Újra stabil a gyermekellátás a sátoraljaújhelyi kórházban

Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban hosszabb távra sikerült stabilizálni a csecsemő- és gyermekellátás biztonságát, de szükség lenne újabb szakorvosokra – mondta Kovács Lajos megbízott főigazgató az intézményben hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Közlése szerint a csecsemő- és gyermekosztályt a múlt héten azért kellett három napra bezárni, mert az osztályvezető főorvos családi ügyek miatt határozatlan időre nem tudta vállalni a munkát. Mindez olyan váratlanul történt, hogy már nem tudták átszervezni az ellátást úgy, hogy az stabil legyen – fogalmazott a megbízott főigazgató.

Ezért a sürgősségi ellátást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház vette át, a helyi eseteket pedig a helyi házi gyermekorvosok látták el – tette hozzá. Kovács Lajos kiemelte, a szakmai felügyelet a csecsemőosztályon is folyamatos volt. A megbízott főigazgató megemlítette, hogy nem egészen egy éve – hasonló okok miatt – két hétre szintén be kellett zárni a gyermekosztályt. Az az időszak nem kapott ekkora figyelmet, és ma már nem emlékszik rá senki, hiszen a kórház akkor is biztosítani tudta a biztonságos gyermekellátást – jegyezte meg.

300 embert könnyebb megnevettetni, mint egy beteg gyereket

Tájékoztatása szerint a csecsemő- és gyermekosztályon továbbra is Abdul Gafor Faris és öt közreműködő orvos végzi az ellátást. A megbízott főigazgató elmondta, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében a jelenlegi egy főállású és öt közreműködő orvos mellé legalább egy-egy főállású és ellátást vagy ügyeletet vállaló orvost keres az intézmény.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ellenzéki pártok és képviselőjelöltjeik indokolatlanul, politikai haszonszerzésből keltettek pánikot a lakosság körében. Közlése szerint azok a pártok és szervezetek akartak demonstrációt szervezni a gyermekosztály három napig tartó, az elejétől átmenetinek hirdetett bezárása miatt, amelyek 2002 és 2010 között három osztályt – a szemészetet, a bőrgyógyászatot és fül-orr-gégészetet – zártak be Sátoraljaújhelyen.

Kiemelte: 2010 óta az intézményben 1,7 milliárd forintból egy modern sebészetet, intenzív osztályt alakítottak ki és központi épületet emeltek, 300 millió forintból megújult a pszichiátriai osztály, új ct-t vásároltak, valamint egy, a megyei központi kórházzal közös pályázaton 125 millió forintot nyert az intézmény a diagnosztikai rendszer modernizálására.
Most az úgynevezett északi pavilon felújítására adott be pályázatot a kórház, amely szintén 100 milliós tétel – mondta a kormánypárti képviselő, hozzáfűzve: az elmúlt napokban nagy port kavart eset személyi problémából eredt, amely bármikor, bármelyik munkahelyen előfordulhat, ebből nem lett volna szabad politikai ügyet kreálni.

Csökkentheti-e az egészségügy költségeit az együttérző gyógyítás?

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere úgy fogalmazott: ebből a problémából nem lett volna ekkora ügy, ha nem a választási kampányban történik. Véleménye szerint hagyni kellett volna időt a szakmának arra, hogy megoldja a helyzetet.

forrás: MTI
fotó: ujhelykorhaz.hu

Erről a témáról még az Egészségügy, kórházak rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHogyan válasszunk megfelelő óvodát?
Következő cikkFogantatási nehézségek – Megoldási lehetőségek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..