Elsősegély tippek az ünnepekre

aram.jpg

A gyermekkori vészhelyzetek specialistája, a Léghajó Program összegyűjtötte azokat a veszélyeket, amelyek a gyermekekre leselkednek a karácsonyi készülődés és ünneplés közben. Jobb felkészülni és elkerülni a pánikot, ezért a program szakemberei a baleset-megelőzés és az elsősegély területén szerzett tapasztalataikat is megosztják a szülőkkel.

1. A sok gyertya, a csillagszóró, a konyhai sütés-főzés az égési sérülések miatt jelentenek veszélyt a gyermekek számára. Emiatt óvatosan, körültekintően kell eljárni, különösen kisgyermekek esetén. Égés, forrázás esetén hideg vízzel kell hűteni az érintett területet, kb. 15 percig, ami hosszú idő. Jéggel nem szabad hűteni és a vízzel való hűtésnél is fel kell készülni arra, hogy az első percben még nem csökkenti a fájdalmat, sőt. Néhány patikában illetve munkavédelmi boltban kapható speciális égési kötszer, ami égési sérüléseknél nagyon jól alkalmazható, egyből hűt és gyulladást is csökkent. Csillagszórót csak biztos forrásból szerezzünk be, és körültekintéssel igyekezzünk elkerülni a tűzeseteket.

2. Félrenyelés, fulladás. Ha idegen test kerül a légutakba és a fulladás veszélye fenyeget, akkor az a legfontosabb, hogy jól mérjük fel a helyzetet. Ha a gyermek éberen és láthatóan hatásosan köhög, úgy további köhögésre kell bíztatni az idegen test elmozdulásáig. Ha a köhögés hatástalan, úgy a hát ütögetésével, mellkasi nyomással stb. mozdítsuk el az idegen testet, és hívjunk mentőt. Szerencsére a félrenyelések jelentős része szemtanúk előtt történik, és már az első manőverekkel is eltávolíthatjuk az idegen testet.

3. Áramütés. Új játékok kipróbálásakor se hagyjuk felügyelet nélkül a gyermekeket. A legtöbb balesetet a hibás, rosszul szigetelt elektronikus eszközök miatt történik, és szívritmuszavart, égési sérüléseket, de akár hirtelen halált is okozhat. Áramütés esetén ne érjünk a gyermekhez, jól szigetelő gumi, fa, vastag pamut vagy papír segítségével válasszuk le az áramforrásról. Kapcsoljuk ki a berendezést, hívjunk mentőt, szükség esetén lássunk hozzá az újraélesztéshez.

4. A karácsonyi nagy evésekkor lehetnek hasi panaszok, melyek kevés mértékletességgel teljesen megelőzhetőek. A hányós, hasmenős betegségeknél a legfontosabb, hogy ne száradjon ki a gyermek, ez a kicsiket jobban fenyegeti, mint a nagyokat. A hányós-hasmenős betegségeket nem gyógyszerrel érdemes elmulasztani, hanem a helyesen vezetett folyadékpótlással.

5. A csúszós utakon a karácsonyi nagyszülő-látogatásoknál óvatosan szabad csak vezetni. Figyelni kell a tiszta ablakra, a tiszta, jól működő fényszórókra. Természetesen a gyerekeket csak megfelelő méretű gyermekülésben szabad csak szállítani. Súlyos baleset esetén gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki koponyasérülés, a belső szervek sérülése. Gyakran nem látványosak a külső sérülésnyomok, emiatt a súlyosság megítélésében a sérülés mechanizmusa, körülményei döntőek.

6. Az elmúlt években változékony volt az időjárás telente, ami igénybe veszi a szervezetet és nem kis kreativitást igényel az öltöztetésben. Ha melegebb az idő, gyakrabban vannak légúti fertőzések. Ezek zömét vírus okozza, tehát antibiotikummal nem érdemes kezelni, ugyanakkor ritkán ugyan, de lehet súlyos betegség is akár. Emiatt orvosi vizsgálat szükséges, különös tekintettel arra, hogy az ünnepek táján ügyeleti szolgáltatás van napokig, így az ismert gyermek-háziorvos nem mindig felkereshető.

7. Talán a leggyakoribb “vészhelyzet” az, hogy a szülők az idő szorításában feszültekké, idegesekké válnak. Sokszor a kevesebb több, a meghitt pillanatok nem pótolhatók, négyféle beiglit pedig bármikor lehet sütni.

A Léghajó Program szakorvosai szerint természetesen az a legfontosabb, hogy maradjunk higgadtak, mielőbb hozzuk meg és hajtsuk végre a döntéseinket, és időben értesítsük a mentőket!

***

A Léghajó Program jól használható, gyakorlati ismereteket nyújt szülőknek azokban a helyzetekben, ha gyermekük élete betegség vagy baleset miatt veszélybe kerül. Kiemelt jelentőségű az újraélesztés oktatása, amit a Léghajó Programot elvégzők speciális babákon gyakorolnak. 2004 óta több mint 3000 szülő, nagyszülő, babysitter végezte el a Léghajó Programot.Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..