Nem kell koplalni vajúdás közben!

szolocukor.jpg

Az orvosok általában azt tanácsolják a kismamáknak, hogy vajúdás alatt ne egyenek, nehogy egy esetleges császármetszés során az altatásnál a gyomortartalom a tüdőbe kerüljön. Kutatások szerint azonban nincs semmi ok arra, hogy vajúdás közben az evést és az ivást megtiltsák. A WHO  ajánlásai szerint sem szükséges normál szülés esetén az evés és az ivás korlátozása.

Az étel tüdőbe légzésének gyakorisága az utóbbi években jelentősen visszaesett, főként a császármetszéshez alkalmazott helyi érzéstelenítésnek köszönhetően. Ráadásul sok orvos és szülésznő állítja, hogy ha az anya éhezik az időnként hosszú órákig tartó vajúdás során, az ártalmas mind az ő, mind születendő gyermeke számára. Az étkezés megtiltása a vajúdás folyamatát is hátráltathatja, ezért a rutin koplaltatás gyakorlatát egyre inkább megkérdőjelezik.

Az Egészségügyi Világszervezet 1999-ben gyakorlati ajánlásokat adott ki a normális szülés alatti ellátásról. Megvizsgálta a legáltalánosabban alkalmazott szülészeti beavatkozások  mellett illetve ellen felmerülő bizonyítékokat, és ezek alapján ajánlásokat fogalmazott meg. A D kategória tartalmazza azokat az eljárásokat, amelyeket a kórházakban gyakran helytelenül alkalmaznak, ezek közé tartozik a vajúdó korlátozása abban, hogy egyen vagy igyon a vajúdás és a szülés során. A folyadékpótlás és az evés megelőzi az energia vesztést és a kiszáradást.

Hosszabb és fájdalmasabb vajúdás

A Cochrane Collaboration – egészségügyi kutatásokat kiértékelő nemzetközi szervezet szakemberei korábbi tudományos kutatások elemzését végezték el. Az összesen 3100 várandós adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálék- és folyadékmegvonás semmilyen szerepet nem játszott azoknál a nőknél a szülés alakulásában, akiknél nem volt szükség fájdalomcsillapításra.

Az adatok azt is feltárták, hogy a hosszabb és fájdalmasabb vajúdás az elégtelenül táplálkozók esetében gyakoribb jelenség, és a nők egy jelentős részének nem tetszik az étel- és italmegvonás.

A vajúdás közbeni evés nem befolyásolja a szülést

A londoni King’s College kutatócsoportja az evés hatását a vajúdásra 2001 júniusa és 2006 áprilisa között vizsgálta, 2426 egészséges nő részvételével, akik első gyermeküket szülték.

A nőket véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport az eddig bevett gyakorlat szerint csak vizet ihatott. A második csoport tagjait arra biztatták, hogy rendszeresen vegyenek magukhoz kenyérszeletet, kekszet, gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú joghurtot, izotóniás italt és gyümölcslét.

Több szempont szerint is összevetették a szülések adatait. A spontán hüvelyi szülés aránya mindkét csoportban ugyanannyi volt (44%). A vajúdás időtartama között sem volt klinikailag jelentős eltérés, a császármetszés aránya az étkező csoportban 29%, a vizes csoportban 30% lett, a hányás aránya pedig az étkezőknél 35%, a vizes csoportban pedig 34% lett. A babákat semmilyen szempontból nem érintette az, hogy az édesanyjuk evett-e a szülés alatt, vagy sem.

Az eredmények azt mutatják, hogy az étkezés nem rövidíti le a vajúdást, nem is növeli a természetes szülés esélyét, tehát az étel visszatartása a szerzők szerint nem káros. Az étkezés és ivás ugyanakkor lehetővé teszi a kismamáknak, hogy normálisnak és egészségesnek érezzék magukat, ezért a rutin koplaltatás gyakorlata nem igazolható.

Ezek az eredmények az eddigi legkiválóbb bizonyítékot szolgáltatják ezen a területen arra, hogy az alacsony kockázatú nők normál szülés esetén ehetnek és ihatnak.

A magyar szülészetek kisebb részében lehetővé teszik, hogy a vajúdó igyon és magas energiatartalmú ételt – csokoládét vagy szőlőcukrot – egyen. Folyadékbevitelre vajúdás alatt a legalkalmasabb a szénsavmentes ásványvíz, és jól eshet a vajúdónak a citrommal ízesített ásványvíz is.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFogyókúra tippek: diétás, mégis finom!
Következő cikkErős immunrendszer csecsemőkorban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..