Felmondási védelem: felmondás terhesség alatt, GYES után

Felmondási védelem: felmondás terhesség alatt, gyes után

Mikor megjelenik az Őbabasága jelenlétét egyértelműen igazoló tesztcsík, vele együtt özönlenek a kérdések a jövőnkről, benne a munkánkról is. Tegyük hát tisztába, mire is vonatkozik a szomszédasszony magabiztos kijelentése, miszerint „terhes nőt kitenni aztán nem lehet”.

Felmondási védelem: hol van, hol nincs

Rendes felmondással nem lehet a terhesség és a gyermekápolás alatt megszüntetni a munkaviszonyt, ez vonatkozik a „mezei létszámcsökkentésekre”, a „gyomrozós-kicsinálós” felmondásokra, a „csak-azért-is-kiteszlek” esetekre, még akkor sem, ha a munkáltató megfelelően megindokolja, formailag betartja a Munka törvénykönyve által előírtakat.

Viszont rendkívüli felmondással élhet a munkáltató, vagyis, ha a dolgozó munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségének nem tett eleget, vagy súlyos gondatlansággal járt el és mindez a további foglalkoztatást, együttműködést lehetetlenné teszi. Miről van itt most szó? Kétségtelenül olyan cselekményekről, amelyek következtében akár jogilag, akár etikailag, akár a cég vállalati kultúráját nézve, akár a normális társadalmi együttélés szabályait alapul véve, a munkavállaló további foglalkoztatása az adott közegben nem lehetséges.

Amennyiben a munkaszerződésünkben határozott idejű munkaviszony szerepel, és a szerződésben rögzítetteknek megfelelően lejár a munkaviszonyunk, nem érdemes sem a munkaügyi bíróságnál, semmilyen más illetékes hatóságnál beadványokat előterjesztetnünk, mivel a foglalkoztatás megszűnése teljes mértékben jogszerű volt. Semmi nem kötelezi ugyanis a munkáltatót arra, hogy akár gazdasági érdekeivel ellentétesen, akár a lejárt időtartamú szerződésnek ellentmondóan, újabb munkaszerződést kössön a kismama munkavállalóval, felebaráti szeretetből és irgalomból. Az adott időszakra megkötött szerződés lejárt, a felek között nem áll fenn a továbbiakban semmilyen jogviszony a jövőre nézve.

A próbaidő alatt a munkáltató egyoldalúan dönthet arról, hogy bárkinek, lett légyen az, hogy a terhes vagy GYES mellett munkát vállaló dolgozó, munkaviszonyát egyoldalúan megszünteti. A próbaidő alatt azonnali hatállyal és minden további indoklás nélkül küldheti el a foglalkoztató a kismamát, függetlenül attól, hogy tudomása volt-e a felmondáskor a munkavállaló terhességéről vagy sem. Hölgyeim, a táppénz sem megoldás, vagyis minden következmény nélkül, jogszerűen mondhat fel a kapitalista, zord munkáltató a próbaidő alatt a táppénzen lévő terheseknek is.

A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén is elveszíti mind a terhes munkavállaló, mind a gyermek ápolása, illetve gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon tartózkodó kismama az állását. Jogutód nélküli megszűnésre kerülhet sor, például a munkáltató felszámolásakor vagy végelszámolásakor. Ilyen esetekben a munkavállalót megilleti az átlagkeresete és a végkielégítés. A munkabér és egyéb bérjellegű kifizetések biztosítása a felszámolás alatt álló cég dolgozói számára a felszámoló feladata. A felszámoló köteles kérni a Bérgarancia Alapból a bértartozások megelőlegezését az érintett munkavállalók számára, így a kismamák számára is.

Felmondás GYES után

Az sem mellékes, hogy a gyermekgondozásról adott pozícióba, a hasonló vagy ugyanazon munkakört betöltők béremelési rátáival korrigált munkabérrel az eredeti munkakörébe visszavett kismama munkavállalónak, a visszatérést követő 30 nap után szintén minden további nélkül felmondhat a munkáltató rendes felmondással is. A Munka Törvénykönyve ugyanis a GYES lejártát követő 30 napig tartja felmondási védelem alatt a kismamákat.

A közös megegyezés keretén belül bármikor megszüntethető a védelem alatt álló munkavállaló jogviszonya, mivel a felek akarat-megegyezésén és közös döntésen alapul. Ezt a gyakorlatban előszeretettel alkalmazzák a kismamákat továbbiakban foglalkoztatni nem kívánó szemfüles munkáltatók, hogy elkerüljenek ezzel minden jövőbeli esetleges jogvitát, mert ugye senki sem szeret bíróságra járni…

Összefoglalva elmondható, hogy a várandósokat és gyermekükkel otthon lévőket védő jogszabályok alapvető célja a népesség számának növelése, a munkavállalók ösztönzése a gyermekvállalásra, a munkáltatók ösztönzése ennek támogatására. Az már egy külön cikket érdemel, hogy ez az elképzelés megvalósul-e a gyakorlatban, elérik-e céljukat vagy éppen ellenkező hatást gyakorolnak az érintettekre. A munkaadókat és a gyermeküket váró vagy nevelő anyákat inkább szembeállítják a jelenleg hatályos jogszabályok.

A gyermeküket váró vagy gondozó anyák felmondási védelme korántsem egyértelmű és minden munkaviszony-megszüntetésre kiterjedő pontja a Munka Törvénykönyvének, a munkáltatók a meglévő kiskapukat, ha akarják, ki tudják használni. A legcélravezetőbb, ha a munkáltató és munkavállaló közösen próbálja meg kitalálni a számukra lehető leghatékonyabb megoldást, akár távmunka alkalmazásával, akár részmunkaidős foglalkoztatással.

fotó: freepik.com

257 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Óvodapedagógusként dolgozom közalkalmazotti viszonyban. A közalkalmazotti kinevezésem határozott időre szól, helyettesítés céljából, amíg a helyettesített közalkalmazott vissza nem jön dolgozni, de legfeljebb 2017.08.31-ig.
  Jelenleg 15 hetes terhes vagyok, 2017.szeptember közepére vagyok kiírva, ami jó is lenne, mert ha augusztus közepén elmegyek CSED-re, akkor jogosult leszek GYED-re is.
  Ha azonban a helyettesített közalkalmazott előbb vissza szeretne jönni, mondjuk júniusban, akkor, ha én előtte elmegyek veszélyeztetettségi táppénzre, aztán augusztus közepén szülési szabadságra, abban az esetben megszüntethető-e közalkalmazotti jogviszonyom előbb mint 2017.08.31.
  Köszönöm válaszukat!
  Üdvözlettel: Gicamami

 2. Szüksége van egy hitel / pénzügyi támogatást? Kínálunk finanszírozás egy nagyon alacsony kamatláb 3%. Minden érdekelt pályázók kapcsolatba velünk e-mailben: (dakany.endre@gmail.com) talál.

  Hitel ajánlat

 3. Hitel ajánlat sürgős.

  Cégünk minden típusú kölcsön 2000 € a € 50,000,000.00 egyén, a társadalom, és együttműködnek szervek bármely részén a világnak. kamatláb 3% -át évente. lépjen kapcsolatba velünk keresztül a vállalati e-mailek: (dakany.endre@gmail.com)

  Üdvözlettel,

Comments are closed.