Bébikomp nem, járássegítő igen!

bébikomp vagy járássegítő

Gyermekünk fejlődésének egyik legfontosabb mérföldköve a járás. A járás általában 11-13 hónapos kor körül válik önállóvá, de a szakirodalom szerint 18 hónapos korig elkezdődhet. Az önálló járást segíti, ha gyermekünk egyedül próbálkozik a kapaszkodási felületet elengedni, egy-két lépést megtenni.

Fontos, hogy nagy körültekintés mellett, hagyjuk a kicsit néha elesni, popsiára érkezni. Nem érdemes megtanítani a babának, hogy anya kezét fogva mindenhová eljuthat, hiszen ha nem jár, akkor a minél több mászás csak jót tesz az idegrendszer fejlődésének.

Bébikomp: balesetveszélyes és akadályozza a fejlődést

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható, hogy bébikomp olyan eszköz, amely a még járni nem tudó gyermeket segíti az önálló helyváltoztatásban, de használata során fennáll az elesés veszélye, mert megnöveli a gyermekek mozgékonyságát és sebességét. 20 év európai és az egyesült államokbeli kórházi sürgősségi ellátás adatai tanúskodnak arról, hogy a bébikomp használata során előforduló balesetek főleg lépcsőn való leesés, illetve felborulás miatt történnek. Különösen akkor borul fel könnyen, amikor a gyermek olyan egyenetlen felszínt próbál átlépni, mint például a küszöb vagy a szőnyegsarok. Az ilyen balesetekből származó sérülések nagyon veszélyesek, mert az esetek nagy részében a gyermek fejét érintik.

A balesetveszélyen kívül azonban beszélnünk kell a gyermek fejlődésére vonatkozó negatív hatásokról is.

A bébikompot használó, járni még nem tudó gyermekek az eszköz segítségével felegyenesednek. Ezáltal lábaikra, gerincükre olyan terhelés kerül, melyre a gyermek csontozata, izomzata még nem készült fel.

Ha a kisgyermek ülve közlekedik a kompban, akkor lábujjheggyel tolva magát halad előre. A későbbiekben ez nehezíti a járásbiztonság kialakulását és esetenként lábujjhegyező járást, futást eredményez.

Beszélnünk kell még arról is, hogy a bébikomp kialakításából adódóan nem látja a gyermek saját lábait, így nehezebben alakul ki a szem-láb koordináció, nehezebben rendezi össze a gyermek a kezek és lábak mozgását.

A bébikomp sűrű használata az értelmi fejlődést is befolyásolhatja, hiszen a gyermek kevesebb időt tölt a földön való manipulációval, játékkal, kúszással, mászással. Sok esetben az utóbb említett fejlődési fázisok kimaradnak, és a kicsi már 7 hónaposan feláll, járni kezd. Mindezek következményeként az iskolában előfordulhatnak tanulási problémák.

Hogyan segítsük a gyermek járását?

Abban az esetben, ha a gyermek megkésett mozgásfejlődésű (18 hónapos kora után sem jár önállóan), akkor sem ajánljuk a bébikompot. Helyette inkább teremtsünk járásra motiváló környezetet, olyat, ahol a baba sok helyen fel tud állni. Például székek, asztalok között csak egy-egy pillanatra kell elengednie a kapaszkodót, majd néhány lépés után újra megkapaszkodva biztonságban állhat, játszhat.

Vásárolhatunk olyan járássegítő eszközt, melyet a gyermek maga előtt tud tolni. Ez akkor megfelelő, hogyha nem borul fel, mikor a kicsi belekapaszkodva feláll, és nem gurul túl gyorsan, mikor megteszi első lépéseit vele. Lényeges, hogy gyermekünket ne hagyjuk egyedül a járássegítők használata során, és soha ne erőltessük ennek alkalmazását!

Bébikompszerű járássegítők nagyon jól használhatók mozgássérült gyermekek járástanítása során, de akkor is csak szakember segítségével. Normál fejlődésmenetű gyermekek számára elegendő motiváció a járáshoz az otthonában felfedezhető saját kis világ!

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..