Ezeket a veszélyes rollereket, tricikliket és kisautókat tiltották be

Rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat, lábbal hajtható kisautókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 22 féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek a hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. A termékek közel feléről – összesen 12 termékről – derült ki, hogy nem biztonságos. A betiltott és forgalomból visszahívásra kerülő játékokról az NFH listát is közölt és azt is részletezte, melyek a leggyakoribb problémák az ilyen típusú termékekkel.

Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játékgördeszkák játékautók) terjedt ki.

tricikli

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Sérülésveszéllyel jár az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak.

A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el, azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel. Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket, illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat.

Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amely úgy lett kialakítva, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta. Mivel minden második termék fennakadt a Mechanikai és Villamos Laboratórium ellenőrzésén, a termékek vizsgálatát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja.

A vizsgált és betiltott termékek listája itt olvasható.

 

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..