Elsősegély gyerekeknek: sérülés, törés, harapás

Várandóságunk idején sokszor álmodozunk arról, hogy gyermekünket féltő szeretetünk mindenhová elkíséri. De hamar rá kell ébredünk arra, hogy bármennyire is óvjuk, féltjük, előbb vagy utóbb valami baj biztos, hogy érni fogja.

Tüskék és szálkák
A gyermek kezébe, lábába gyakran kerülnek tüskék, szálkák. Jellegzetes, hogy a kézbe fúródott szálkák nagyobb fájdalmat okoznak, míg a lábba fúródottat gyakran észre sem veszik. Amennyiben a szálka hegye kilóg csipesszel húzzuk ki, majd szappanos vízzel alaposan mossuk meg a helyét, és kenjük be fertőtlenítő hatású szerrel. Ha nem lóg ki a szálka, de jól látható, lángon sterilizált tűvel felszakíthatjuk a bőrt, és így már csipesszel eltávolítható lesz a tüske, szálka. Ezzel a módszerrel csak nagyobb gyermeknél kísérletezzünk, kisebb, nyugtalanabb gyermeket vigyünk inkább orvoshoz. Orvoshoz kell fordulnunk, ha a gyermekben üveg, vagy fémszilánk fúródott.
A szálka, tüske szúrási helyét kísérjük figyelemmel pár napig. Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a szálka helye két nap után is piros, duzzadt, érzékeny.

Vágott, metszett sérülés
A baleset súlyossága a vágás mélységétől, nagyságától függ. A vérzés igen jelentős is lehet. A sérült részt tisztítsuk meg, a sebszéleket jódozzuk és a vérzés jellegének megfelelő steril kötéssel fedjük (fedőkötés, nyomókötés). Amennyiben mély vagy nagy kiterjedésű a seb és erősen vérzik, sok gézlapból álló nyomókötést tegyünk a megtisztított sebre és késedelem nélkül szállítsuk a gyermeket baleseti ambulanciára. Amennyiben nincs otthon gézlap remekül használható egy tiszta, vasalt párnahuzat több rétegűen összehajtogatva.

Szúrt sérülés
A sérülés jellege miatt nagyobb a veszély a fertőzésre, illetve többször fordul elő rejtett sérülés, így a gyermeket feltétlenül vigyük sebészeti ambulanciára. A vérzés elállítására ebben az esetben is nyomókötést alkalmazhatunk.

Horzsolás
Veszélytelennek tűnő balesetnek hihetjük, de veszélye abban rejlik, hogy komolyabb sérülést fedhet, illetve ahhoz társulhat, valamint a hám sérülése miatt megnyílik az út a fertőzések előtt. A horzsolt sebet folyó vízzel alaposan tisztítsuk meg, a sérült terület széleit jódozzuk, fedő kötéssel lássuk el. Forduljunk orvoshoz, ha a gyermek erős fájdalmat jelez, ha a seb 24 óra múlva erősen váladékozni kezd, környéke duzzadt, piros lesz.

Végtagsérülések

Rándulás
Erős fájdalommal, duzzanattal járó sérülés, amely során az ízületi mozgás beszűkül. Leggyakrabban a boka, térd, könyök és a csuklóízület rándulhat. A szülő teendője, hogy a sérült végtagot rögzítse, felpolcolt állapotban hideg vizes ruhával borogassa, a gyermeket megnyugtassa, esetleg fájdalomcsillapítót adhat. A gyermeket ezután baleseti ambulanciára kell szállítani, az esetleges törés, illetve ízületi szalagsérülés kizárása céljából.

Ficam
A rándulástól az különíti el, hogy mindig az ízületi tok, illetve az ízületi szalagok sérülésével jár. Igen heves fájdalommal, duzzanattal, az ízület eldeformálásával és „rugalmas rögzítettségével” jár. A gyermeket nyugtassuk meg, rögzítsük a végtagot olyan helyzetben ahogy találtuk, adhatunk fájdalomcsillapítót is, és szállítsuk a gyermeket traumatológiai háttérrel rendelkező sebészeti ambulanciára.

