Még csak kúszik a baba? – 8+1 tipp segítségével, így tanítsd meg járni!

Még csak kúszik a baba? - 8+1 tipp segítségével, így tanítsd meg járni!

Azok a bizonyos első lépések… milyen nagy örömöt okoznak a büszke szülőknek! A gyermeki fejlődés viszonylag korai szakaszában, már megpróbálkoznak a babák a járással. Akár a kiságy szélébe kapaszkodva, akár anya vagy apa karján csüngve, de igyekeznek valamilyen módon közlekedni. Ahhoz, hogy ez a készség minél hamarabb elsajátítható legyen van egy egészen jó recept, melynek segítségével ösztönözni tudjuk a babát a folyamatra. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ennek a bizonyos receptnek a különböző pontjait, lépésről-lépésre.

Rózsaszínben játszó csigalépcső
pixabay.com

A kisbabák általában 10-18 hónapos korukra sajátítják el a sétálás művészetét. Minden kisbaba más, ezt sose feledjük el, ezért legyünk végig türelmesek a folyamat alatt és bátorítsuk őket sokat. Most pedig vegyük végig a bizonyos lépcsőket.

ELSŐ TIPP

Ahhoz, hogy valaki járni tudjon van egy elengedhetetlen tényező: a lábizmok fejlesztése. Vegyük ölbe a gyermeket, emeljük fel és hagyjuk, hogy a lábával rugózni kezdjen, ha szeretne. Ez a rugózó mozgás elősegítheti a lábizom megerősödését, amely később elengedhetetlen lesz a tényleges járás során.

Amennyiben magától nem kezd rugózni, miután a levegőbe emeltük, engedjük vissza az ölünkbe a lábait, hogy megtanulja hajlítani őket.

MÁSODIK TIPP

5-6 hónapos korában szerezzen be a babájának pihenőszéket, amely szintén segíthet abban, hogy megerősödjenek a lábai.

HARMADIK TIPP

Ez egy kék háttér előtt ülő, mosolygó, aranyos, plüss bárány.
pixabay.com

Amikor a kisbaba a kiságyában vagy valahol ül, emeljük felé a kedvenc játékát, hogy ösztönözzük a felállásra. Lehetőleg ezt olyan környezetben, ahol van esélye megkapaszkodni valamiben.

NEGYEDIK TIPP

Ha sikerült felállni a kicsinek, de azt látjuk rajta, hogy nem tud visszaülni, vagy felénk nyújtja a kezeit, segítsünk neki biztonságosan leülni. Sokszor ez is nehézkes folyamat lehet, hogy hogyan tudnak leülni miután már felálltak, hiszen visszaülés esetén egyensúlyt veszíthetnek.

ÖTÖDIK TIPP

A babaszobában lehetőleg úgy legyenek ebben az időszakban elhelyezve a bútorok, hogy hosszú síkon kapaszkodási lehetőséget biztosítsanak a gyermek számára. Minél több bútor van egymás mellé rakva, annál tovább tud kapaszkodni, és az ilyen jellegű sétával is tovább tudja erősíteni a lábait.

HATODIK TIPP

Ha van rá mód szerezzünk be neki valamilyen tologatós játékot, mint például egy játék bevásárlókosár vagy játék fűnyíró. Ezt már csak akkor érdemes, amikor kicsit erősödött és azután is ügyelni kell rá, hogy elég stabil legyen a játék a kapaszkodáshoz. Ha nincs elég súlya a terméknek, akkor fennáll a felborulás veszélye is… a baba eleshet.

HETEDIK TIPP

Húzza fel a babát álló helyzetbe, eközben hagyni kell neki, hogy ujjainkba kapaszkodjon. Tartsuk minél gyakrabban ezt a pozíciót vele, így ösztönözhetjük rá, hogy tegyen lépéseket a segítségünkkel.

NYOLCADIK TIPP

Nagyon fontos, hogy jól látható módon örüljünk neki, amikor előrehaladást látunk a folyamat során. Ugyanis, ha látja rajtunk mennyire örülünk, következtethet belőle, hogy valami nagyon jót csinált. A pozitív energia, amit érez, olyan motiváló hatással lesz rá, mint soha.

+ 1 TIPP

Tegyük a kicsit a szőnyegre és távolodjunk el tőle a szoba másik sarkába. Az imént említett jól látható örömmel hívjuk, hogy jöjjön oda hozzánk. Beszéljünk neki sokat, vagy vigyük magunnkal a kedvenc játékát. Előbb vagy utóbb feláll majd és járni kezd.

Overálban, mezítláb álló kislány az úton.
pixabay.com

Amire még érdemes figyelni:

Beltéren amennyiszer csak lehetséges ne adjunk rájuk cipőt, hagyjuk, hogy mezítláb legyenek vagy csúszásmentes zokniban. Ez nagyban segítheti a kicsi egészséges talpának tartását.

Akkor se kezdjünk aggódni, ha laposak még a talpacskái. Ugyanis ez csupán 2-3 éves korukra kerül normális állapotba. Ugyan ez érvényes arra is, ha görbének tűnnek a lábai, ez természetes dolog, ez is akadályozhatja a járásban, idővel viszont ki kell egyenesednie.

Orvoshoz szükséges fordulni, ha nagyon merevnek véljük a lábait, vagy a görbe tartás nem egyenesedik ki több idő elteltével sem. Szintén érdemes megkeresni a gyerekorvost, ha állandó egyensúlyproblémákkal küzd, miután megtanult járni.

Ami pedig a legfontosabb, ne hasonlítsuk a gyermekünket ismerős anyukák gyermekeihez, hiszen mindenki különbözik. Mindenki másként fejlődik, a mi cseppségünk is képes lesz arra, mint bármelyik ember, csupán idő kérdése.

*** Nézzetek szét nálunk, szuper babás termékeink vannak! ***

Információ gyűjtése a wikihow.com oldalról történt.

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!