Hogyan válasszuk ki a baba első cipőjét?

felnőtt cipő kisgyerek lábán

Sokan már a várandósság időszakában megveszik a baba első édes kis cipellőjét, ami aztán fel is kerül a kicsire a hűvösebb babakocsis séták idején, mert melegít. Amikor azonban eljön az ideje az első pár járásra is alkalmas cipő beszerzésének, akkor érdemes kicsit körültekintőbben vásárolni.

A mozgásrendszer fejlődésében óriási ugrás, amikor a baba megteszi az első lépéseket, mert ez adja az alapot a láb statikájának egyre bonyolultabb fejlődésére. Erősödnek a csontok, ízületek, kötőszöveti szalagok, és nagyon nem mindegy, hogy az első pár lábbelik ezt a fejlődést elősegítik-e. A járni még nem tudó babára nem kell igazi cipőt húzni, ráadásul jobb is, ha az első lépéseket mezítláb vagy egy pamutzokniban teszi meg a kicsi.

A jó gyerekcipő követelményei

  • Fontos, hogy a cipő ne legyen túl szűk, mert a gyerkőc lábujjai összehúzódnak, elgörbülnek. Túl nagy cipőben viszont csúszkál a láb, és fájdalmasan feltörheti a baba lábát. Akkor jó a méret, ha a szülő az ujját félig bele tudja nyomni a cipő orrába a baba nagyujja előtt.
  • A cipő tartsa jól a sarkakat, ne engedje elbillenni a bokát! Ezt gyakran a sarokrész belső megemelésével érik el: ellenőrizzük, hogy van-e ilyen a cipőn! A saroknak úgy kell körbefognia a lábat, hogy az ne tudjon befelé billenni.
  • A magas szárú cipő felső szárrésze legyen elég puha, ne dörgölje a gyerek lábát! Érdemes orrmerevítős cipőt választani a lábujjak védelmében.
  • A talp legyen csúszásmentes, bordázott!
  • A cipő jó nedvszívó és légáteresztő képességű felsőrésszel rendelkezzen.
  • Ha átlagos gyerekcipőről beszélünk, akkor a talp lehet rugalmas. Sok ortopédszakember nem ajánlja túl korán a talpbetét viselését, mert az elveszi a láb izmaitól azt a feladatot, hogy maguk alakítsák ki a láb megfelelő boltozatát. A cipők némelyikében létezik olyan betoldás, ami kitölti a teret a talp belső részénél. Ha ez nem merev, csak egy puhítás, akkor nem mindig jelent betétet. Ha azonban túl kemény, ujjal nem benyomható, így a láb súlya sem tudja azt lejjebb nyomni, akkor betét van a lábbeliben.

Vásárlási tanácsok

Kisgyereknek elég nehéz cipőt vásárolni, mert még nem tudja megmondani, hogy a kiscipő nyomja-e a lábát vagy sem.

  • Ha szeretnénk otthon lemérni a kicsi lábát, ez mindig állva, és zokniban történjen.
  • Vásárláskor mind a jobb, mind a ballábas cipőt próbáljuk fel a gyerekre!
  • A megfelelő minőségű cipők puha, valódi bőr felsőrésszel, rugalmas talppal, bőr vagy flanel béléssel készültek.
  • Télire is igyekezzünk könnyű cipőt választani! A vastag, merev talpú bakancsokban nem egyszerű lépegetni, és gyakran súlyosak is egy járni tanuló csöppségnek.

És otthonra?

Ha rá is találtunk a minden szempontból tökéletes kinti cipőre, még nem dőlhetünk hátra, mert azt is el kell dönteni, hogy a lakásban, bölcsiben mit viseljen a gyerek. Szandálban, papucsban, esetleg zokniban közlekedjen-e? Cipő nélkül, mezítláb csak természetes talajon javasolt a járás, sok szakember azt tanácsolja, hogy benti lábbelinek érdemes szandált választani, aminek a sarka jól tartja a bokát, de szabadon levegőzhet a lábfej.

fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..