Idén is kiosztották az Év Családbarát Vállalata-díjat

hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom immár ötödik alkalommal díjazta az Év Családbarát Vállalatait. A már hagyománynak számító gálán idén is kis-, közepes,- és nagyvállalatokat díjaztak. A fődíjak mellett Családbarát Vállalat címet és különdíjakat is kaptak a pályázó cégek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

A Budapest Music Centerben megrendezett gálán köszöntötte a vendégeket Skrabski Fruzsina, a Mozgalom elnöke, majd köszöntőt mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Kihangsúlyozta, hogy a munkavállalás az egyén és a közösség életminősége szempontjából is kiemelendő és bejelentette, hogy december elejétől megkezdi működését a Kopp Mária nevével fémjelzett KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért).

őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete
őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

A felszólalók között volt őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is, aki a technológiai forradalom nyújtotta lehetőségeket kiemelve beszélt az Egyesült Királyság legjobb gyakorlatáról: kiemelte azokat a szabályokat, melyek az elmúlt években lehetővé tették, hogy a munkáltatók biztosítsák alkalmazottaik számára a munka és magánélet közti egyensúlyt.

5 tipp az ideális work-life balance megteremtéséhez

Infinety hirdetés

A Mozgalom Mentorszervezetei közül a K&H Bank és a BT ROC képviselői is megosztották gondolataikat. Beke Lajos, a K&H vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a felelősségteljes gondolkodás a vállalatok számára kifejezetten fontos. Szabó Zoltán, a BT ROC ügyvezető igazgatója pedig kihangsúlyozta, hogy mentorszervezetként azon dolgoznak, hogy minél több vállalat követhesse példájukat és váljon családbaráttá. Majd videón keresztül üzent a Gála jelenlévőinek Csíkszentmihályi Mihály pszichológus professzor. Kiemelte, hogy a dolgozók igényeit figyelembe vevő munkáltatói hozzáállás nemcsak a munkavállalók életminőségét javítja, hanem a vállalat profitabilitását is növeli. A professzor jó kívánságait fejezte ki a Mozgalomnak.

Végezetül Novák Katalin, államtitkár asszony köszöntötte a díjazottakat és hangsúlyozta, hogy a Minisztérium továbbiakban is támogatja a családbarát civil kezdeményezéseket.

A zsűri a díjak odaítélésekor több szempontot is figyelembe vett:

A cégeket nem statikusan, hanem lineáris fejlődése mentén vizsgálja. Nagyon lényeges elvárás a pályázó cégek felé, hogy mind szervezeti szinten, mind vezetési stratégiában megjelenjen az ember- és családbarát szemlélet, szervezeti kultúrájának része legyen a munka-magánélet egyensúly fenntarthatósága, és éljen az atipikus vagy rugalmasabb munkaszervezési formákkal. A cégvezetés felé elvárás, hogy folyamatos interakcióban álljon a munkatársakkal, valódi párbeszédre adjon lehetőséget és olyan változtatásokat foganatosítson, melyek a munkavállalók igényeit is figyelembe veszik. Vizsgálódás tárgyát képezi, hogy a szervezet elkötelezett-e abban, hogy innovatív módon fejlessze a családbarát működését, figyelembe véve a környező trendeket. A saját szektorában példaértékű, innovatív kezdeményezéseket a zsűri szinte minden esetben kiemeli és támogatja.

Családbarát munkahelyek – a rugalmas munkaidő szükséges, de nem elég

Díjazottak 2017-ben:

Nagyvállalat kategória: Celanese Magyarország Kft.
A Celanese kismamákat támogató programjával emelkedett ki a pályázók közül. A várandós munkavállaló náluk minden információt és segítséget megkap a gyermekvárás időszakában, illetve a visszatérés előtt és alatt is. A dolgozókat ezentúl az irodában gyümölcsökkel, vitaminokkal és motivációs előadásokkal támogatják, hogy testben és lélekben is erősek tudjanak maradni, s ne csak a munkahelyükön, de otthon is helyt tudjanak állni.

Közepes vállalat kategória: Metlife Zrt.
A kismamák támogatására a MetLife is nagy hangsúly fektet. A cég a kismamáknak szóló programjával érdemelte ki az Év Családbarát Vállalata-díjat. A MetLife számos családbarát intézkedése közül érdemes kiemelni a Buddy programot, melyben az újszülött mellől visszatérő munkavállalók mellé támogató személyeket rendelnek a szervezetből.

Kisvállalat kategória: PC Trade Systems Kft.
A vállalat rácáfolt arra a tévhitre, hogy igazán hasznos családbarát intézkedéseket csak nagyvállalatok tudnak hozni. A cég felismerte, hogy a vakáció amekkora öröm a gyereknek, akkora fejtörést okoz a szülőknek. A vállalat erre a problémára tematikus táborokat kínál megoldásul, így minden gyermek kiválaszthatja, ami érdekli.

Különdíj:
Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. a „Return to Work – Lendüljön Újra Munkába” programért.

Családbarát vállalat címet kaptak 2017-ben:

BDO Magyarország,
BPO Audit Tax,
British Petrol – BP GBS Europe,
Budapest Bank Zrt.,
Diageo Kft.,
Egis Gyógyszergyár Zrt.,
Gallus Kft.,
HR Partner Consulting Kft.,
Lechner Nonprofit Kft.,
MAVIR Zrt.,
National Instruments – NI Hungary Kft.,
Profigram Kft.,
Prolan Zrt.,
RICOH Hungary Kft.,
Salva Vita Alapítvány,
SHS Kft.,
Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft.,
Új Ház Centrum SZ+C Stúdió Kft.

Videó különdíjat kapott a City Bank Europe plc.

forrás: 3kiralyfi.hu

A családbarát munkahelyekről szóló cikkeinket itt találod!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.