Őszintén a szeparációs szorongásról

Őszintén a szeparációs szorongásról
pixabay

A gyermekkor korai éveiben gyakoriak lehetnek a könnyes, dührohamokkal teli búcsúzások. Már az első születési év során megtapasztalhatjátok a szeparációs szorongásnak nevezett viselkedés-együttest, amikor a gyermeket először hagynátok magára nagyszülővel, rokonnal – amikor a gyermek ideges lesz és szorongani kezd, ha nélküled kell időt eltöltenie.

Noha ez az elválasztás után jelentkező szorongás teljesen normális része a gyermekkori fejlődésnek, nyugtalanító lehet mind a szülő, mind a gyermek számára. Annak a megértése, hogy a gyermek ilyenkor mit él át és átgondolni néhány stratégiát a dologgal kapcsolatban, mindkettőtöknek segítséget nyújthat.

A szeparációs szorongásról

Szorongás, Félelem, Mystic, Rejtély, Szellem, Lelkiség
pixabay

A csecsemők még elég jól alkalmazkodnak más gondozókhoz (akik értelemszerűen nem a szüleik, nagyszülők, testvérek, rokonok). A szülők ilyen esetben valószínűleg nagyobb szorongást éreznek a különválás miatt, mint a csecsemők! Amíg igényeit kielégíti az illető, (aki a kisdedre vigyáz) – a legtöbb 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő könnyen alkalmazkodik ehhez az egyénhez.

4-7 hónapos kor között a csecsemőknél kialakul az állandóság (tárgyi állandóság) érzése. Rájönnek arra, hogy a dolgok és az emberek akkor is léteznek, ha nincsenek szem előtt. A csecsemők érzékelik és felfogják, hogy amikor nem láthatják anyát vagy apát, ez azt jelenti, hogy elmentek. Nem értik az idő fogalmát, ezért nem tudják, hogy anya visszatér, és ezen távollét miatt idegessé válhatnak. Akár anya a konyhában is lehet, aztán a hálószobában, esetleg az irodában, mindez ugyanaz a babának, mintha végleg elment volna édesanyja. Ezért sírhat addig is, amíg anya ismét a közelébe nem kerül.

A 8 hónapos és 1 év közötti gyerekek már önállóbbak, mint fiatalabb társaik, de még bizonytalanabbak abban, hogy elválnak-e egy szülőtől. Ekkor alakul ki a szeparációs szorongás, és a gyerekek izgatottakká és idegesebbé válhatnak, amikor a szülő távozni próbál. Elég, hogy ha csak néhány másodpercre kell átmenned a szomszédos szobába, vagy bébiszitterre kell hagynod egy estére, akár a napköziben kell ott hagyni, előfordulhat, hogy a gyermek sírva is fakad, ragaszkodik hozzád és teljesen figyelmen kívül hagyja mások figyelmét a tiéden kívül.

A szeparációs szorongás időpontjának bekövetkezése változó lehet. Néhány gyerek 1,5-2 évesen éli át. Néhányan soha nem tapasztalják meg. Mások számára pedig bizonyos élethelyzetek váltják ki a szülőtől való elszakadás/szorongás érzését. (Új helyre költözés, egy kis tesó megszületése, új bébiszitter stb.)

Meddig tarthat?

Metafora, Zuhan, Hiba, Száraz, Hangsúlyozta, Repedt
pixabay

A szeparációs szorongás időtartama a gyermektől és a szülő reakciójától függően változhat. Bizonyos esetekben, a gyermek temperamentumától függően, a szeparációs szorongás csecsemőkortól az általános iskolás évekig tarthat.

Az idősebb gyermek normális viselkedését befolyásoló szeparációs szorongás egy mélyebb szorongásos rendellenesség jele lehet. Ha egy idősebb gyermeknél a szétválasztási szorongás a semmiből jön elő, akkor más probléma is felmerülhet, például zaklatás vagy bántalmazás.

A szeparációs szorongást ne keverjük össze azzal, amikor a gyermek csak szimplán nem akarja (önszántából), hogy a szülő távozzon – ugyanis ez általában leküzdhető, ha a gyermek eléggé elvonja a figyelmét). És a gyerekek megértik ennek a szülőkre gyakorolt hatását. Ha minden alkalommal visszaszaladsz a szobába, amikor gyermek sír, vagy lemondod terveidet, gyermeked továbbra is ezt a taktikát alkalmazhatja az elválás elkerülése érdekében.

Ezt érezheted közben

Nő, Titokzatos, Utazó, Utazás, Csak, A Magányos
pixabay

A szeparációs szorongás különféle érzelmeket válthat ki. Eleinte jóleső érzés lehet, hogy a gyermek ugyanúgy ragaszkodik hozzád, mint te hozzá. De valószínűleg bűntudatot is ébreszthet benned, amikor másra kell hagynod őt (esetleg munka miatt). Elkezdheted azt érezni, hogy túlterheltté tesz a rengeteg és folyamatos figyelem, amit a gyermeked igényel.

Ne feledd, hogy az, ha a kicsi nem hajlandó elhagyni téged, jó jele annak, hogy egészséges kötődés alakult ki kettőtök között. Idővel képes lesz emlékezni arra, hogy a távozásod után mindig visszatérsz és ez kellő nyugalmat ad majd neki, amíg elmész. Ez lehetőséget ad a gyermeknek arra, hogy fejlődjön a megküzdési képessége és önállóbbá is válhat általa.

Cikkünk hamarosan érkező folytatásában adunk néhány tippet, hogy mivel válhat könnyebbé a búcsúzás!

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkHarry és Meghan nem vállal többé hivatalos szerepet a királyi családban
Következő cikkÍgy segíts szeparációs szorongással küzdő gyermekeden

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .