3 ötlet házi készítésű tízóraihoz

Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől végre valóban életbe lépő menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló – rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.

Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin

ID-100205402Hozzávalók 6 darabhoz

  • 100g apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 1,5dl mandulatej
  • 100g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)
  • 1tk sütőpor
  • 1ek xilit plusz

Elkészítése

A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.

Reform kakaós csiga

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 25dkg zsírszegény túró
  • 22dkg zabpehelyliszt
  • 5dkg búzasikér
  • 6evőkanál eritrit
  • 5g sütőpor
  • 1dl víz
  • 20g vaj
  • 1db tojás
  • 2evőkanál kakaó

Elkészítés

A túrót összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2 evőkanál eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25p alatt aranybarnára sütjük.

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 90g sárgarépa
  • 50g apró szemű zabpehely
  • 35g zabpehelyliszt
  • 20g kókuszzsír
  • 1db tojás
  • 1 citrom héja
  • 20g xilit

Elkészítése

A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200oC-ra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

 

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .