Ők adnak ihletet a legdivatosabb babanevekhez

A Trónok harca és a Downton Abbey című sorozatok, a Jégvarázs, valamint Beckhamék adnak ihletet a névadáshoz az angoloknak, és sokan nevezik el gyermeküket színészek és egy népszerű fiúzenekar tagjai után is. A leggyakoribb név azonban 2014-ben a fiúknál még mindig az Oliver, a lányoknál pedig az Amelia volt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) tájékoztatása szerint a populáris kultúra egyre nagyobb hatással van a szülőkre a névválasztáskor, de végül sokan mégis a hagyományosabb nevek mellett döntenek. Az Oliver és az Amelia 2013 óta vezeti a rangsort, amelynek első tíz helyezettje között is inkább a megszokott nevek, a fiúknál például a Thomas és a George, a lányoknál pedig az Olivia és az Emily szerepelnek.

bnvd

Egyre több azonban az Arya és a Tyrion, mindkettő A tűz és jég dala című regényfolyam alapján készülő Trónok harca ismert karaktere. Előbbi nevet 244 kislány kapta 2014-ben, de Khaleesiből is lett 53, Daenerysből kilenc, Sansából hat, Brienne-ből pedig négy. Az Arya felkapottságát egyfelől a karakter népszerűségének, másfelől viszont annak tudják be, hogy viszonylag elfogadott név – Iránban és Indiában is az, csak épp fiúknak.

Népszerű a Harper név is, amelyet David és Victoria Beckham négyéves kislánya visel. Victoria Beckham annak idején elmondta, a Ne bántsátok a feketerigót! című regény szerzője, Harper Lee után nevezte el legkisebb gyermekét. Színésznőkről is szép számmal neveztek el lányokat: a Scarlett a 17. a listán, amelyen a Mila is szerepel. A Jégvarázs című Disney-film is ihletforrás: tavaly 537 kislányt neveztek el Elsának, 804-et Annának.

A fiúneveknél az X-men-filmekből merítenek előszeretettel: sok szülő választotta a Logan nevet, amely már a 23. legnépszerűbb Angliában és Walesben. Benedict Cumberbatch színész miatt sok a Benedict és a One Direction nevű együttes tagjairól is egyre több kisfiút neveznek el Harrynek, Louisnak vagy Zainnek. A Trónok harca férfi karakterei közül Theon után 18, Tyrion után 17, Bran után négy, Sandor után szintén négy gyereket neveztek el, de népszerű a Kit is a Havas Jont alakító színész, Kit Harrington révén. A Kit nevet 83 szülő választotta tavaly.

Az edwardiánus nevek a Downton Abbey című kosztümös sorozat révén kerültek újra divatba: az Edith, a Cora, a Violet és a Rose 1904-ben szerepelt az első harmincban, de most újra ott vannak.

MTI

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..