Érdekes számok rólunk

születésszám

Talán nem meglepő, de mi magyarok egyre kevesebben vagyunk. Ebben cikkben egy rövid összegzést olvashatsz arról, hogyan is állt a szénánk 2016-ban.

A demográfiai folyamatok 2011 és 2016 között is követték tovább a korábbi évek tendenciáit, vagyis a lakosság öregedik, az élettársi kapcsolatok száma növekszik és a párok termékenysége csökken.

magyar lakosság

Mennyien vagyunk?

2016. október 1-jén Magyarország lakónépessége 9 millió 804 ezer fő volt. Az 1980-as évek eleje óta tartó népességcsökkenés tovább folytatódott: a 2011-es népszámlálás óta eltelt öt évben 134 ezer fővel lett kevesebb hazánk népessége. Ez nagyjából egy Győr nagyságú város lakosságszámának felel meg. Az ország különböző térségeiben a népességszám-változás eltérő mértékű és irányú volt. Budapesten kívül mindössze Pest és Győr-Moson-Sopron megye lakossága gyarapodott, a többi megyében népességfogyás következett be. A csökkenés mértéke Békés megyében, Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben volt a legnagyobb.

Korösszetétel

Magyarország korösszetétele

A népesség korösszetételében az idős korosztályok aránya tovább növekedett. A legutóbbi népszámlálás óta eltelt viszonylag rövid időszakban a gyermekkorúak száma csaknem 26 ezer fővel csökkent, ugyanakkor a 65 éves és annál idősebbeké 144 ezerrel több lett.
A népesség korszerkezetének változása következtében a lakosság átlagos életkora folyamatosan nő: jelenleg 42 év, csaknem egy évvel több, mint öt évvel ezelőtt. 2016-ban a férfiak átlagos életkora 40, a nőké 44 év volt.
Az átlagos életkor Zala megyében a legmagasabb (45 év), és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb (40 év).

Mi, nők mennyien vagyunk?

2011-ig a nők aránya a lakosságon belül – a férfiak magasabb halandósága miatt – emelkedett. 2016-ra ez mérséklődött: 2016-ban ezer férfira 1096 nő jutott, míg 2011-ben még 1106. A nemek aránya az egyes korcsoportokban eltérő módon alakult: míg a 0-14 és a 15-39 évesek csoportjában a férfiak, addig a 40-64 évesek és a 65 éves és annál idősebbek között a nők voltak többségben.

A közjegyző szerint: az élettársaknak is érdemes formalizálniuk kapcsolatukat

Mi a helyzet a családi állapottal?

Kismértékben csökkent a házas családi állapotúak, valamint az özvegyek és az elváltak aránya is. A hajadon nők és nőtlen férfiak részesedése lassuló ütemben ugyan, de tovább nőtt, 2016-ban már meghaladta a népesség egyharmadát.
Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az élettársi kapcsolatot létesítők száma.
Jelenleg 543 és félezer élettársi kapcsolat van, tehát 1 millió 87 ezer embernek van élettársa, több mint kétharmaduk nőtlen, hajadon családi állapotú. A növekedés elsősorban abból adódik, hogy a fiatalok egyre gyakrabban létesítenek a házasság előtt vagy helyett élettársi kapcsolatot.

házasságok száma

A nők termékenysége

A korábbi évtizedekhez hasonlóan a nők termékenysége továbbra is csökken, és a gyermekvállalás időpontja is egyre későbbre tolódik. A nők iskolázottságának növekedésével csökken a gyermekszám, a legtöbb gyermeket azok a nők szülték életük során, akik általános iskolai tanulmányaikat sem fejezték be.

Módszerek a termékenység fokozására

Az elmúlt időszakban az élettársi kapcsolatok térhódítása a házasságon kívül született gyermekek számának növekedését eredményezte. A házas és az élettársi kapcsolatot fenntartó nők termékenységi jellemzői jelentős eltéréseket mutatnak. A legnagyobb különbség a gyermektelenek arányában figyelhető meg: míg a házas nők kevesebb mint tizedének, addig az élettársi kapcsolatot fenntartók több mint harmadának nem született gyermeke.

forrás: penzcentrum.hu
képek: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkStohl apa lesz!
Következő cikkEzeket vidd a kórházba szülés utánra

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..