Elsősegély gyerekeknek: vérzések

vérzés

A sérülések legtöbbje kisebb-nagyobb vérzéssel jár. Három alapvető vérzéstípust különböztetünk meg, természetesen ezek egymással keveredve is előfordulhatnak: hajszáleres vérzés, vénás vérzés, ütőeres vérzés. Lássuk, mi a teendő vérzés esetén!

Hajszáleres vérzés

Szivárgó jellegű, magára hagyva is néhány percen belül megszűnik, nem okoz jelentős vérveszteséget. Ellátása lemosásból, fertőtlenítésből és fedőkötés alkalmazásából áll. Orvoshoz kell fordulni vele, ha a seb 24-48 óra elteltével még fájdalmas, területe duzzadt, piros.

Vénás vérzés

Folyamatosan folyik, a vér jellegzetesen sötétpiros, a vérvesztés nagysága akár az életet is veszélyeztetheti. A sebet megtisztítjuk, fertőtlenítjük, majd nyomókötést helyezünk fölé. Ha végtagon van a sérülés a szív síkja fölé emeljük a sérült részt (kart a fej fölé, a lábat pedig a gyermeket fektetve a test síkja fölé). Adjunk inni a gyermeknek és helyezzük nyugalomba. Vigyük a gyermeket kórházba, ha nagy kiterjedésű sebzés történt, illetve ha túl sok vért vesztett.

A közlekedési balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket

Ütőeres vérzés

A vér pulzálva, periodikusan ürül, élénkpiros, önmagától nem áll el. Még a relatíve kicsi ütőeres vérzés is életet veszélyeztet! A sebet a szív síkja fölé emeljük, sterilen fedjük és nyomókötést helyezünk fölé. A kötés felhelyezéséig a sebhez legközelebb eső ütőeres nyomási pontot elszorítjuk (a vérzés azonnal csillapodni fog). A mentő kiérkezéséig a nyomási ponton tartjuk a kezünk (4-5 percenként 30-45 másodpercre felengedjük), és a gyermeket megnyugtatjuk. Eszméleten lévő gyermeket itassuk is meg.

Fedőkötés:

(hagyományos géz és pólya alkalmazásával)

  • Megtisztított, fertőtlenített sebre megfelelő méretű, a sebzésen túlérő steril lapot teszünk.
  • Gyorskötöző steril pólyával a lapot nem túl szorosan körbecsavarjuk.

Nyomókötés:

  • A sebet sterilen fedjük (gézlap pár pólyamenettel rögzítve).
  • A steril kötésre egy-két, kis felületű gézpólyát, vagy vattacsomót helyezünk. és ezt szorosan körbepólyázzuk. A nyomóerőt fokozhatjuk, ha a körbe futó géz menetenként egyszer hossztengelye körül megcsavarjuk.
  • Az átvérzett kötést nem bontjuk le, hanem újabb gézpólya vagy vattacsomó felhelyezésével folytatjuk a kötözést.

Tájékoztató weboldal indult a gyermekügyeleti ellátásról

Test nyomópontjai:

  • kézfejsérüléseknél: a csukló belső oldalán, a hüvelykujj felől található pulzustapintási pont
  • alkar vérzéseinél: a könyökárokban található ütőeret (könyök belső oldalán a testhez közel) a csonthoz szorítjuk.
  • felkar vérzéseinél: hónalji árokban futó eret szorítjuk le.
  • láb sérüléseknél: a comb artériát a medence csonthoz szorítjuk
  • fejtájékok vérzései: az azonos oldali nyaki ütőeret (garat melletti kis mélyedésben) a csigolyákhoz szorítjuk (ne feledkezzünk meg a 4-5 percenkénti felengedésről!

Erről a témáról még a Balesetek rovatunkban olvashatsz többet!

Elsősegély gyerekeknek: lehűlés, napszúrás, lázgörcs

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkTippek az inkontinencia elkerülésére
Következő cikkElsősegély gyerekeknek: sérülés, törés, harapás