Végtagtörés
Mivel erős fájdalommal jár, a síró gyermek hamar orvosi segítséget kap. Törésre kell gyanakodnunk, ha a fájdalmas duzzanatot, alakváltást, funkció kiesést tapasztalunk. Iránymutató lehet az is, hogy a törési pont felett a bőr rövid időn belül megkékül. A szülő teendője ilyen esetben, a végtag rögzítése (a legjobb, ha talált helyzetben rögzítjük a végtagot) és a gyermek sebészeti ambulanciára való juttatása minél előbb. Fontos, hogy a kéz sérülése esetén a gyermek ujjáról távolítsuk el a gyűrűket, egyéb ékszereket.

 • Kulcscsonttörés: leggyakoribb törés egyike. Általában ütés, vagy állvédővel ellátott bukósisak okozza. Fájdalommal, a törött csont jellegzetes recsegésével, helyi duzzanattal, a bőr megkékülésével, nyílt törés esetén (a törött csont szélek átbökve a bőrt a felszínre kerülnek) vérzéssel jár. Az érintett oldali felkart a mellkashoz rögzítjük (nagyon jó egy széles kendő, vagy hosszabb sál), hogy az idegi sérülést megelőzzük és a gyermeket a legközelebbi sebészeti ambulanciára szállítjuk.
 • Alkartörés: esés után nagyon gyakran jelentkező törés. Teendő ugyanaz, mint a kulcscsonttörés esetében.
 • Lábszár, boka törése: tünete: fájdalom, recsegés, duzzanat, kóros mozgathatóság. Adjunk banális fájdalomcsillapítót, rögzítsük a végtagot (egy szorosan feltekert pléd, sodrófa, illetve az ép láb is nagyon jó) és vigyük a gyermeket sebészeti ambulanciára.

Végtagrögzítésre használható: széles kendő, sál, sodrófa, összetekert pléd, vagy törülköző, kisebb méretű, enyhén felfújt matrac, illetve mindaz, amivel nyugalomban tudjuk tartani a végtagot és a sérülés alatti és feletti ízületen túlér.

Fejsérülés

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után – akár azonnal, akár órákon belül – a gyerek elveszíti az eszméletét vagy sápadt, szédül, fejfájásra, hányingerre panaszkodik, esetleg hány. Az ilyen tünetek mögött nem csak agyrázódás, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után a fejen széles duzzanat alakul ki, vagy a fülből vér szivárog, esetleg a szem körül alakul ki lila bevérzés, mert ezek a tünetek koponyatörésre utalhatnak.

Harapott sérülés

Ajánlatos háziorvossal konzultálni, még akkor is, ha maga a seb jelentéktelennek látszik, mert fennállhat a veszettség lehetősége. Ez ugyanis nem gyógyítható, halálos betegség, azonban gyanús körülmények között védőoltással biztonsággal megelőzhető.
Mély sebbel minden körülmények között, lehetőleg egy-két órán belül ajánlatos a sebészeten jelentkezni. Többórás késedelem a seb fertőződése miatt már lehetetlenné teszi az optimális sebellátást. A mély sebekre tiszta kötésen kívül semmit se tegyünk. Erős vérzés esetén sok gézlapból álló, úgynevezett nyomókötést kell a sebre tenni, mert a szakszerűtlenül felhelyezett szorítókötés többet árt, mint használ.
Amennyiben lehetséges a harapást okozó kutya gazdájától kérjük el a kutya oltási bizonyítványát. Amennyiben oltási bizonyítvány nem áll rendelkezésre, a gyepmesterrel befogott kutyát hatósági állatorvosi vizsgálat alá vetik. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem csak a kutya, de egyéb állat harapása (macska, hörcsög…) is veszélyes lehet.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkElsősegély gyerekeknek: vérzések
Következő cikkElsősegély gyerekeknek: lehűlés, napszúrás, lázgörcs

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Sziasztok tud valaki segíteni?? Kint játszottam az udvaron mezitláb és a gesztenye burokjába beleléptem olyan 2 hete de még mindig nagyon faj. mit tudnánk csinálni? vagy forduljunk orvoshoz?? köszönöm előre is 🙂 niki

 2. Macskaharapás!

  Tud valaki segíteni Információval. Testvérem kislányát 3 éves megharapta egy macska. Valószínüleg be sem van oltva. Az orvos egy havi gyógyszeres kezelést ajánlott. Említette, hogy ne vigye a gyereket a napra. Tudja valaki mi
  ert nem szabad? Köszönöm elöre is.
  Erika

Comments are closed.