Hogyan válasszunk megfelelő óvodát?

óvodaválasztás

Február végén országszerte elkezdődnek az óvodai nyílt napok, ahol a családok bepillantást nyerhetnek az intézmények működésébe. A kisgyermekes szülők ma már az óvodaválasztáskor sincsenek könnyű helyzetben, hiszen egyre több módszer és helyszín közül választhatnak. Bárhogyan is döntenek, léteznek olyan alapértékek és szempontok, amelyekre minden esetben érdemes odafigyelni.

Egy kisgyermek első közösségi élménye általában az óvoda, ahol hétköznapokon már több hasznos időt tölt a társaival és az óvópedagógusokkal, mint a szüleivel. Ezért is nagyon fontos a minőségi intézményválasztás. Rengeteg, a mai szóhasználattal élve „csilli-villi” programot kínáló intézmény várja a legkisebbeket az óvodákban. Ez igencsak megnehezíti a szülők választását, hiszen mindenki a legjobbat szeretné nyújtani gyermekének. De mire van valójában szüksége egy óvodásnak? Mi az, ami használ a testi, lelki és szellemi fejlődésének? Mitől lesz boldog és kiegyensúlyozott egy kisgyermek?

Óvodaválasztás küszöbén

A jó óvoda ismérvei

Lehet egy óvoda állami vagy magán, alternatív vagy hagyományos, reform vagy klasszikus – egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: a 3-6 évesek sajátos korosztályos igényeit. Egy óvoda megítélése és eredményessége nem a játékok mennyiségén, hanem sokkal inkább azok minőségén, az ott dolgozók személyiségén és a pedagógiai programon múlik.

„Érdemes minél több intézményt felkeresni a nyílt napok alkalmával, hiszen csak a személyes benyomások alapján lehet meggyőződni a választáshoz szükséges legfontosabb szempontokról, vagyis a minőségi nevelésről, a pedagógus gárda elhivatottságáról és gyermekszeretetéről.” – vallja Szabó Helen óvodapedagógus, az Angolpalánta Montessori Óvoda vezetője.

Mire figyeljenek a szülők a nyílt napokon?

 • Az első benyomás – legyen személyes tapasztalat
 • A pedagógusok és nevelésben résztvevők személyisége
 • Az óvoda programja, filozófiája
 • Az óvoda külső és belső környezete, felszereltsége
 • Csoportlétszám – pedagógusok létszáma csoportonként
 • Étkezés, speciális igények teljesítésének lehetőségei
 • Egynyelvű vagy kétnyelvű óvoda

Amit tudnod kell az óvodai beiratkozásról

A Montessori módszer – önállóan a boldog felnőtté válás útján

Maria Montessori, Olaszország első orvosnője 1907-ben nyitotta meg a Gyermekek Házát. Pedagógia módszere örök érvényű, az idő során bebizonyosodott, hogy ma is épp olyan aktuális, mint száz évvel ezelőtt. Középpontjában a gyermek és az egyéni fejlődési lehetőség biztosítása áll. Ő volt az, aki felismerte, hogy már a legkisebbeknek is szükségük van az önálló munkavégzésre, ezért vált jelmondatává a “Segíts, hogy magam csinálhassam” gondolat. Ennek érdekében speciális környezetet alakított ki. Neki köszönhető például, hogy ma már az egész világon a gyermekekhez méretezett bútorokkal rendezik be az óvodákat.

A Montessori módszer további előnyei:

 • Önállóságra nevelés – hivalkodás, versengés nélküli magabiztosság
 • Tudás megalapozása – szabad, motivációra épülő tanulás
 • Szeretet és tolerancia egymás iránt
 • Gondosan előkészített környezet – szabad választás lehetősége: a nyitott polcokon
  speciális fejlesztő játékok várják a gyermekeket, melyek közül szabadon választanak
  tevékenységet maguknak
 • Nyugodt légkör, csend, harmónia.

Ahol a Montessori elvek megvalósulnak – Angolpalánta Montessori Óvoda

Bár világszerte nagy hagyományokkal bír és töretlen népszerűségnek örvend a Montessori módszer alkalmazása, hazánkban viszonylag kevés az olyan intézmény, ahol teljes mértékben megvalósul a gyakorlati alkalmazása. A fóti Angolpalánta Montessori Óvoda azonban 2011-es alapítása óta ezt a nevelést folytatja, elhivatott szakemberei eszerint végzik a mindennapi oktató-nevelő munkájukat. Programjában kiemelt szerepet kap a környezettudatos, egészséges életmódra nevelés, valamint a pozitív pszichológia alkalmazása, valamint a kétnyelvű nevelés. Itt az óvodai csoportokban egész nap két nyelven kommunikálnak, így a gyerekek észrevétlenül szívják magukba az angol nyelvet.

További információ: angolpalanta.com

Erről a témáról még az Óvoda rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..