Elzáródott petevezeték? De mitől?

Elzáródott petevezeték

A meddőséggel küzdő nők egy része számára nem ismeretlen az elzáródott petevezeték. Ilyen esetekben a petesejt egyszerűen nem jut át a petevezetőn, vagyis a várandósság lehetetlenné válik. De mi okozza? És mit lehet tenni ellene? A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az a petevezető, és miért olyan fontos?

A petevezeték az az összekötő szakasz, mely lehetővé teszi a petesejt számára, hogy a petefészekből eljuthasson a méhbe. Ez egy vékony cső, amiben a megérett, és kiszabadult petesejt az ovulációt követő 1-2 napban vándorol. Sok esetben a megtermékenyítés is itt történik, mert a spermiumok képesek felúszni a csőben is.
Méhen kívüli terhességről abban az esetben beszélünk, ha a petesejt a beágyazódást a petevezetőben kezdi meg. Természetesen itt nem lehet kihordani a magzatot, de látható, hogy enne a vékony csőnek, illetve csőpárnak igen komoly szerepe van a szaporodásban.

Terhesség méhen kívül

A petevezeték elzáródása, feloldása, megelőzés

Mivel egy igen vékony, és érzékeny dologról van szó, így sajnos annak elzáródása is bekövetkezhet. Ha pedig ez megtörténik, akkor a megérett petesejt hiába kezdi meg vándorlását, a petevezetőn nem jut keresztül, így esélye sincs sem a megtermékenyülésre, sem pedig a megfelelő beágyazódásra, vagyis a nő meddővé válik (természetesen abban az esetben, ha a gond mindkét petevezetőben jelentkezik).

Az elzáródást jó eséllyel fel lehet oldani. Ehhez folyadékot préselnek át a petevezetőn, ami megszünteti az elzáródást. Egyes esetekben azonban összenövés jelentkezik, amit ilyen módszerrel már nem lehet kezelni. Az elzáródásnak sok oka lehet, köztük olyan betegségek is, mint az endometriózis. A legtöbbször azonban felszálló fertőzés, gyulladás áll a háttérben, mely szerencsére kiküszöbölhető.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatairól

Ennek módja egyrészt az odafigyelés, és az olyan intelmek betartása, melyet minden kislány hallhatott anyukájától: „Ne ülj a hideg köre!, Fürdőruhában ne ülj a hullámzásba!, Soha ne ülj le a nyilvános wc-re! …” Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy minden fertőzés egyszerűen nem kikerülhető. Ezek ellen jelenthet remek megoldást a várandósvitamin, főleg, ha már a babatervezés is napirenden van. – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Gyermekre várva! rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVitaminfeltöltés babáknak
Következő cikkHogyan válasszunk megfelelő óvodát?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..