Felkészültél a szoptatásra?

szeker_iza1-225x300.jpg

Ezelőtt öt évvel, mikor az első fiamat vártam, elkövettem egy nagy hibát: mivel bababarát kórházban készültem szülni, azt hittem, ezzel megtettem mindent a sikeres szoptatásért, és minden megy majd magától. A kórházban valóban sokat segítettek, hazatérésünk után azonban nehéz napok következtek.

Kényelmetlen volt a szoptatás, fájt, kisebesedett, sírva szoptattam, nem tudtam mi a baj, és nem tudtam, kitől kérjek segítséget. Ráadásul rengeteg ellentmondó tanácsot kaptam, milyen gyakran etessek, mennyi ideig. A fiam csak sírt, és én egyre jobban kétségbeestem, hogy milyen ügyetlen anya vagyok.

Éjszakánként az internetet bújtam alvás helyett, magyar és angol szakmai oldalakat olvasgattam, hogy találjak valamilyen megoldást. Szoptatási tanácsadót is felkerestünk, aki megmutatta a helyes mellre tételt és szoptatási testhelyzeteket. A fiam egy hónapos korára oldódtak meg a problémák, mondhatom, az volt életem leghosszabb hónapja. Noha a történet jól végződött, nem hiszem, hogy valaha is el fogom felejteni az első hónap kínjait, és sokáig volt még lelkiismeret furdalásom, mert – tudatlanságból ugyan – de éheztettem a fiamat.

Az elhatározás nem elég

A tanulság az, hogy a kisbabák megszületésük után ösztönösen, azonnal tudnak szopni – ám nekünk, anyáknak meg kell tanulni szoptatni. A sikeres szoptatáshoz vezető út első lépése az, hogy elhatározzuk, szoptatni fogunk. A második lépés az, hogy idejében és alaposan felkészülünk a ránk váró feladatra, lehetőleg már a várandósság alatt. Ezzel sok könnyet és bizonytalanságot megspórolhatunk magunknak és a babánknak a szülés utáni első napokban, hetekben.

Már a várandósság alatt szerezzünk be minél több információt:

Ismerjük meg az anyatej előnyeit és összetételét, hogyan változik az idővel, hogyan alkalmazkodik a baba korához, a napszakokhoz, az időjáráshoz – elhatározásunkat is erősíti, ha megértjük, hogy miért az anyatej a baba legoptimálisabb étele és itala.

Derítsük ki, hogy a kórházban, ahol szülni fogunk, mi a szokás: megkapjuk-e szülés után rögtön a babát, mennyi időt tölthetünk vele együtt a szülőszobán, együtt vagy külön helyeznek-e el minket. Fontos tisztában lennünk, hogy a szoptatás szempontjából mi előnyös, mi hátrányos, így tudni fogjuk, hogy a kórházban mihez ragaszkodjunk.

Tanuljuk meg, mik az újszülött szükségletei, így szopási magatartását is könnyebben megértjük, és nem esünk kétségbe, ha például az első pár napban keveset szopik – ugyanis az újszülött gyomra nem nagyobb, mint egy cseresznye.

Tájékozódjunk, hogy a szülés módja hogyan befolyásolja a szoptatást. Például a szintetikus fájdalomcsillapítók átmennek a babába is, így az első napokban, órákban aluszékonyabbak, kevésbé keresik a mellet, később kezdenek szopni. Császármetszés esetében nem maga a császármetszés okozza a problémákat, hanem az utána következő elkülönítés. Ezért érdemes gondoskodnunk olyan segítőről – pl. az édesapa vagy dúla – aki kihozza a babát, és segít a mellre helyezésben, a szoptatásban, így sikeresen szoptathatunk császármetszés után is.

Tanuljuk meg már a várandósság alatt a szoptatási testhelyzeteket, a helyes mellre helyezést, és a fejés alapjait is. Sokkal könnyebb lesz így a szülés utáni első napok kapkodásában.

A terhesség és a szoptatás ideje alatt fordítsunk figyelmet testi-lelki egészségünkre, és a kiegyensúlyozott táplálkozásra, életmódra.

Egy közkeletű tévhit

Ha már a felkészülésnél tartunk, ejtsünk szót a mell felkészítéséről is. Valószínűleg neked is mondták már, hogy a mellet edzeni kell a várandósság alatt, ezzel előzhető meg később a mellbimbó kisebesedése. A valóság ezzel szemben az, hogy pont az ellenkezőjét érjük el, mert a bőr természetes védőrétegét eltávolíthatjuk. A mellet nem szükséges felkészíteni a szoptatásra, nem kell edzeni – a sebesedést a helyes mellre helyezéssel előzhetjük meg. A mell ingerlése akár a szülést is beindíthatja, ezért sem ajánlott.

A bimbót, bimbóudvart nem kell krémekkel sem kenegetni, mivel ezzel saját öntisztító, védő mechanizmusaiba avatkozunk bele. Magának a mellnek az ápolása megengedett, testápolóval, zsíros krémmel. Fontos, hogy megfelelő melltartót viseljünk, amely jól tart (de nem szorít), hogy elkerüljük a mell megereszkedését.

Otthonról, kényelmesen tanulhatsz

Ahhoz, hogy minden szükséges ismeretet megtanulj, részt vehetsz szoptatásra felkészítő foglalkozáson, eljárhatsz egy szoptatós baba-mama csoportba már a várandósságod alatt, vagy kérheted szoptatási tanácsadó segítségét. Ha nincs szoptatási tanácsadó vagy baba-mama csoport a közeledben, akkor sem kell kétségbeesned: szoptatási tanácsadó segítségével készítettünk számodra egy felkészítő csomagot, amelyből interneten keresztül a saját otthonodban, a saját tempódban, kényelmesen tanulhatsz.

A Szoptatásra felkészítő program (www.szoptatasrafelkeszito.hu) videók, hanganyagok és írásos anyagok segítségével igyekszik átadni neked minél több gyakorlati információt, praktikus, a mindennapokban használható tanácsot, melyek megkönnyítik a babáddal töltött első közös hónapokat. Nem csak a szoptatásról olvashatsz, hallhatsz benne, hanem gyermeknevelési tanácsokat is kapsz az első hónapokra, hogy babád minél kiegyensúlyozottabb és jókedvűbb legyen.

Öt évvel ezelőtt nagyon nagy segítség lett volna, ha levehettem volna a polcról egy kész anyagot, amiben minden kérdésemre ott a válasz, és a mai eszemmel már feltétlenül készülnék előre a szoptatásra.

Ha szeretnéd, hogy zökkenőmentesen teljenek az első hetek, hónapok és mindig kéznél legyen minden fontos infó, kattints! A részleteket itt találod: www.szoptatasrafelkeszito.hu

Ne csak a szülésre, hanem a szoptatásra is készülj előre!

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÉtkezési tippek nyaraláshoz
Következő cikkHogyan működnek a terhességi tesztek?

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Elgondolkodtatott a “Tanuljuk meg már a várandósság alatt a szoptatási testhelyzeteket, a helyes mellre helyezést, és a fejés alapjait is.” mondat.
    Érdekelne, hogy miképp tanulja meg egy első gyermekét váró anya a helyes mellre helyezést – gyerek nélkül?

    Üdv: Lívia

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..