Hepatitis A járványok itthon és a régióban!

hepatitis A vírus

Több száz embert érintenek a Közép-Európa országaiban zajló tömeges megbetegedésekGödöllőn mintegy 30 gyermeket betegített meg a vírus az elmúlt héten, 17-en kórházi ápolásra szorultak.

Az elmúlt hetekben Közép-Európa számos országából, így Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is jelentettek tömeges Hepatitis A megbetegedéseket. Az összességében több száz embert érintő járványok rámutatnak: a fertőzött étellel és vízzel gyorsan terjedő Hepatitis A nem egzotikus betegség. Hazánkban tavaly mintegy ezer esetet jelentettek, az elmúlt hetekben a Gödöllőn megfertőződött mintegy 30 gyerek közül 17-en kerültek kórházba.

Az elmúlt másfél hónapban fertőző májgyulladást (közismert nevén “sárgaságot”) okozó Hepatitis A-járványok söpörtek végig a régió országaiban és hazánkban egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte minden évben 1,4 millió új fertőzést okozó betegség védőoltással megelőzhető. A Hepatitis A vírus elleni védőoltás Magyarországon nem része a nemzeti védőoltási programnak.

Mit kell tudni a Hepatitis A-ról?

A fertőző májgyulladást okozó vírusok egyik leggyakoribb változata a Hepatitis A, amely rendkívül könnyen és gyorsan terjed. A kórokozó szájon át, feko-orális úton, széklettel szennyezett mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel és ivóvízzel kerülhet a szervezetbe. A Magyarországon is jellemző, sporadikus Hepatitis A-járványok gyakori gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, ahol a gyerekek közvetlenül érintkeznek egymással.

Gödöllő város több óvodájában, iskolájában is felbukkanó Hepatitis A vírus miatt 17 gyerek szorult kórházi ápolásra, de már közel 30 megbetegedést észleltek. A helyi tisztifőorvos nyilatkozata szerint valószínűleg területi esethalmozódásról van szó és a fertőzöttek száma még nőni fog. Egyes óvodákban megkezdték a gyerekek oltását.

A Hepatitis A-megbetegedések száma alapján a WHO a közepesen fertőzött területek közé sorolja hazánkat, ám az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a fertőzések száma itthon is. Míg 2011-ben 82 fertőzött beteget regisztráltak, addig 2014-ben már 1556 embert fertőzött meg a vírus. Az elmúlt évben ugyan csökkent a regisztrált esetek száma, de 2015-ben még mindig mintegy ezer esetet jelentettek. Hazánkban a megbetegedések országos eloszlása egyenetlen: a legtöbb fertőzést évek óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jelentik.

Nem kellenek egzotikus utazások vagy rossz higiénés körülmények a vírus terjedéséhez, elég, ha megiszunk egy smoothie-t egy felkapott kávézóban. A hosszú és tünetmentes lappangási idő miatt bárhol, bármikor kialakulhatnak járványok.

Védőoltással megelőzhető

Bár az alapvető higiénés rendszabályok betartásával csökkenthetjük a Hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban nagyfokú és hosszú távú védelmet csak védőoltással szerezhetünk.

A fertőző májgyulladásnak viszonylag hosszú a lappangási ideje, a tünetek, így a bőr sárgás elszíneződése azonban nem minden estben alakulnak ki. Ha mégis, akkor általában 14-28 nappal a fertőzést követően jelentkeznek az olyan tünetek, mint a fejfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradékonyság, láz, sötétebb színű vizelet is. A tünetmentes betegek is tovább fertőznek, márpedig az egyik leginkább érintett korcsoportban, a 6 éves kor alattiaknál a fertőzés gyakran tünetmentes marad. Ezért a WHO is a biztonságos és hatékony védőoltást ajánlja, mint a megelőzés legjobb formáját.

forrás: publicrelations.hu
fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHogyan válasszuk ki a baba első cipőjét?
Következő cikkÍgy válassz szemüveget gyermekednek! – Gyakorlati tippek szülőknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..