Erős immunrendszer csecsemőkorban

immun_csecsemő.jpg

Szobafogság és vitaminkészítmények helyett a megfelelő táplálás a kulcs a baba immunrendszerének erősítéséhez. Az édesanyák 88 százaléka félti gyermekét a megbetegedésektől, ezért saját állítása szerint gondosan ügyel a kicsi belső védelmére. Valójában azonban csak egyötödük teszi ezt a szakemberek ajánlásának megfelelően.

Az immunrendszer fejlődése

Az immunrendszer szervek, szövetek, sejtek sokasága, amelyek összehangoltan működnek, hogy védjék a szervezetet a káros baktériumoktól és megelőzzék a fertőzéseket.

A kisbaba immunrendszere még éretlen, ezért hajlamosabb a fertőzésekre, különösen az első életévben. Rögtön születés után az anyatejben természetes módon meglévő összetevőknek köszönhetően az újszülött immunrendszere elkezd erősödni. A belső védelem felépítésének alapköve éppen ezért az anyatejes táplálás, és nem csak az első hat hónapban, a kizárólagos szoptatás időszakában, hanem később is. A kisgyermek immunrendszerének kétharmada a bélrendszerben található, így a belső védelem helyes táplálással erősíthető.

Az immunrendszer érésének időszaka  az első és a második életév: ekkor tanulja meg, hogyan kell a káros baktériumokat felismerni, hogy ezt követően távol tarthassa vagy elpusztíthassa őket.

A baba immunrendszerének erősítése

A magyar édesanyák 88% tisztában van azzal, hogy a gyakori és lassan gyógyuló megfázások gyenge immunrendszerre utalnak – derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGyT) a Vatera.hu közös felméréséből. Azonban a megkérdezett 1500 édesanyának csak egyötöde erősíti a kicsi immunrendszerét  a gyermekorvosok ajánlásának megfelelően. Ők azok, akik tudják, hogy a védekezőképesség erősítésének módja a helyes táplálás, ezért amíg fejlődik az immunrendszer, erre fokozottan oda kell figyelni.

Az eredmények azért is érdekesek, mert a válaszadók 81 százaléka ugyan helyesen állítja, hogy a kisgyermek immunrendszerének kétharmada a bélrendszerben található, mégsem tudatosult bennük, hogy az a helyes táplálással erősíthető.

A téma kapcsán sok tévhit él az anyák fejében. A 73 százaléknyi „vitaminhívők” csoportja azt gondolja, elég a gyermeknek vitamindús étrendkiegészítőt adni, míg a válaszadók 5,5 százaléka a „szobafogság” intézményében hisz. Ez utóbbi csoport tévesen úgy vélekedik, hogy ha ilyenkor nem viszi a kicsit utcára vagy társaságba, akkor megelőzhetőek a betegségek.

Zavar van a fejekben azt illetően is, hogy mikorra alakul ki teljesen a gyermek belső védelme. Csupán a válaszadók harmada tudja, hogy az első-második életében fejeződik be a kisgyermek immunrendszerének érése. Aggodalomra ad okot, hogy közel tíz százalékuk tévesen úgy gondolja, hogy ez a folyamat a baba 6 hónapos korára befejeződik, így később már nem szükséges erre ügyelni. Az anyukák 57 százaléka pedig úgy hiszi, hogy gyermeke első 5 életévében van lehetőség a védekezőképesség megalapozására, a későbbi felnőttkori betegségek megelőzésére.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNem kell koplalni vajúdás közben!
Következő cikkCsaládi karriertervezés: közös tervek, közös döntések

1 KÉRDÉS

  1. A Bonolact Pro+Kid granulátum kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett magyar probiotikum, amely kifejezetten hasznos pl. ha közösségbe kerül a gyermek.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..