A szorongás öröklődhet

szorongás

Amikor egy kisgyermek számára ismeretlennel találkozik, teljesen normális, ha megijed és pár percig csendben marad az idegen jelenlétében. Amikor azonban ez a viselkedésforma hosszan fenn áll, az akár komoly viselkedésproblémák előjele is lehet. A szorongó magatartásforma növeli a depresszió kialakulásának esélyeit. A pszichiáterek könnyedén diagnosztizálhatják a betegséget, kezelése azonban nehéz, mert kialakulásának pontos okát nem ismerjük.

A legnagyobb főemlősökön végzett kísérlet során a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai azonosították azokat az agyi régiókat, amelyek a leginkább szorongó majmoknál a szorongás forrását jelentették. Ezek a túlzott aktivitást mutató agyi területek valószínűleg öröklött tényezők miatt viselkednek abnormálisan. A kutatók remélik, hogy hamarosan sikerül azonosítaniuk azokat a géneket, amelyek az agyi elváltozást okozzák.

A kutatás alatt, amelynek során összesen 238 fiatal majmot vizsgáltak meg a tudósok sikeresen azonosították a betegség kialakulásáért felelős két agyi területet. A majmok mind egy családból származtak, erre azért volt szükség, hogy a kutatók megvizsgálhassák az öröklődési tényezőt.

Stresszoldás kisgyerekeknél – kineziológia

A vizsgálat során a majmokat a glükóz egy radioaktív variánsával fecskendezték be (ezt az anyagot használják a Parkinson-kór diagnosztizálására is), majd az ún. ‘betolakodó’ tesztnek vetették alá őket, amelynek során egy addig ismeretlen idegen felnőtt közelítette meg őket. A tudósok megvizsgálták az állatok viselkedését, majd a radioaktív cukor segítségével azonosították a kísérlet során leginkább aktív agyi régiókat.

A vizsgálatok szerint a leginkább ideges majmoknál az amygdala és a hippocampus fokozott aktivitást mutatott. Az amygdala köztudottan kapcsolatban áll a szorongással a stresszre adott válaszreakciókkal, a hippocampusról azonban eddig azt hitték, csak az emlékezésben van szerepe.

“A mostani adatok alapján azonban kijelenthető, hogy a hippocampus legalább annyira részt vesz a szorongó magatartásforma kialakulásában, mint az amygdala” – nyilatkozta Jonathan Oler, a Wisconsin-Madison egyetem munkatársa.

Stresszes gyermek? – Feszültségoldó mozgásos gyakorlatok

“Reméljük, ennek ismeretében megismerhetjük azokat az idegi folyamatokat, amelyek a viselkedészavarokat és a szorongásos megbetegedéseket okozzák” – nyilatkozta Daniel S. Pine, az amerikai  Országos Pszichiátriai Intézet fejlesztői osztályának vezetője. Az intézet felmérései szerint az USA felnőtt lakosságának 26,2 százaléka szenved valamilyen pszichés betegségtől.

forrás: Medipress

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTúl kevés vizet isznak a gyermekek
Következő cikkKevesebb a beavatkozás az alternatív szülőszobákban