kutatók remélik, hogy hamarosan sikerül azonosítaniuk azokat a géneket, amelyek az agyi elváltozást okozzák.

A kutatás alatt, amelynek során összesen 238 fiatal majmot vizsgáltak meg a tudósok sikeresen azonosították a betegség kialakulásáért felelős két agyi területet. A majmok mind egy családból származtak, erre azért volt szükség, hogy a kutatók megvizsgálhassák az öröklődési tényezőt.

Stresszoldás kisgyerekeknél – kineziológia

A vizsgálat során a majmokat a glükóz egy radioaktív variánsával fecskendezték be (ezt az anyagot használják a Parkinson-kór diagnosztizálására is), majd az ún. ‘betolakodó’ tesztnek vetették alá őket, amelynek során egy addig ismeretlen idegen felnőtt közelítette meg őket. A tudósok megvizsgálták az állatok viselkedését, majd a radioaktív cukor segítségével azonosították a kísérlet során leginkább aktív agyi régiókat.

A vizsgálatok szerint a leginkább ideges majmoknál az amygdala és a hippocampus fokozott aktivitást mutatott. Az amygdala köztudottan kapcsolatban áll a szorongással a stresszre adott válaszreakciókkal, a hippocampusról azonban eddig azt hitték, csak az emlékezésben van szerepe.

“A mostani adatok alapján azonban kijelenthető, hogy a hippocampus legalább annyira részt vesz a szorongó magatartásforma kialakulásában, mint az amygdala” – nyilatkozta Jonathan Oler, a Wisconsin-Madison egyetem munkatársa.

Stresszes gyermek? – Feszültségoldó mozgásos gyakorlatok

“Reméljük, ennek ismeretében megismerhetjük azokat az idegi folyamatokat, amelyek a viselkedészavarokat és a szorongásos megbetegedéseket okozzák” – nyilatkozta Daniel S. Pine, az amerikai  Országos Pszichiátriai Intézet fejlesztői osztályának vezetője. Az intézet felmérései szerint az USA felnőtt lakosságának 26,2 százaléka szenved valamilyen pszichés betegségtől.

forrás: Medipress

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTúl kevés vizet isznak a gyermekek
Következő cikkKevesebb a beavatkozás az alternatív szülőszobákban

1 KÉRDÉS

  1. A nyugati orvostudomány azért kezeli nehezen a szorongásokat, mert nem ismeri el az emberi testben a meridiánok létezését. Ugyanis ott van a kutya elásva: a test energetikájában! Hab a tortán, hogy test energetikai rendszere befut az agyba is, és ott rengeteg információt eltárol.
    Ennél fogva a szorongás nem “öröklődik”, hanem “átvevődik” szülőről a gyerekre, a gyerek átveszi a szülők testéből az energetikai rendellenességeket.
    De már van erre is gyógymód, például az ÉFT (Érzelmi Felszabadítás Technika) nevű természetgyógyász módszerrel nagyon egyszerűen gyógyíthatóak a szorongások.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..