Stresszoldás kisgyerekeknél – kineziológia

Stresszoldás kisgyerekeknél – Kineziológia

Ebben a cikkben szeretném bemutatni a kineziológiát, mint alternatív személyiség, készség és képesség fejlesztő gyengéd módszert. Ezután pedig a gyerekeknek, gyerekeknél alkalmazott kineziológiai ágat mutatom be.

Az egészen kicsi gyerekeket is érheti stressz.

Gondoljunk csak arra, amikor egészen kicsi korban anya megpróbál fizikailag eltávolodni a gyermektől, például elszaladni vásárolni, vagy beülni egy moziba. Aztán később ott lesz az igazi elválás; a bölcsődébe, óvódába beszoktatás. Sokuknál bekopogtat a kistesó is. De mindeközben még be kell illeszkedni ebbe a világba ahova megérkezett. Meg kell tanulniuk a szüleik szokásrendszerét, értelmezni beszédüket.

Az iskolába készülvén újabb kihívások elé kerül a gyermek. Az iskolában pedig, nap mint nap meg kell állni a helyét. Ha nehezen megy a tanulás, vagy az osztálytársak piszkálják, az mind stresszt okoz.

A felgyülemlett stressz a gyermekben blokkokat hoz létre, ami megmutatkozhat az iskolai rossz eredményekben vagy felnőtt korban okozhat elakadásokat.

Ha szeretnénk segíteni gyermekünknek egy szelíd módszerrel, ami játékos mozgásos feladatokon keresztül oldja a bennük felgyülemlett stresszt, a kineziológia erre hatásos módszer lehet.

Mi a kineziológia?

A kineziológia jelentése a görög kinezis szóból ered. A test-mozgás és az izmok tudománya.

A kineziológia alternatív személyiség, készség és képesség fejlesztő, a test-lélek és szellem egységét figyelembevevő módszer. Hatékonyan segíti a test szabad energiaáramlását. Az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre.

A módszer lényege, hogy feltárja azt az életeseményt ahonnan a probléma, stressz gyökere ered. Az alapja az izomtesztelés.

A kezelés célja a jelen és a múltbeli stresszek feloldása ehhez különböző korrekciós technikák állnak a segítségünkre.

Kineziológiai ágak:

A kineziológiának több ága ismert, mint a

  • Touch for Health – Gyógyító érintés
  • Hypertone X
  • Biokineziológia
  • Three in One Concepts
  • Brain Gym vagy más néven Edukineziológia

Az Edukineziológia vagy Brain Gym ág bemutatása

Dr. Paul Dennison pedagógus nevéhez fűződik. Gyermekek tanulási nehézségeivel és képességeik fejlesztésével foglalkozott, majd Dorman és Delcado iskolapszichológusokkal együttműködve fejlesztette tovább a módszerét.

A Brain Gym az ún. keresztirányú mozgásgyakorlatok terápiás használatával elősegíti a test és az agy, a jobb és a bal agyfélteke, továbbá a látás és a hallás energetikai kiegyensúlyozását. A gyakorlatok otthon is végezhetők, legfőbb céljuk az agyféltekék integrációja, a két agyfélteke között. Jelentősen növelhető a tanulási hatékonyság, csökkenthető a tanulási zavar, nehézség.

Fontos tudni, hogy nem kizárólagosan csak ez az egy ág alkalmazható a gyerekeknél, de ez az ág, ami a játékos mozgásos gyakorlatokon keresztül segít a gyerekeknek.

A következő cikkemben játékos gyakorlatokat mutatok be, amiket otthon is elvégezhetnek a gyerekek.

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Kisgyermek fejlődése rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..