Ésszel iszom! – Terhes nők és az alkohol

Elindult az első, országos, magzati alkoholszindrómáról szóló előadássorozat hazai védőnők számára. Az országszerte 18 városba eljutó ismertető és oktató programot Dr. Simich Rita, a LÉTRA (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense állította össze a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programjának támogatásával. Az előadások célja, hogy a védőnők elsajátítsák azokat az ismereteket és technikákat, amik mindenképp szükségesek az állapotos nők megfelelő informálásához.

Arra, hogy mennyi alkohol fogyasztható a terhesség alatt biztonságosan, nincs pontos adat, ezért állapotos nőknél javasolt az alkohol teljes elhagyása, vagy egy előzetes orvosi konzultáció.

Amikor egy állapotos nő alkoholt iszik, az bekerül a véráramba, a placentán át egyenesen a magzat vérébe. Ez hatással lehet a magzat fejlődésére és számos születési rendellenességet is okozhat. A legveszélyesebb időszak a terhesség korai szakasza, de a későbbi szakaszokban fogyasztott alkohol is károsan befolyásolhatja a magzat növekedését. Az erős és rendszeres alkoholfogyasztás apai részről is okozhat problémát.

ID-100179897„A terhesség alatti alkoholfogyasztással nem csak a saját életünket, de születendő gyermekünk életét is veszélyez-tetjük. Szeretnénk felkészíteni a hazai védőnőket, hogy a várandós családoknak minden szükséges információt át tudjanak adni a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszé-lyeiről” – mondta el a téma szakértőjeként Dr. Simich Rita.

A Létra (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány célja az egészségmegőrzés, a be-tegségmegelőzés, szociális területeken a szakemberképzés elősegítése.

A védőnői program Hatvanban indult, az első előadásokon eddig közel 250 védőnő vett részt, a sorozat utolsó állomása Budapesten lesz. A védőnőknem csak a helyi kismamákat

érik el, hanem a körzetükhöz tartozó iskolákba is eljutnak, így idejében átadhatják a szükséges ismereteket, hisz a megelőzés a legfontosabb cél.

„Az egészséges, nagykorú emberek számára az alkohol tartalmú italok mértékletes fogyasztása jól összeegyeztethető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal. Sokan nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás alapvető szabályaival, az ahhoz tartozó felelősséggel, a mikorral, a hollal és a hogyannal. Magyarország legnagyobb sörgyártójaként feladatunknak érezzük, hogy a felelős alkoholfogyasztás érdekében a lehető legtöbb információt nyújtsuk a fogyasztóinknak. Erre épült az Ésszel iszom! projektünk, melynek egyik programja a magzati alkoholszindróma megelőzésére keresi a megoldást” – mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak szenior vállalati kapcsolatok specialistája.

Az Ésszel iszom! program összetetten foglalkozik a felelős alkoholfogyasztással. Ennek keretein belül támogatják a védőnőknek szóló előadássorozatot, együttműködnek a Veszprémi Rendőrséggel a biztonságos közlekedés fontosságát hirdetve és saját felületeiken, programjaikon is kiemelt hangsúlyt fektetnek a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítésére.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk5 tipp a gyerekek immunrendszerének felturbózására
Következő cikkŐsszel könnyebben megy a fogyás!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..