Csökkentheti-e az egészségügy költségeit az együttérző gyógyítás?

együttérző gyógyítás

Szenvedély és tudomány az egészségügyben címmel az Együttérző gyógyításról tartottak konferenciát a PAF Alapítvány szervezésében. Az idei konferencia sztárelőadója az együttérző orvoslás világhírű szakértője, Dr. Robin Youngson (Új-Zéland), aneszteziológus volt, a Hearts in Healthcare nemzetközi mozgalom megálmodója. A PAF Alapítvány elkötelezett a humán kapcsolatokban rejlő gyógyító erő tudatosításában, fejlesztésében, az egészségügyi szervezetekre fókuszálva. 2017-ben harmadik alkalommal szervezett konferenciát az emberibb egészségügyért.

Ma már tudományos kutatások is alátámasztják az orvosok, betegek személyes tapasztalatát: a humánus orvoslás, az empátia pozitívan hat mind a gyógyítókra, mind a betegek gyógyulására.

 1. Az empátia csökkenti a fájdalmat. Ha egy operáció előtt a beteggel empatikusan kommunikálnak, akkor javul a műtéti eredményesség, gyorsabb a sebgyógyulás, feleannyi adag morfiumra van szükség, és a beteg hamarabb hazaengedhető. (Randomizált kontrollált vizsgálatok – RCT – alapján.)
 2. A betegközpontúság csökkenti az egészségügyi költségeket. Azokban az egészségügyi intézményekben, ahol az alapellátást végző orvosok medián feletti betegközpontú ellátást nyújtottak, az ellátás teljes költsége 30 százalékkal alacsonyabb volt.
 3. A pesszimisták és az optimisták halálozási aránya közötti különbség ugyanakkora, mint a dohányzók és nem dohányzók halálozási aránya közötti különbség.
Mezei Andrea, a PAF elnöke
Mezei Andrea, a PAF elnöke

„Azon dolgozunk, hogy visszaadjuk a gyógyítók szenvedélyét és önbecsülését. Fejlesztjük a kórházi együttműködést, a betegek és a gyógyítók közötti kapcsolatot. Végső soron az a célunk, hogy erősödjön az egészségügyi szervezetek öngyógyító képessége.” – fogalmazta meg Mezei Andrea, a PAF Alapítvány elnöke.

A konferencia szervezői, előadói őszintén hisznek abban, hogy a szemléletváltás az orvoslásban jótékony hatású, és érdemes visszaszerezni a gyógyítás mindennapokban elhalványult szenvedélyét.

Az idei konferencia sztárelőadója az együttérző gyógyítás világhírű szakértője, Dr. Robin Youngson (Új-Zéland), aneszteziológus volt, a Hearts in Healthcare nemzetközi mozgalom megálmodója, aki a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával vett részt az eseményen.

A Konferencia programjában a szakma vezetői beszéltek az együttérző orvosláshoz vezető szakmai és emberi útról, az empatikus vezetésről, a beteg fókuszba helyezéséről a kórházi gyakorlatban, a betegelégedettség iránti elkötelezettségről, az öngyógyításról.

A szenvedély újjáélesztését Dr. Robin Youngson kiscsoportos workshop-jaiban élhették át a résztvevők, míg a konferencia az „együttérzés akkumulátorok” sajátélményű feltöltésével zárult.

Dr Robin YoungsonDr. Robin Youngson

1996-ban ő volt Új-Zélandon az első, aki kidolgozta az Aucklandi Kórház betegközpontú fejlesztési programját. 2004-ben lánya súlyos autóbalesetet szenvedett, ami miatt
három hónapot kellett kórházban töltenie. Hozzátartozóként szerzett kórházi tapasztalatai új lendületet adtak önkéntes munkájának az emberibb egészségügyért vívott harcban.
Ennek hatására indította el világszintű programját 2005-ben, amelynek célja, hogy a néhány órás látogatási idő helyett, 0-24 órában a beteg mellett lehessenek a hozzátartozók. 2006-ban a WHO Nemzetközi Betegbiztonsági Bizottságának
tagjává választották. Az Empatikus Egészségügy című folyóirat szerkesztőségi tagja. A Globális Empátia Bizottság tagja. Vendég professzor az Oakland-i Egyetem orvospszichológiai tanszékén.
2012-ben hozta létre a „Hearts in healthcare” (Szívvel az egészségügyben) civil mozgalmat
feleségével, Meredith Youngsonnal. 2012-ben jelent meg „Time to care” című könyve – Hogyan szeresd a betegeidet és a munkád? alcímmel. (A kiadvány magyar nyelven EGYÜTTÉRZŐ GYÓGYÍTÁS címmel jelent meg a HVG Könyvek gondozásában a konferencián.)
2016-ban megkapta az Új-Zélandi Orvosszövetség legrangosabb kitüntetését. 2016-ban jelent meg From HERO to HEALER – Awakening the Inner Activist című könyve.

