Tippek az inkontinencia elkerülésére

inkontinencia

Legtöbben még ma is azt tartják, hogy az inkontinencia kialakulása a hüvelyi úton történő gyerekszülés és a test természetes öregedésének következménye, olyan kellemetlenség, amely nem kerülhető el. Ha azonban időben, akár már tinédzserkorban tudatosan foglalkozunk a problémával, a későbbi panaszok megelőzhetők.

Az inkontinencia leggyakrabban nőknél alakul ki (hét inkontinensből hat nő), főleg a gyerekszülés után, illetve a menopauza idején, a vizelet visszatartásáról gondoskodó medencefenék izomzatának gyengülése következtében. Ha azonban időben, akár már tinédzserkorban tudatosan foglalkozunk a problémával, a későbbi panaszok megelőzhetők.
Jelenleg hazánkban körülbelül 5-600 ezer inkontinens van, de a felmérések szerint a probléma 30 éves kor alatt is gyakori (23 százalékot érint), sőt már a 13-18 éves korosztálynál előfordulnak vizeletvesztéses epizódok. Bizonyos tanácsok betartásával, életmódbeli változtatások bevezetésével az inkontinencia (ha az nem műtét vagy baleset következtében alakul ki!) elkerülhető.

Érdemes már tinédzserkorban elkezdeni az intimtornát vagy egyéb gátizomerősítő tornákat, hiszen az edzett gátizom nyomán elkerülhető az inkontinencia kialakulása. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a gátizomerősítő gyakorlatokat mindig szakember segítségével sajátítsuk el, mert a rosszul végzett gyakorlatok sérülést okozhatnak.

Ha addig nem tettük, kismamaként mindenképpen érdemes elsajátítanunk az intimtornát (terhesség alatt és azt követően a nők 30-50 százalékának vannak inkontinens panaszai), hiszen ezáltal könnyebb lehet a szülés, és akár a gátmetszés is elkerülhető, a szülés után pedig gyorsabban regenerálódik a gátizomzat.

Az inkontinencia kialakulásában a túlsúly is jelentős kockázati tényező, hiszen a nagyobb testsúly nyomán nő a medencefenék izmaira nehezedő nyomás, ezért próbáljunk minél előbb megszabadulni felesleges kilóinktól!

Kerüljük a hólyagot irritáló alkohol- és koffeintartalmú valamint szénsavas italokat! Ugyanakkor fogyasszunk napi másfél-két liter vizet, hogy elkerüljük a vizelet besűrűsödésével járó hólyagirritációt!

Szintén kerüljük a dohányzást, mivel a gyakoribb köhögés miatt ez is kockázati tényező.

A sportolás is befolyásolja az inkontinencia kialakulását: egyes sportok (például a séta, a gyaloglás, az úszás, a kerékpározás) erősítik a gátizomzatot, ugyanakkor bizonyos megterhelő sporttevékenységek nőknél növelik a vizeletszivárgás kialakulásának veszélyét, főleg ha a lábboltozat-süllyedésünk is van. A medencefenékre gyakorolt nyomás ugyanis hirtelen megnő, amikor a talp a kemény talajra zökken, így különösen magas kockázattal jár a torna, a röplabda és a kosárlabda.

Kerüljük a megerőltető fizikai munkát! Ha nehéz tárgyat kell megemelnünk, testünkhöz tartsuk közel, és emelésnél lélegezzünk ki. A nagyobb házimunkát segítséggel és részletekben végezzük inkább el!

Étkezzünk egészségesen! A rostban gazdag ételek nyomán elkerülhető a székrekedés, amely szintén fokozza az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

Ha inkontinens panaszaink vannak, forduljunk vele orvoshoz, mert ha nem veszünk tudomást a problémáról, a tünetek csak súlyosabbak lesznek.

Végül nagyon fontos szerepe van a korai felvilágosításnak: minél előbb tájékozódunk arról, hogy miért és hogyan alakulhat ki az inkontinencia, miként lehet elkerülni vagy a tüneteket enyhíteni, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy időben megelőzzük kialakulását. Ebben nyújt segítséget az Inko Klub Egyesület honlapja (www.inkoklub.hu) illetve az egyesület „Inkontinenciával is teljes élet” című kiadványa, amely a honlapról PDF formátumban letölthető.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkMilyen a jó játék?
Következő cikkElsősegély gyerekeknek: vérzések

1 KÉRDÉS

  1. Kedves “Sorstársak”!

    Nagy netpárti voltam mindig és a netnek köszönhetem azt is, hogy meg tudtam oldani a vizelet inkontinenciámat, többek között. Szüléseim után nem csak inkontinenciám, hanem hólyagsérvem és később méhsüllyedésem is lett. Az intimtornát, bár szerintem jó dolog lehet, hiába végeztem. Nem igazán éreztem, mit is kell tornáztatnom és, lehet a hasizmomat is összehúztam, ami lefelé nyomta a hólyagomat, a belső szerveket és így pont ellentétes hatást értem el sajnos. Megcsináltattam a hüvelyplasztikát is, de a problémám nagyon hamar kiújult. A netről értesültem egy komplex kezeléséről. Lett hüvelysúlyom, ami nem gésagolyó, hanem hosszúkás , tamponszerű valami, kocka pesszáriumon és kellett az elektro stimuláció is. A terápia eredményes lett! Ma már jól vagyok és panaszmentes, az életkedvem és az önbecsülésem is visszatért! Megfogadtam a dokinak, aki meggyógyított, hogy nem hagyom szó nélkül ezt a nagyszerű dolgot!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..