Táplálkozási szakértők szerint a fogyókúra nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az ízekről! A megszokott alapanyagokon, főzési módszereken változtatni, kísérletezni nem csak egészséges, de jó móka is lehet.
Alison Johnson a Tribune szaklap részére adott néhány hasznos tippet:
- Ha csirkét főz, várjon a bőr eltávolításával, mert ha bőr nélkül főzi meg, kiszáradhat a hús. Akkor húzza le a bőrét, ha már megfőtt, majd dörzsölje át fűszerekkel, így ízesítve azt.
- Helyettesítse a húsokat: próbálja ki a csirkét vagy a pulykát a marhahús helyett, és a bacon szalonnát a megszokott szalonnacsíkok helyett. Használjon extra ízesítéseket és zöldségfeltéteket, hogy feldobja vele a hústálak ízvilágát.
- Ízesítheti a vizet is. A hagyományos citromléből készült limonádé helyett facsarjon valódi citromot egy pohár vízbe! Ha alacsonyabb kalóriatartalmú údítőt szeretne kapni, keverjünk bele cukormentes ízesítőkeveréket, italport.
- Használjon kevesebb zsírt, mint amennyit a receptek előírnak! A legtöbb péksütemény akkor is jól sikerül, ha fele- vagy harmadannyi olajat, vajat vagy margarint használ fel hozzá.
- Fokozatosan csökkentse az adagokat, és kísérletezzen egészségesebb hozzávalókkal, pl. almaszósszal, zsírszegény tejföllel. Próbálja ki a főzősprayt: ezzel nagyon vékony rétegben kell befújni az edény falát, hogy ne ragadjanak össze az ételdarabok. Zöldség, olívaolaj és vaj ízekben kaphatóak, kalóriatartalmúk alacsony.
- Válassza el a tojásfehérjét a sárgájától, melynek magasabb a kalóriatartalma! Ha rántottát vagy omlettet süt, két egész tojás helyett elég, ha egy egészet, a másiknak pedig csak a fehérjét használja fel.
- Vegyen csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket. Az ilyen tej, sajt, tejföl és tejszín nagyon jóízűek és a legtöbb receptnél beválnak.
- Kerülje a zsíros „nasikat”. Fele annyi cukormáz a tortára, vagy helyette egy csipetnyi porcukor. A süteményekbe kevesebb csokoládé is ugyanolyan finom ízt ad.
- Teljes kiőrlésű gabonák: próbálja ki, milyen, ha fele-fele arányban használ finomlisztet és teljes kiőrlésű lisztet. A rostban gazdag, teljes kiőrlésű tészta, rizs és kenyér nagyon finomak tudnak lenni.
- Haladjon lassan a diétázással. Amikor átvált a diétás üditőitalokra vagy egyéb alacsony kalóriatartalmú termékre, ne adja fel néhány próbálkozás után. Az ízlelőbimbók hamar alkalmazkodnak az ízváltozáshoz.
Forrás: Medipress