Óvodaválasztás küszöbén

óvodaválasztás

Közeleg a tavasz, ezzel együtt az óvodai nyílt napok és a beiratkozás is. Nem könnyű megtalálni a megfelelő intézményt, és sokan tartva a nagyobb csoportlétszámtól, az óvónők leterheltségétől inkább magánóvodába íratják a gyereket. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogyha valaki az állami intézményt választja, milyen csoportlétszámra számíthat, valamint hogy kell-e aggódnia a helyhiány miatt.

Szabad óvodaválasztás

Nem mindegy, hová jár a gyerek óvodába, ha ugyanis nem érzi jól magát az adott intézményben, az az egész család életére hatással lehet. Nem véletlen, hogy sokan, akik anyagilag megtehetik, inkább magánóvodába viszik a gyereküket. Túlzsúfoltság, leterhelt óvónők, borzalmas közétkeztetés – ezek a leggyakoribb érvek, amiket az interneten, különböző fórumokon megszólaló anyukák említenek, miért nem a területileg illetékes állami óvodába viszik a gyereküket. Csakhogy annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a fővárosban napi négyszeri étkezéssel együtt legalább 70 ezres kiadással kell számolnia a családoknak, de találtunk olyan intézményt is, ahol 130 ezer forint a térítési díj.

Magánóvodák, magánbölcsődék – pro és kontra

Akinek viszont nem telik erre, annak be kell érnie a felvételt biztosító, területileg illetékes óvodával, illetve arra is van lehetőség, hogy abban a kerületben válasszanak óvodát a szülők, ahol ők dolgoznak.

A törvény értelmében ugyanis szabad óvodaválasztás van, vagyis a szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzeti hovatartozására tekintettel választhatnak intézményt.

A területileg illetékes, vagyis a lakóhely szerinti óvodák egyébként helyhiányra hivatkozva már senkit sem utasíthatnak el:

a törvény értelmében az óvodák minden olyan gyermeket kötelesek felvenni, akik a tárgyév augusztus 31-ig (vagyis 2018. augusztus 31-ig) betöltik 3. életévüket, és életvitelszerűen az óvoda körzetében laknak.

Ha valaki úgy döntene, hogy már 2 és fél éves korában óvodába adná a gyerekét, erre is van lehetősége, és nem is csak a magánóvodák jöhetnek szóba. Ha az óvodák minden, a településen, fővárosi kerületben lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelmét teljesítették, azaz a körzetükben lévő valamennyi óvodaköteles gyermeket felvették, valamint, ha a gyermek az óvodaérettséget elérte, akkor erre is van lehetőség.

2018/2019-es óvodakezdés – óvodai férőhelyek

Azzal kapcsolatban, hogy a 2018/2019-es tanévben hány gyerek kezdi az óvodát, pontos adat nincs. A tanköteles korú óvodás gyermekek iskolaérettségi vizsgálatai, a szülőkkel történő egyeztetések ugyanis még folyamatban vannak, ez pedig meghatározza a 2018/2019. nevelési évi óvodai szabad férőhelyek számát.

A KSH legfrissebb, 2017/2018-as oktatási évre vonatkozó adatai szerint ebben az idei tanévben 323 ezer gyerek jár óvodába, közel 5300-zal több, mint az előző évben. Érdemes azonban megnézni az egy évvel korábbi adatokat: a 2016/2017-es tanévben 317,5 ezer gyermek részesült óvodai nevelésben, az óvodai férőhelyek száma pedig 340-nel volt kevesebb az azt megelőző tanévinél. Az óvodai férőhely-kihasználtsági mutató (az óvodába beíratott gyermekek száma az óvodák férőhelyeinek százalékában) értéke egyébként tavaly országos szinten javult, száz férőhelyre kevesebb, mint 84 gyermek jutott.

Óvodai férőhelyek száma

A csoportok változatos létszámmal működnek, viszont az állami intézményekben törvényi szabályozás alapján alapvetően 25 fős lehet a csoportlétszám, van persze, ahol ennél kevesebben vannak, ettől eltérni csak fenntartói engedéllyel lehetséges, maximum 20 százalék erejéig.

A nyílt napok szinte minden intézményben március végén-április elején lesznek, van, ahol még nincs meg a pontos dátum, a szülőknek érdemes felkeresni az önkormányzati óvodák honlapját, ott minden hasznos információt megtalálnak.

Ovikezdés – kemény időszak gyereknek és szülőknek egyaránt

Kevesebb az ovis, még sincs elég óvónő

Ha megnézzük az elmúlt évek adatait, láthatjuk, hogy a 2015/2016-os tanévben 321 ezer gyerek járt óvodába. Egy évvel később pedig már csak 317,5 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben. Ehhez képest jó hír, hogy a KSH 2017/2018-as tanévre vonatkozó előzetes adatai szerint idén az óvodások száma nőtt.

Eközben országszerte egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége. Két évvel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője beszélt arról, hogy a szakma elöregedőben van. És ugyan a tavalyi felvételin az óvodapedagógus volt a harmadik legnépszerűbb szak, a friss diplomások közül sokan nem óvodapedagógusként helyezkednek el, és sokan vannak, akik külföldön próbálnak szerencsét. A Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon február 6-án 245 óvodapedagógusi álláshirdetést találta a Pénzcentrum.hu. Zömmel vidékre keresnek szakembereket, de azért bőven találni budapesti intézményt is.

forrás: Veres Dóra – penzcentrum.hu

Erről a témáról még az Óvoda rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKriston intim torna betegségek ellen
Következő cikkAgyvérzéses babák beszédkészsége