A Konferencián mutatták be a HVG Kiadásában most megjelent Dr. Robin Youngson: Együttérző gyógyítás c. könyvét.

Együttérző gyógyításDr. Robin Youngson az együttérző orvoslás szószólója. Hitvallása, hogy a változáshoz egészen apró lépéseken keresztül vezet az út: az emberi szó, egy érintés, önmagunk elfogadása és szeretete hosszú távon olyan szemléletváltást eredményez, ami a teljes egészségügyre hatással lesz.
Elméletét tudományos kutatásokkal támasztja alá, és esettanulmányaiból az is kiderül, hogy a nyugati országok egészségügyi dolgozói hasonló súlyos problémákkal küszködnek, mint a magyar orvosok és munkatársaik. A könyv szemléletformáló gondolatai és módszerei hatékony eszközöket adnak az egészségügyben dolgozók kezébe,
valamint inspiráló olvasmány lehet az empátia és az odafigyelés erejéről betegeknek és családtagoknak egyaránt.

További információk: szenvedelyazegeszsegugyben.hu
PAF facebook: facebook.com/pozitivattitudformalas
Robin Youngson honlapja: heartsinhealthcare.com


10 tudományos bizonyíték, miért hatékony orvosság a KAPCSOLAT

 1. Az empátia megváltoztatja a beteg fiziológiás állapotát – Az empátia szavak nélküli kifejezésének közvetlen hatása van a betegek vegetatív idegrendszerére, a légzésére, a szívfrekvencia-variabilitásra (HRV), továbbá csökkenti a stresszt és növeli a nyugodtság érzést.
 2.  Az empátia csökkenti a fájdalmat – Ha egy operáció előtt a beteggel empatikusan beszélnek, akkor javul a műtéti eredményesség, gyorsabb a sebgyógyulás, feleannyi adag morfiumra van szükség, és a beteg hamarabb hazaengedhető (randomizált kontrollált vizsgálatok – RCT – alapján).
 3. Az empátia csökkenti a betegújrafelvételt – Amikor a betegek empatikus ellátásban részesültek a Sürgősségi Osztályokon, akkor 30%-kal csökkent az azonos problémával
  visszatérő betegek aránya (randomizált kontrollált vizsgálatok – RCT – alapján).
 4. Az empátia növeli a túlélési időt – Azok a betegek, akik végstádiumú tüdőrák diagnózisa után korán empatikus palliatív terápiában részesültek, jobb életminőségről számoltak be, csökkent a depressziójuk, kevesebb beavatkozásra volt szükség, csökkent az ellátás költsége, és a túlélés időtartama átlagosan 30%-kal megnőtt (randomizált kontrollált vizsgálatok – RCT – alapján).
 5. Az empátia csökkenti a halálozást – A gondoskodó orvosi ellátás hatékonyabban csökkenti a szívrohamot követő 5 éves kritikus időszak hosszát, mint az aszpirin és a halálozási arányt nagyobb mértékben csökkenti, mint a dohányzás abbahagyása (randomizált kontrollált vizsgálatok – RCT – metaanalízise alapján).
 6.  Az empátia javítja a vércukor kontrollt – Azon diabéteszes betegek, akik saját orvosukat „nagyon empatikus” kategóriába sorolták, azok 42%-kal vették igénybe a  sürgősségi betegellátást.
 7. Az empátia gyorsítja a baleseti gyógyulást – Azon betegek, akik a baleseti sebészeten „nagyon empatikusként” ítélték meg orvosukat, azok 20-szor gyakrabban számoltak be sikeres gyógyulásról a hazabocsátás utáni 6. héten.
 8. Az empátia növeli az adherenciát – A gyógyszeres kezelést a betegek 62%-kal nagyobb arányban tartották be, ha az orvos empatikus kommunikációval fordult feléjük.
 9. Az empátia fokozza az immunreakciókat – Közönséges náthával orvoshoz forduló betegek ha empatikus tanácsadást kaptak, akkor a tüneteik súlyossága csökkent, gyorsabb volt a gyógyulásuk, valamint nagyobb változás volt mérhető az IL-6 és neutrofil granulocita (ANC) számukban.
 10. Az empátia csökkenti az egészségügyi költségeket – Azon egészségügyi intézményekben, ahol az alapellátást nyújtó orvosok medián feletti betegközpontú ellátást nyújtottak, az ellátás teljes költsége 30%-kal alacsonyabb volt.
Tudományos adatok forrása: heartsinhealthcare.com/infographic

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHol szárítsuk télen a ruhákat, hogy ne legyen tele allergénekkel a ház?
Következő cikkGyógyulj ki a hüvelygyulladásból!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..