Bárányhimlő tünetei és kezelése

Bárányhimlő tünetei és kezelése

A bárányhimlő egy igen gyakori gyermekkori betegség, amelyet a Herpes varicella zoster nevű vírus okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és bár a súlyos szövődmények igen ritkák, akár teljesen egészséges gyermekeknél is kialakulhatnak. A betegség védőoltással megelőzhető.

Előfordulás: A bárányhimlő általában a tíz éven aluli gyermekek betegsége. Idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a tünetek és a komplikációk sokkal súlyosabbak lehetnek. A betegség sokkal gyakoribb télen és kora tavasszal. A legyengült immunrendszer fokozza a betegség szövődményeinek kialakulását. A betegség nagyon ragályos, így különösen zárt gyerekközösségben hamar elterjed a fertőzés.

Tünetek: A bárányhimlő lappangási ideje 14-24 nap. Az első tünetek a láz és a fejfájás. Ezt követi a betegségre jellemző piros, viszkető, hólyagos kiütések megjelenése. A kiütések igen nagy számban jelennek meg és kellemetlen viszketéssel járnak. A bárányhimlős kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, akár a szájüregben és a fejbőrön is. A kiütések pár nap alatt kifakadnak és leszáradnak, de gyorsan újratermelődnek.

A lappangási időszak elején, vagyis a fertőző személlyel való találkozást követő 10-11. napig a leendő beteg még nem fertőz.

A bárányhimlő és szövődményei elkerülhetők!

Szövődmények: A betegség ritka, de súlyos szövődményei a vírusos tüdőgyulladás, a másodlagos bakteriális felülfertőződések és az encephalitis.

Kezelés: A betegség vírusos jellege miatt csak tüneti kezeléssel enyhíthető: fájdalomcsillapító sziruppal, sok folyadékkal és antihisztaminos krémmel segíthetjük elő a gyógyulást. A bárányhimlő csak igen súlyos szövődmények esetén igényel antivirális gyógyszeres kezelést, leggyakrabban ugyanis tünet és problémamentesen gyógyul.

Bárányhimlő elleni oltás – most érdemes beadni!

Forrás: Medipress
Fotó: Wikipédia

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!