Előkészületek az óvodakezdésre

óvodakezdés

Arról, hogy pontosan mire lesz szükségünk ősztől az óvodában, az első szülői értekezleten az óvónők adnak részletes felvilágosítást. A pontos lista óvodánként változik, erről a beiratkozás során, vagy az azt követő szülői értekezleten kaphatunk tájékoztatást. Van azonban néhány dolog, amit óvodától függetlenül már a nyár folyamán is beszerezhetünk, így nem terheli egyszeri, nagyobb kiadás a családi kasszát. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője néhány hasznos tanácsot osztott meg velünk.

Mekkora legyen az ovizsák?

A legtöbben elsőként az ovizsákot vásárolják meg. Több színben, mintával és méretben kapható, külső zsebbel vagy anélkül. Ahhoz, hogy gyermekünk igazán praktikusan tudja majd használni, jó ha ismerjük a szekrény paramétereit, ahová az ovizsák kerülni fog. Ha a szekrényen külön polc is van, akkor elég lehet kisebb ovizsák is, mert nem kell minden ruhát benne tartanunk. Létezik nyitott és cipzáros kivitel is, külső zsebbel vagy anélkül. Fontos, hogy mielőtt kiválasztanánk a megfelelő darabot, tájékozódjunk az óvodai szekrény méretéről! Némely szekrényekben csak a gyerek méretű vállfák férnek el, a felnőtt méretűek nem, ezt mindenképp érdemes lemérni még vásárlás előtt.

Óvodakezdés zökkenőmentesen

Váltó-, benti, kinti ruha rendszerezve

A nyár folyamán, apránként érdemes az óvodai váltóruhákat is beszerezni. Pólóra, rövidnadrágra és melegítőre egészen biztosan szükségünk lesz, ezekből egyszerre több darabot is az óvodában tartani, hiszen elég csak egy balul sikerült kézmosás, és máris nedves lesz a pólója, nadrágja is. Arra azonban majd ügyeljünk, hogy a váltóruhákat a zsákban tartsuk, de legalább is jól elkülönítve a kinti váltóruhától és a hazamenős ruhától. Beszéljük meg gyerekünkkel, hogy például a polcon lévőt kell felvenni, ha kimennek, a zsákban lévő pedig a csere. Az óvodai élet nagyobb önállóságot követel már kiscsoporttól kezdve a gyerekektől, amennyire tudjuk, könnyítsük ezt meg nekik.

Óvodai jelek – csak egyszerűen

Óvodától is függ, hogy a gyerekek mikor kapják meg az ovis jelüket, vagy mikor választhatjuk ki. Van, ahol már a beiratkozásnál kiderül, vagy a nagyobb testvér után „örökli” a kisebb a jelet, de van, hogy csak az első szülőin tudunk egyeztetni a jelválasztásról. Ha megvan az ovis jel, akkor következő feladat, hogy a fogmosópohártól kezdve az ovizsákon át az ágyneműig, kéztörlőig minden óvodába kerülő holmira rávarrjuk, rajzoljuk vagy ragasszuk a jeleket. Ennek egyrészt praktikus oka is van – a gyermek könnyebben tájékozódik, de más szempontból is fontos – segíti, hogy megszokja a jelét – a jellel szinte teljesen azonosul. A kézimunka iránt nem lelkesedő szülők számára is tökéletes eredményt garantál, a vasalható vagy készen vásárolható ovis jel. Ha a vásárlás során jelezzük, néhány üzletben vállalják a felvarrást is, így mi már a jellel ellátott kéztörlőt, ágyneműt és ovizsákot kapjuk kézhez. A fogkefére, fogmosó pohárra pedig matrica formában is megvásárolhatjuk az ovisjelet.

Beszoktatás – másképp

Jeleket a ruhákba is!

A ruháknál további bonyodalmat okozhat, hogy nagyon könnyen elkeverednek. Egy nap többször is átöltöznek – amikor az óvodába érnek, amikor kimennek az udvarra, majd bejönnek, alvásnál pizsamába, majd vissza – higgyük el, hogy komoly feladat egy 3 évesnek minden alkalommal a saját ruháit megtalálnia és felvennie. Ráadásul az óvodakezdésre rendszerint több új ruhát is kapnak, akár többen is egyformát – így sok esetben tényleg fejtörést okoz az öltözködés. Ebben jelenthet nagy könnyebbséget, ha textilfilccel a gyerek összes óvodában viselt ruhájába – az alsóneműtől a pizsamán át a pólókig, nadrágokig – belerajzoljuk az óvodai jelét.

Ovis hátizsák

Szintén a nyár folyamán beszerezhetjük a mindennapokban jól használható – például az alvós állat vagy váltóruha szállítására is használható – ovis hátizsákot, de szükség lehet rá egy-egy ovis kirándulás alkalmával is. Ha a családban van nagyobb, iskolás testvér, akkor a kisebbek is örülnek, ha az iskolatáskához hasonlóan ők is kapnak valami „nagyfiús-nagylányos”, pakolható hátitáskát. Itt arra érdemes figyelni, hogy jó minőségű, strapabíró darabot válasszunk, erős cipzárral, és persze gyermekünk számára kedves mintával.

Forrás: jatekliget.hu

Erről a témáról még az Óvoda rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRákóczi Feri gyerekeivel sportol
Következő cikkKiderült, mi is okozza pontosan a PCOS-t!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..