Túl kevés vizet isznak a gyermekek

Egy új amerikai tanulmány szerint a gyermekek nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szükségük lenne, ez pedig súlyos hosszútávú következményekhez vezethet. „Már az enyhe kiszáradás is befolyásolja az élettani folyamatokat és fáradékonyságot, izomgyengeséget, fejfájást és szájszárazságot okozhat” – mondta el Samantha Heller dietetikus, aki nem vett részt a vizsgálatban. A nem megfelelő hidratáltság emellett a kognitív- és a szellemi teljesítőképességet is ronthatja.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat októberi számában közzétett tanulmány szerint mindössze a fiúk 15-60, a lányok 10-54 százaléka iszik elegendő vizet az érvényes javaslatokhoz képest. A legtöbb gyermek nem vizet, hanem főleg cukrozott üdítőitalokat fogyaszt, azonban akik főként vizet isznak, kevesebb üdítőt és magas kalóriatartalmú ételt vesznek magukhoz.

Ashima K. Kant, a New York Városi Egyetem kutatója munkatársaival összesen 3978, 2 és 19 év közötti fiú és lány vízfogyasztását vizsgálta 2005 és 2006 között. A 2-5 év közöttiek átlagosan 1,35 liter, a 6-11 évesek 1,56 liter, a 12-19 évesek 2,32 liter folyadékot fogyasztottak naponta, a lányok rendszerint kevesebbet, mint a fiúk. Étkezésekhez gyakrabban fogyott üdítő, mint víz, a folyadékbevitel nagy része az étkezés mellé megivott italokból származott, míg a tiszta víznek csak egyharmadát itták meg étkezéskor.

„A sima víz mellé gyakrabban választottak egészséges ételeket” – írták a kutatók. „Minden olyan próbálkozás, amellyel mérsékeljük az üdítők fogyasztását és elősegítjük a vízivást arra is kellene irányuljon, hogy az étkezések mellé a tápértéket nem hordozó cukrozott üdítők helyett vizet igyanak a gyermekek.”

Az életkor előrehaladtával a napi folyadékfogyasztás egyre nagyobb részét tette ki a tiszta víz, míg a tápértéket képviselő italok, például a tej fogyasztása csökkent.

A víz a testsúly 55-75 százalékát teszi ki. Víz nélkül néhány nap alatt elpusztulnánk, mert szervezetünk nem képes tárolni azt, ezért az elvesztett vizet minden nap pótolni kell. „Adjunk a gyermekeknek cukrozott üdítők helyett vizet napközben az étkezések között” – tanácsolja Heller. „Ízesítésnek tehetünk bele uborkaszeletet, narancsot, citromot vagy epret.”

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAllergén növények a kertben és a lakásban
Következő cikkA szorongás öröklődhet

1 KÉRDÉS

  1. Messzemenően egyetértek a cikkel, de hozzá kell tennem, hogy ez a probléma a szülőknél is jelentkezik, márpedig tudjuk a példamutatás fontosságát…. Sok betegséget már a kevés folyadékbevitel okozhat, a bőrproblémáktól az agyi problémákig, vagy az emésztési gondokig. De az is hozzá tartozik a témához, hogy nem mindegy milyen vizet iszunk! Tudomásul kell vennünk, lassan minden háztartáshoz elengedhetetlenül hozzátartozik egy jó minőségű víztisztító készülék, mert a vízhálózat állapota olyan rossz, hogy az szennyezi nagy részben a vizünket. Megdöbben aki először lát egy olyan mérést, ami a vízben lebegő szilárd szennyeződést láthatóvá teszi, és még nem is tudjuk mennyi baktériumot, gyógyszert és egyéb a fizikai kísérlettel nem kimutatható anyagot iszunk meg. A palackos vizek sajnos túl sok ásványi anyagot tartalmaznak a szervezetünk számára, nem hogy kimossuk vele a mérgeket, még le is rakódik a többlet itt-ott, hogy a későbbiekben okozzon majd problémát. A pet-palackból meg ki tudja, mi oldódott már ki a tárolási idő alatt a tűző napon az italunkba? Akinek fontos a saját és gyermekei egészsége, ellenőrizteti az ivóvize minőségét, és mielőbb megoldja a házi víztisztítást egy megfelelő berendezéssel. És akkor ízesíteni sem kell a vizet, a gyerekek anélkül is szívesen meg fogják inni, mert ízlik nekik. Saját tapasztalat!
    Ha érdekli a vízellenőrzés, vagy a víztisztítás, kérem, jelezze hozzászólásával, és felveszem Önnel a kapcsolatot!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..